Električna energija

Počelo trgovanje na unutardnevnom tržištu SEEPEX-a

seepex srbija unutardnevno trziste berza pocetak trgovanja

Foto: SEEPEX

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovanje na unutardnevnom tržištu električne energije na srpskoj berzi SEEPEX počelo je danas u 10 sati.

SEEPEX je tako posle dan-unapred tržišta dobio i unutardnevno tržište i zaokružio ponudu na organizovanom tržištu električne energije u Srbiji.

Trgovina je počela u 10 sati, a prva isporuka električne energije na unutardnevnom tržištu moguća je od 12 sati.

Početak trgovine je ranije najavljen za period između 25. i 28. jula.

Za trgovanje se registrovalo 20 kompanija

Za unutardnevno tržište je registrovano 20 učesnika, među kojima su GEN-I, EFT, Interenergo, Elektroprivreda Srbije (EPS), Alpiq Energy, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Holding Slovenske elektrarne (HSE), Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), Danske Commodities, NIS, Freepoint Commodities Europe, Energi Danmark, Axpo Solutions, Enerjisa Europe Korlatolt Felelossegu Tarsasag, MFT Energy, Nomad Energy Company, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Green Balancing Group.

Inače, ukupno srpska berza ima 37 učesnika.

SEEPEX je ranije saopštio da će pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije približiti Srbiju spajanju sa jedinstvenim evropskim tržištem, stvoriti uslove za lakšu integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije i ubrzati energetsku tranziciju.

Unutardnevno tržište struje je i prvi rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool, koje su u decembru 2022. godine zajedno oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.

Inače, Srbija je donedavno bila jedina koja ima berzu električne energije na Zapadnom Balkanu. Albanija i Crna Gora su dobile berze u aprilu, a Severna Makedonija u maju.

Zasad one imaju samo dan-unapred tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

25. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

25. jul 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

25. jul 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

25. jul 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače