Električna energija

Počelo trgovanje na unutardnevnom tržištu SEEPEX-a

seepex srbija unutardnevno trziste berza pocetak trgovanja

Foto: SEEPEX

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Trgovanje na unutardnevnom tržištu električne energije na srpskoj berzi SEEPEX počelo je danas u 10 sati.

SEEPEX je tako posle dan-unapred tržišta dobio i unutardnevno tržište i zaokružio ponudu na organizovanom tržištu električne energije u Srbiji.

Trgovina je počela u 10 sati, a prva isporuka električne energije na unutardnevnom tržištu moguća je od 12 sati.

Početak trgovine je ranije najavljen za period između 25. i 28. jula.

Za trgovanje se registrovalo 20 kompanija

Za unutardnevno tržište je registrovano 20 učesnika, među kojima su GEN-I, EFT, Interenergo, Elektroprivreda Srbije (EPS), Alpiq Energy, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Holding Slovenske elektrarne (HSE), Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), Danske Commodities, NIS, Freepoint Commodities Europe, Energi Danmark, Axpo Solutions, Enerjisa Europe Korlatolt Felelossegu Tarsasag, MFT Energy, Nomad Energy Company, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Green Balancing Group.

Inače, ukupno srpska berza ima 37 učesnika.

SEEPEX je ranije saopštio da će pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije približiti Srbiju spajanju sa jedinstvenim evropskim tržištem, stvoriti uslove za lakšu integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije i ubrzati energetsku tranziciju.

Unutardnevno tržište struje je i prvi rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool, koje su u decembru 2022. godine zajedno oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.

Inače, Srbija je donedavno bila jedina koja ima berzu električne energije na Zapadnom Balkanu. Albanija i Crna Gora su dobile berze u aprilu, a Severna Makedonija u maju.

Zasad one imaju samo dan-unapred tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

25. jul 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

25. jul 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

25. jul 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

25. jul 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta