Električna energija

Počelo trgovanje na unutardnevnom tržištu SEEPEX-a

seepex srbija unutardnevno trziste berza pocetak trgovanja

Foto: SEEPEX

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovanje na unutardnevnom tržištu električne energije na srpskoj berzi SEEPEX počelo je danas u 10 sati.

SEEPEX je tako posle dan-unapred tržišta dobio i unutardnevno tržište i zaokružio ponudu na organizovanom tržištu električne energije u Srbiji.

Trgovina je počela u 10 sati, a prva isporuka električne energije na unutardnevnom tržištu moguća je od 12 sati.

Početak trgovine je ranije najavljen za period između 25. i 28. jula.

Za trgovanje se registrovalo 20 kompanija

Za unutardnevno tržište je registrovano 20 učesnika, među kojima su GEN-I, EFT, Interenergo, Elektroprivreda Srbije (EPS), Alpiq Energy, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Holding Slovenske elektrarne (HSE), Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), Danske Commodities, NIS, Freepoint Commodities Europe, Energi Danmark, Axpo Solutions, Enerjisa Europe Korlatolt Felelossegu Tarsasag, MFT Energy, Nomad Energy Company, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Green Balancing Group.

Inače, ukupno srpska berza ima 37 učesnika.

SEEPEX je ranije saopštio da će pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije približiti Srbiju spajanju sa jedinstvenim evropskim tržištem, stvoriti uslove za lakšu integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije i ubrzati energetsku tranziciju.

Unutardnevno tržište struje je i prvi rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool, koje su u decembru 2022. godine zajedno oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.

Inače, Srbija je donedavno bila jedina koja ima berzu električne energije na Zapadnom Balkanu. Albanija i Crna Gora su dobile berze u aprilu, a Severna Makedonija u maju.

Zasad one imaju samo dan-unapred tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

25. jul 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

25. jul 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

25. jul 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

25. jul 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom