Električna energija

Trgovina na unutardnevnom tržištu na SEEPEX-u počinje u julu

seepex unutardnevno tržište

Foto: iStock

Objavljeno

12.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska berza električne energije SEEPEX saopštila je da će unutardnevno tržište električne energije početi sa radom u poslednjoj nedelji jula.

„Zadovoljstvo nam je da objavimo da će unutar-dnevna trgovina na SEEPEX- početi u periodu između 25. i 28. jula“, najavio je SEEPEX.

Registracija za unutar-dnevnu trgovinu je u toku, kako se dodaje, i kompanije koje se registruju do 30. juna će odmah moći početi da trguju.

Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a, kaže da je početak rada organizovanog unutardnevnog tržišta električne energije na SEEPEX-u najavljen za nedelju od 25. do 28. jula.

Prvi rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool

„Uvođenje unutardnevnog tržišta predstavlja novi proizvod na tržištu električne energije i važan korak u lakšem integrisanju obnovljivih izvora električne energije“, izjavio je Stojčevski.

SEEPEX je ranije saopštio da će pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije približiti Srbiju spajanju sa jedinstvenim evropskim tržištem, stvoriti uslove za lakšu integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije i ubrzati energetsku tranziciju.

Unutardnevno tržište struje je prvi rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool, koje su u decembru 2022. godine zajedno oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

12. jun 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

12. jun 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

12. jun 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

12. jun 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost