Električna energija

Crnogorska Berza električne energije uvela tržište za dan unapred

Crnogorska-Berza-elektricne-energije-uvela-trziste-za-dan-unapred

Foto: iStock

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Na crnogorskoj Berzi električne energije – BELEN ili MEPX – završen je prvi dan trgovanja na tržištu za dan unapred. Ukupan promet u segmentu bazne energije je iznosio 1,11 gigavat-sati, po ceni od 112,22 evra po megavat-satu.

Danas je proradilo treće tržište električne energije za dan unapred na Zapadnom Balkanu, što povećava mogućnosti za spajanje berzi i, s vremenom, integrisanje u evropsku energetsku uniju. Berza električne energije (BELEN) je saopštila da njena nova platforma za Crnu Goru doprinosi transparentnosti i efikasnosti domaćeg tržišta električne energije.

Cena bazne električne energije za 27. april iznosi 112,22 evra po megavat-satu, a kupoprodajom je obuhvaćeno 1,11 gigavat-sati, dok je cena vršne energije (od 9 do 20 sati) bila 108,87 evra po megavat-satu, uz obim od 441,8 megavat-sati, pokazuje prvi izveštaj.

Evropska berza struje (EPEX SPOT) je obezbedila platformu, a kliring sistem je uveo BSP SouthPool iz Slovenije, objavilo je crnogorsko preduzeće. Berza je poznata i po engleskom akronimu MEPX.

Likvidno tržište doprinosi integraciji energije iz obnovljivih izvora

Početak trgovanja će doprineti likvidnosti i transparentnosti tržišta, sa benefitima kako za potrošače tako i za proizvođače, kao i obezbeđivanjem fer cena, sigurnijem i pouzdanijem snabdevanju električnom energijom i većom integracijom obnovljivih izvora energije, kažu u BELEN-u.

Povećanje likvidnosti se očekuje u junu, kada bi jedina termoelektrana na ugalj u zemlji, Pljevlja, trebalo da se vrati na mrežu posle remonta

Pokretanje tržišta za dan unapred će olakšati integraciju obnovljivih izvora energije i predstavlja prvi i izuzetno važan korak ka ispunjavanju svih tehničko-pravnih obaveza Crne Gore za planirano učešće na jedinstvenom evropskom tržištu električne energije kada ona postane članica Evropske unije, kazao je Matija Medojević, izvršni direktor BELEN-a.

Tehnički direktor Dejan Drašković je istakao da je današnji događaj iskorak ka energetskoj sigurnosti i održivosti na nivou čitave države, kao i ka njenom ekonomskom rastu i razvoju, uzimajući u obzir koliko je za privredu Crne Gore važna oblast energetike. On je zahvalio Sekretarijatu Energetske zajednice na podršci u postupku pokretanja tržišta za dan unapred.

Trgovanjem je pokriven svaki sat narednog dana

„Ovim smo otvorili put daljem razvoju crnogorskog tržišta električne energije i njegovoj integraciji u tržište EU. Radujem se daljem nastavku saradnje i razmjeni iskustava između BELEN-a i našeg konzorcijuma EPEX SPOT – BSP Southpool“, izjavio je generalni direktor BSP SouthPool-a i predsednik Odbora direktora ADEX-a Anže Predovnik.

Već na samom početku je za svaki sat registrovan cenovni signal i postignut volumen, primetio je.

BELEN podseća da Crnogorski elektroprenosni sistem, državni operator sistema prenosa, i Terna, njegov pandan u Italiji, upravljaju podvodnim kablom od 600 megavata između dve zemlje i naglasio da to doprinosi uvođenju energije iz obnovljivih izvora.

Veća likvidnost tržišta očekuje se od juna, kad se očekuje povratak na mrežu termoelektrane na ugalj Pljevlja, nakon remonta, kažu u firmi. To postrojenje je u vlasništvu državne Elektroprivrede Crne Gore, market mejkera na BELEN-u.

BELEN-ovo tržište električne energije za dan unapred je treće na Zapadnom Balkanu

Inače, Albanska berza struje, ALPEX, krenula je s redovnim aktivnostima pre dve nedelje, uvođenjem tržišta za kupoprodaju električne energije za dan unapred, u saradnji sa Atinskom berzom akcija i Grčkom berzom energenata. Tržište Kosova* bi trebalo da bude obuhvaćeno na leto, prema najavama.

SEEPEX u Srbiji je zakazao uvođenje unutardnevnog tržišta električne energije za jun. Operater te berze se krajem prošle godine spojio sa slovenačkim BSP SouthPool-om u Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, a postoji mogućnost da im se priključi mađarski HUPX.

Severna Makedonija se priprema da svoju berzu električne energije otvori u maju.

Na tržištu za dan unapred u Crnoj Gori učestvuju:

1. Elektroprivreda Crne Gore AD

2. Crnogorski elektrodistributivni sistem d.o.o.

3. Crnogorski elektroprenosni sistem AD

4. Crnogorski operator tržišta d.o.o.

5. GEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, d.o.o.

6. Danske Commodities A/S

7. Medex Electric d.o.o.

8. Hrvatska elektroprivreda d.d.

9. EFT Montenegro d.o.o.

10. Strategic Energy Trading Energy Society Anonyme

11. AD Elektroprivreda Srbije

12. Holding Slovenske elektrarne d.o.o.

13. Interenergo d.o.o.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

26. april 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

26. april 2023. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

26. april 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

26. april 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta