Energetska efikasnost

Interenergo grupa će renovirati javnu rasvetu u opštini Čoka

Interenergo novi projekat obnove javne rasvete u Srbiji

Foto: Interenergo

Objavljeno

21.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma Interenergo sklopila je ugovor o renoviranju javne rasvete sa Opštinom Čoka u Srbiji. Potpisali su ga predsednica opštine Stana Đember, regionalna direktorka Interenergo grupe Zvonka Šmit i rukovodilac sektora energetskih usluga u Srbiji Siniša Janjušević. Ovo je drugi Interenergov projekat obnove rasvete u Srbiji.

Čoka će dobiti modernu javnu rasvetu, jer će 1.700 dotrajalih lampi biti zamenjeno LED svetiljkama. Pored estetske promene, opština će dobiti uštedu, kako finansijsku tako i energetsku. Očekuje se da će nove energetski efikasne lampe, Thorn i Zumtobel, ostvariti uštedu od 80.000 evra i još 10.000 evra koji bi bili potrebni za održavanje, piše u saopštenju kompanije.

Prema Interenergovoj proceni, ušteda energije će iznositi 611 megavat-sati. Pored zamene svetiljki, u saradnji sa svojim partnerom Smart Energy Investment obezbediće programirano prigušivanje svetla u večernjim časovima i zamenu elektroormara. Tako će energetska efikasnost nove rasvete biti još veća.

Predsednica opštine Stana Đember istakla je da ovaj projekat predstavlja veliki iskorak za malu opštinu. „Budžet koji smo uštedeli biće usmeren na druge projekte, uštedećemo električnu energiju za više od 80 odsto i smanjiti emisiju CO2 za oko 670 tona svake godine“, rekla je.

Višemesečno korišćenje opreme tokom izvođenja radova bez plaćanja naknade mnogo znači opštini, dodala je Đember.

„Ponosni smo što današnjim potpisivanjem ugovora sa Opštinom Čoka jačamo prisustvo u oblasti energetskog ugovaranja u regionu. Raduje nas što opštine u Srbiji sve više prepoznaju značaj obnove javne rasvete, koja, pored pozitivnog ekološkog aspekta, obezbeđuje velike finansijske i energetske uštede. Istovremeno građanima pružamo veći komfor života u lokalnoj sredini“, rekao je Mohor Vrhovnik, direktor energetskih usluga Interenergo grupe, jedne od učesnika predstojećeg Beogradskog energetskog foruma 2023.

Prvi projekat obnove javne rasvete u Osečini

Interenergo je 2022. godine uspešno sproveo svoj prvi projekat zamene javne rasvete u zemlji, u opštini Osečina. Slični projekti energetskog ugovaranja realizuju se širom regiona, istaknuto je u saopštenju.

Kompanija ne pruža samo energetske usluge. Interenergo je uglavnom prisutan u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Uspešna zelena tranzicija uključuje ne samo obnovljive izvore energije, već i projekte energetske efikasnosti i ekonomije

Interenergo u Srbiji planira dodatne projekte obnove javne rasvete. „Smatramo da put do uspešne zelene tranzicije uključuje ne samo obnovljive izvore energije, već i projekte energetske efikasnosti i ekonomije, zbog čega ćemo i ubuduće ulagati u takve projekte. Među projektima energetske efikasnosti, obnova javne rasvete je jedna od vodećih tehnologija, jer je direktan efekat ovakvih investicija odmah vidljiv“, dodao je Vrhovnik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

21. april 2023. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

21. april 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

21. april 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

21. april 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije