OIE

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Foto: Salonit Anhovo

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Interenergo instaliraće solarne panela snage 1,5 MW za potrebe cementare Salonit Anhovo. Dve firme su ranije ugovorile i  instalirale 2,2 MW, što je tada bila jedna od najvećih krovnih solarnih elektrana u Sloveniji.

Interenergo je saopštio da je sa cementarom Salonit Anhovo potpisao ugovo o instaliranju solarnih panela snage 1,5 MW na krovovima njenih pogona pored mesta Anhovo, na zapadu Slovenije.

Nastavljamo put ka zelenoj tranziciji sa našim partnerom firmom Salonit Anhovo, saopštio je Interenergo, jedan od učesnika Beogradskog energetskog foruma 2023.

Kompanija je navela da će novom investicijom Salonit smanjiti svoje emisije ugljen-dioksida, postići veću energetsku nezavisnost i pokazati posvećenost održivom razvoju. Novim ugovorom, kako se dodaje, Interenergo će pomoći Salonitu da ostvari svoje zelene ciljeve.

Solarni paneli će postepeno biti priključivani do kraja godine

Ukupni planirani kapacitet solarnih elektrana, kako je naveo Salonit, biće 3,7 MW. Solarni paneli će biti postavljeni na svim odgovarajućim krovovima Salonita i postepeno će se priključivati do kraja godine.

Ova firma je navela da je strateško partnerstvo sa Interenergom važan korak u realizaciji razvojnih planova, koji predviđaju da se do 2025. godine 40 odsto električne energije za proizvodnju obezbedi iz sopstvenih elektrana na obnovljivu energiju. Cementara tako postaje prozjumer.

Salonit Anhovo i Interenergo su, kako je navedeno, dogovorili instalaciju solarnih elektrana u formi energetskog ugovora ili partnerstva između potrošača energije i pružaoca energetskih usluga.

Vuk: Sa Interenergom delimo zajedničke vrednosti, ciljeve i viziju u oblasti zelene tranzicije

Salonit Anhovo će svu električnu energiju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i u potpunosti je koristiti u procesu proizvodnje, bez naplate prenosne i distributivne mreže, navela je cementara.

Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, izjavio je da je kod obnovljivih izvora energije važno da se uvek traže najbolja rešenja, među kojima je i sklapanje partnerstava sa različitim specijalizovanim i profesionalnim organizacijama.

„Pravi iskorak u oblasti čiste energije moguć je samo uz saradnju različitih kompanija i sektora. Sa Interenergom delimo zajedničke vrednosti, ciljeve i viziju u oblasti zelene tranzicije“, dodao je Vuk.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

27. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

27. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

27. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

27. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice