OIE

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Foto: Salonit Anhovo

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Interenergo instaliraće solarne panela snage 1,5 MW za potrebe cementare Salonit Anhovo. Dve firme su ranije ugovorile i  instalirale 2,2 MW, što je tada bila jedna od najvećih krovnih solarnih elektrana u Sloveniji.

Interenergo je saopštio da je sa cementarom Salonit Anhovo potpisao ugovo o instaliranju solarnih panela snage 1,5 MW na krovovima njenih pogona pored mesta Anhovo, na zapadu Slovenije.

Nastavljamo put ka zelenoj tranziciji sa našim partnerom firmom Salonit Anhovo, saopštio je Interenergo, jedan od učesnika Beogradskog energetskog foruma 2023.

Kompanija je navela da će novom investicijom Salonit smanjiti svoje emisije ugljen-dioksida, postići veću energetsku nezavisnost i pokazati posvećenost održivom razvoju. Novim ugovorom, kako se dodaje, Interenergo će pomoći Salonitu da ostvari svoje zelene ciljeve.

Solarni paneli će postepeno biti priključivani do kraja godine

Ukupni planirani kapacitet solarnih elektrana, kako je naveo Salonit, biće 3,7 MW. Solarni paneli će biti postavljeni na svim odgovarajućim krovovima Salonita i postepeno će se priključivati do kraja godine.

Ova firma je navela da je strateško partnerstvo sa Interenergom važan korak u realizaciji razvojnih planova, koji predviđaju da se do 2025. godine 40 odsto električne energije za proizvodnju obezbedi iz sopstvenih elektrana na obnovljivu energiju. Cementara tako postaje prozjumer.

Salonit Anhovo i Interenergo su, kako je navedeno, dogovorili instalaciju solarnih elektrana u formi energetskog ugovora ili partnerstva između potrošača energije i pružaoca energetskih usluga.

Vuk: Sa Interenergom delimo zajedničke vrednosti, ciljeve i viziju u oblasti zelene tranzicije

Salonit Anhovo će svu električnu energiju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i u potpunosti je koristiti u procesu proizvodnje, bez naplate prenosne i distributivne mreže, navela je cementara.

Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, izjavio je da je kod obnovljivih izvora energije važno da se uvek traže najbolja rešenja, među kojima je i sklapanje partnerstava sa različitim specijalizovanim i profesionalnim organizacijama.

„Pravi iskorak u oblasti čiste energije moguć je samo uz saradnju različitih kompanija i sektora. Sa Interenergom delimo zajedničke vrednosti, ciljeve i viziju u oblasti zelene tranzicije“, dodao je Vuk.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

27. mart 2023. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

27. mart 2023. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

27. mart 2023. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

27. mart 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor