OIE

Slovenačka cementara pustila u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji

salonit-anhovo-dekarbonizacija-cement

Foto: Salonit Anhovo (screenshot)

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Slovenačka cementara Salonit Anhovo pustila je u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji, koju je instalirala kako bi dekarbonizovala proizvodnju cementa.

Krovna solarna elektrana kompanije Salonit Anhovo ima kapacitet od 2,23 MW i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje, što je jednako potrošnji oko 500 prosečnih domaćinstava. Elektrana, čija je površina jednaka površini jednog i po fudbalskog terena, će dovesti do smanjenja emisija CO2 za 995 tona godišnje.

Solarna elektrana će smanjiti emisije CO2 za skoro 1.000 tona godišnje

Postrojenje je završeno za manje od godinu dana od potpisivanja ugovora i podošenja prijave za državni program podrške zelenoj energiji. Izvođač radova, firma Interenergo, gradi za Salonit Anhovo još 1,5 MW solarnih kapaciteta, čije puštanje u rad se očekuje na jesen.

Salonit Anhovo gradi još 1,5 MW solarnih kapaciteta

Cilj kompanije Salonit Anhovo je da najkasnije 2025. godine trećinu svojih potreba za električnom energijom pokriva iz sopstvene proizvodnje iz obnovljivih izvora. Prošle godine je najavljeno da se planira izgradnja ukupno 5 MW-10 MW solarnih kapaciteta, kao i skladištenje proizvedene energije.

Strategija dekarbonizacije cementare predviđa i korišćenje zelenog vodonika

Takođe prošle godine, član upravnog odbora Tomaž Vuk je rekao da je strateški cilj kompanije Salonit Anhovo da dekarbonizuje proizvodnju cementa uz pomoć solara, ali i vodonika proizvedenog korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Komentara: (1)
Zsolt / 24.08.2022.

Svaka čast!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

23. avgust 2022. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. avgust 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

23. avgust 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

EU-ispituje-kineski-snabdevaci-vetroturbina-solarnih-panela-nelegalne-subvencije

EU ispituje da li kineski snabdevači vetroturbina, solarnih panela primaju nelegalne subvencije

23. avgust 2022. - Kineski proizvođači vetroturbina i solarnih panela su na meti Evropske komisije, koja se na njih okomila zbog navodnih nelegalnih subvencija