OIE

Slovenačka cementara pustila u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji

salonit-anhovo-dekarbonizacija-cement

Foto: Salonit Anhovo (screenshot)

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Slovenačka cementara Salonit Anhovo pustila je u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji, koju je instalirala kako bi dekarbonizovala proizvodnju cementa.

Krovna solarna elektrana kompanije Salonit Anhovo ima kapacitet od 2,23 MW i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje, što je jednako potrošnji oko 500 prosečnih domaćinstava. Elektrana, čija je površina jednaka površini jednog i po fudbalskog terena, će dovesti do smanjenja emisija CO2 za 995 tona godišnje.

Solarna elektrana će smanjiti emisije CO2 za skoro 1.000 tona godišnje

Postrojenje je završeno za manje od godinu dana od potpisivanja ugovora i podošenja prijave za državni program podrške zelenoj energiji. Izvođač radova, firma Interenergo, gradi za Salonit Anhovo još 1,5 MW solarnih kapaciteta, čije puštanje u rad se očekuje na jesen.

Salonit Anhovo gradi još 1,5 MW solarnih kapaciteta

Cilj kompanije Salonit Anhovo je da najkasnije 2025. godine trećinu svojih potreba za električnom energijom pokriva iz sopstvene proizvodnje iz obnovljivih izvora. Prošle godine je najavljeno da se planira izgradnja ukupno 5 MW-10 MW solarnih kapaciteta, kao i skladištenje proizvedene energije.

Strategija dekarbonizacije cementare predviđa i korišćenje zelenog vodonika

Takođe prošle godine, član upravnog odbora Tomaž Vuk je rekao da je strateški cilj kompanije Salonit Anhovo da dekarbonizuje proizvodnju cementa uz pomoć solara, ali i vodonika proizvedenog korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Komentara: (1)
Zsolt / 24.08.2022.

Svaka čast!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

23. avgust 2022. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

23. avgust 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

23. avgust 2022. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

23. avgust 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"