OIE

Slovenačka cementara pustila u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji

salonit-anhovo-dekarbonizacija-cement

Foto: Salonit Anhovo (screenshot)

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Slovenačka cementara Salonit Anhovo pustila je u rad jednu od najvećih krovnih solarnih elektrana u zemlji, koju je instalirala kako bi dekarbonizovala proizvodnju cementa.

Krovna solarna elektrana kompanije Salonit Anhovo ima kapacitet od 2,23 MW i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje, što je jednako potrošnji oko 500 prosečnih domaćinstava. Elektrana, čija je površina jednaka površini jednog i po fudbalskog terena, će dovesti do smanjenja emisija CO2 za 995 tona godišnje.

Solarna elektrana će smanjiti emisije CO2 za skoro 1.000 tona godišnje

Postrojenje je završeno za manje od godinu dana od potpisivanja ugovora i podošenja prijave za državni program podrške zelenoj energiji. Izvođač radova, firma Interenergo, gradi za Salonit Anhovo još 1,5 MW solarnih kapaciteta, čije puštanje u rad se očekuje na jesen.

Salonit Anhovo gradi još 1,5 MW solarnih kapaciteta

Cilj kompanije Salonit Anhovo je da najkasnije 2025. godine trećinu svojih potreba za električnom energijom pokriva iz sopstvene proizvodnje iz obnovljivih izvora. Prošle godine je najavljeno da se planira izgradnja ukupno 5 MW-10 MW solarnih kapaciteta, kao i skladištenje proizvedene energije.

Strategija dekarbonizacije cementare predviđa i korišćenje zelenog vodonika

Takođe prošle godine, član upravnog odbora Tomaž Vuk je rekao da je strateški cilj kompanije Salonit Anhovo da dekarbonizuje proizvodnju cementa uz pomoć solara, ali i vodonika proizvedenog korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Komentara: (1)
Zsolt / 24.08.2022.

Svaka čast!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

23. avgust 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

23. avgust 2022. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

wise serbia nagrada Liderka odrzive energetike

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

23. avgust 2022. - Nagrada Liderka održive energetike se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

23. avgust 2022. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije