OIE

Cementara dekarbonizuje proizvodnju uz pomoć solara i zelenog vodonika

salonit-anhovo-cementara-solar-vodonik

Slika: Salonit Anhovo

Objavljeno

09.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cementara Salonit Anhovo i hidroenergetska kompanija Soške Elektrarne dogovorile su saradnju u oblasti solarne energije i proizvodnje zelenog vodonika.

Prva solarna elektrana u proizvodnom kompleksu kompanije Salonit Anhovo biće postavljena na krovu jednog od većih postrojenja u blizini kamenoloma i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje. Ugovor o gradnji je već potpisan sa firmom Interenergo, a početak radova je planiran za kraj novembra ove godine, saopštio je Salonit Anhovo.

Prva krovna solarna elektrana u cementari Salonit Anhovo proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje

Salonit Anhovo i preduzeće Soške Elektrarne, koje je deo državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE), takođe ispituju mogućnosti za projekat izgradnje još jedne solarne elektrane koji bi uključivao i proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije.

Strateški cilj kompanije Salonit Anhovo je dekarbonizacija proizvodnje cementa, a to uključuje i korišćenje solarne energije i vodonika dobijenog iz obnovljivih izvora, rekao je član upravnog odbora Tomaž Vuk.

Salonit Anhovo planira da smanji emisije CO2 za 15% do 2025. godine

Prvi korak u dekarbonizaciji proizvodnje cementa je uvođenje paketa tehnoloških rešenja koja će dovesti do smanjenja emisija CO2 kompanije Salonit Anhovo za 15% do 2025. godine, kao i do smanjenja emisija drugih gasova.

Salonit Anhovo planira da instalira solarne elektrane ukupne snage 5-10 MW, kao i tehnologije za skladištenje proizvedene energije, navodi se u saopštenju.

Cementara razmatra i korišćenje tehnologije prikupljanja i skladištenja CO2

Mogućnosti za dekarbonizaciju Salonit Anhovo vidi i u uvođenju tehnologije prikupljanja i skladištenja CO2, gde vodonik ima važnu ulogu, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...