OIE

Cementara dekarbonizuje proizvodnju uz pomoć solara i zelenog vodonika

salonit-anhovo-cementara-solar-vodonik

Slika: Salonit Anhovo

Objavljeno

09.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cementara Salonit Anhovo i hidroenergetska kompanija Soške Elektrarne dogovorile su saradnju u oblasti solarne energije i proizvodnje zelenog vodonika.

Prva solarna elektrana u proizvodnom kompleksu kompanije Salonit Anhovo biće postavljena na krovu jednog od većih postrojenja u blizini kamenoloma i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje. Ugovor o gradnji je već potpisan sa firmom Interenergo, a početak radova je planiran za kraj novembra ove godine, saopštio je Salonit Anhovo.

Prva krovna solarna elektrana u cementari Salonit Anhovo proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje

Salonit Anhovo i preduzeće Soške Elektrarne, koje je deo državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE), takođe ispituju mogućnosti za projekat izgradnje još jedne solarne elektrane koji bi uključivao i proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije.

Strateški cilj kompanije Salonit Anhovo je dekarbonizacija proizvodnje cementa, a to uključuje i korišćenje solarne energije i vodonika dobijenog iz obnovljivih izvora, rekao je član upravnog odbora Tomaž Vuk.

Salonit Anhovo planira da smanji emisije CO2 za 15% do 2025. godine

Prvi korak u dekarbonizaciji proizvodnje cementa je uvođenje paketa tehnoloških rešenja koja će dovesti do smanjenja emisija CO2 kompanije Salonit Anhovo za 15% do 2025. godine, kao i do smanjenja emisija drugih gasova.

Salonit Anhovo planira da instalira solarne elektrane ukupne snage 5-10 MW, kao i tehnologije za skladištenje proizvedene energije, navodi se u saopštenju.

Cementara razmatra i korišćenje tehnologije prikupljanja i skladištenja CO2

Mogućnosti za dekarbonizaciju Salonit Anhovo vidi i u uvođenju tehnologije prikupljanja i skladištenja CO2, gde vodonik ima važnu ulogu, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

9. septembar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

9. septembar 2021. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

9. septembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

9. septembar 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa