OIE

Cementara dekarbonizuje proizvodnju uz pomoć solara i zelenog vodonika

salonit-anhovo-cementara-solar-vodonik

Slika: Salonit Anhovo

Objavljeno

09.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cementara Salonit Anhovo i hidroenergetska kompanija Soške Elektrarne dogovorile su saradnju u oblasti solarne energije i proizvodnje zelenog vodonika.

Prva solarna elektrana u proizvodnom kompleksu kompanije Salonit Anhovo biće postavljena na krovu jednog od većih postrojenja u blizini kamenoloma i proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje. Ugovor o gradnji je već potpisan sa firmom Interenergo, a početak radova je planiran za kraj novembra ove godine, saopštio je Salonit Anhovo.

Prva krovna solarna elektrana u cementari Salonit Anhovo proizvodiće 2,12 GWh električne energije godišnje

Salonit Anhovo i preduzeće Soške Elektrarne, koje je deo državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE), takođe ispituju mogućnosti za projekat izgradnje još jedne solarne elektrane koji bi uključivao i proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije.

Strateški cilj kompanije Salonit Anhovo je dekarbonizacija proizvodnje cementa, a to uključuje i korišćenje solarne energije i vodonika dobijenog iz obnovljivih izvora, rekao je član upravnog odbora Tomaž Vuk.

Salonit Anhovo planira da smanji emisije CO2 za 15% do 2025. godine

Prvi korak u dekarbonizaciji proizvodnje cementa je uvođenje paketa tehnoloških rešenja koja će dovesti do smanjenja emisija CO2 kompanije Salonit Anhovo za 15% do 2025. godine, kao i do smanjenja emisija drugih gasova.

Salonit Anhovo planira da instalira solarne elektrane ukupne snage 5-10 MW, kao i tehnologije za skladištenje proizvedene energije, navodi se u saopštenju.

Cementara razmatra i korišćenje tehnologije prikupljanja i skladištenja CO2

Mogućnosti za dekarbonizaciju Salonit Anhovo vidi i u uvođenju tehnologije prikupljanja i skladištenja CO2, gde vodonik ima važnu ulogu, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo