OIE

Ni 200 evra po toni za emisije CO2 ne bi učinilo zeleni vodonik konkurentnim

zeleni-vodonik

Slika: Pixabay/akitada31

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni vodonik je i dalje mnogo manje konkurentan u odnosu na fosilna goriva, pa Evropska unija (EU) mora da usvoji politike koje bi drastično smanjile troškove njegove proizvodnje. Podrška korišćenju vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije koštaće između 10 i 24 milijarde evra godišnje do kraja ove decenije, navodi se u studiji koju su izradile organizacije Agora Energiewende i Guidehouse.

Čak i kada bi cena emisija CO2 u EU porasla na 100-200 evra po toni, sa sadašnjih 50 evra, ni to ne bi učinilo zeleni vodonik dovoljno konkurentnim, upozorava Patrick Graichen, izvršni direktor Agora Energiewende.

Zeleni vodonik bi ostao nekonkurentan čak i pri ceni emisija CO2 od 100-200 evra po toni

U studiji se predlaže usmeravanje finansijske podrške prvo na “nekontroverzne” primene vodonika, kao što su proizvodnja čelika, amonijaka i drugih hemikalija u sektoru industrije, prekookeanski avio i pomorski transport i dugoročno skladištenje energije u elektroenergetskom sektoru.

Identifikovani su i najprikladniji instrumenti za postizanje ovog cilja, a to su ugovori o razlici za emisije CO2 u industriji, kvota za aviosaobraćaj, aukcije za podsticaje za kogenerativna postrojenja i ugovori o snabdevanju vodonikom.

Potražnja za zelenim vodonikom će rasti kako se EU bude kretala ka klimatskoj neutralnosti

Na putu ka klimatskoj neutralnosti EU, koju unija planira da dostigne najkasnije 2050. godine, potražnja za zelenim vodonikom će rasti i čak premašiti sadašnju potražnju za vodonikom proizvedenim korišćenjem fosilnih goriva, navodi se u studiji.

EU godišnje troši 340 teravat časova (TWh) vodonika koji je skoro u potpunosti proizveden korišćenjem fosilnih goriva, poput prirodnog gasa, što ga čini značajnim izvorom gasova sa efektom staklene bašte. Sa druge strane, zeleni vodonik se dobija hidrolizom u kojoj se koristi 100% obnovljiva energija, pa je stoga klimatski neutralan, navodi se u saopštenju organizacije Agora Energiewende.

Vodonik će imati ključnu ulogu u primeni evropskog paketa propisa Fit for 55

Autori izveštaja takođe navode da će vodonik biti jedan od ključnih elementa u primeni paketa propisa Fit for 55, koji ima za cilj da omogući smanjenje neto emisija EU za 55% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

15. jul 2021. - Samarina, poznato turističko mesto i najviše selo u Grčkoj, dobiće geotermalni sistem za odleđivanje javnih površina

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

15. jul 2021. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

15. jul 2021. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Vlada usvojila izmene zakona o obnovljivim izvorima energije

Vlada usvojila izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

15. jul 2021. - Vlada je usvojila izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije radi veće integracija u energetski sistem Srbije