OIE

Ni 200 evra po toni za emisije CO2 ne bi učinilo zeleni vodonik konkurentnim

zeleni-vodonik

Slika: Pixabay/akitada31

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni vodonik je i dalje mnogo manje konkurentan u odnosu na fosilna goriva, pa Evropska unija (EU) mora da usvoji politike koje bi drastično smanjile troškove njegove proizvodnje. Podrška korišćenju vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije koštaće između 10 i 24 milijarde evra godišnje do kraja ove decenije, navodi se u studiji koju su izradile organizacije Agora Energiewende i Guidehouse.

Čak i kada bi cena emisija CO2 u EU porasla na 100-200 evra po toni, sa sadašnjih 50 evra, ni to ne bi učinilo zeleni vodonik dovoljno konkurentnim, upozorava Patrick Graichen, izvršni direktor Agora Energiewende.

Zeleni vodonik bi ostao nekonkurentan čak i pri ceni emisija CO2 od 100-200 evra po toni

U studiji se predlaže usmeravanje finansijske podrške prvo na “nekontroverzne” primene vodonika, kao što su proizvodnja čelika, amonijaka i drugih hemikalija u sektoru industrije, prekookeanski avio i pomorski transport i dugoročno skladištenje energije u elektroenergetskom sektoru.

Identifikovani su i najprikladniji instrumenti za postizanje ovog cilja, a to su ugovori o razlici za emisije CO2 u industriji, kvota za aviosaobraćaj, aukcije za podsticaje za kogenerativna postrojenja i ugovori o snabdevanju vodonikom.

Potražnja za zelenim vodonikom će rasti kako se EU bude kretala ka klimatskoj neutralnosti

Na putu ka klimatskoj neutralnosti EU, koju unija planira da dostigne najkasnije 2050. godine, potražnja za zelenim vodonikom će rasti i čak premašiti sadašnju potražnju za vodonikom proizvedenim korišćenjem fosilnih goriva, navodi se u studiji.

EU godišnje troši 340 teravat časova (TWh) vodonika koji je skoro u potpunosti proizveden korišćenjem fosilnih goriva, poput prirodnog gasa, što ga čini značajnim izvorom gasova sa efektom staklene bašte. Sa druge strane, zeleni vodonik se dobija hidrolizom u kojoj se koristi 100% obnovljiva energija, pa je stoga klimatski neutralan, navodi se u saopštenju organizacije Agora Energiewende.

Vodonik će imati ključnu ulogu u primeni evropskog paketa propisa Fit for 55

Autori izveštaja takođe navode da će vodonik biti jedan od ključnih elementa u primeni paketa propisa Fit for 55, koji ima za cilj da omogući smanjenje neto emisija EU za 55% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. jul 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu