OIE

Ni 200 evra po toni za emisije CO2 ne bi učinilo zeleni vodonik konkurentnim

zeleni-vodonik

Slika: Pixabay/akitada31

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni vodonik je i dalje mnogo manje konkurentan u odnosu na fosilna goriva, pa Evropska unija (EU) mora da usvoji politike koje bi drastično smanjile troškove njegove proizvodnje. Podrška korišćenju vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije koštaće između 10 i 24 milijarde evra godišnje do kraja ove decenije, navodi se u studiji koju su izradile organizacije Agora Energiewende i Guidehouse.

Čak i kada bi cena emisija CO2 u EU porasla na 100-200 evra po toni, sa sadašnjih 50 evra, ni to ne bi učinilo zeleni vodonik dovoljno konkurentnim, upozorava Patrick Graichen, izvršni direktor Agora Energiewende.

Zeleni vodonik bi ostao nekonkurentan čak i pri ceni emisija CO2 od 100-200 evra po toni

U studiji se predlaže usmeravanje finansijske podrške prvo na “nekontroverzne” primene vodonika, kao što su proizvodnja čelika, amonijaka i drugih hemikalija u sektoru industrije, prekookeanski avio i pomorski transport i dugoročno skladištenje energije u elektroenergetskom sektoru.

Identifikovani su i najprikladniji instrumenti za postizanje ovog cilja, a to su ugovori o razlici za emisije CO2 u industriji, kvota za aviosaobraćaj, aukcije za podsticaje za kogenerativna postrojenja i ugovori o snabdevanju vodonikom.

Potražnja za zelenim vodonikom će rasti kako se EU bude kretala ka klimatskoj neutralnosti

Na putu ka klimatskoj neutralnosti EU, koju unija planira da dostigne najkasnije 2050. godine, potražnja za zelenim vodonikom će rasti i čak premašiti sadašnju potražnju za vodonikom proizvedenim korišćenjem fosilnih goriva, navodi se u studiji.

EU godišnje troši 340 teravat časova (TWh) vodonika koji je skoro u potpunosti proizveden korišćenjem fosilnih goriva, poput prirodnog gasa, što ga čini značajnim izvorom gasova sa efektom staklene bašte. Sa druge strane, zeleni vodonik se dobija hidrolizom u kojoj se koristi 100% obnovljiva energija, pa je stoga klimatski neutralan, navodi se u saopštenju organizacije Agora Energiewende.

Vodonik će imati ključnu ulogu u primeni evropskog paketa propisa Fit for 55

Autori izveštaja takođe navode da će vodonik biti jedan od ključnih elementa u primeni paketa propisa Fit for 55, koji ima za cilj da omogući smanjenje neto emisija EU za 55% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno