OIE

Ni 200 evra po toni za emisije CO2 ne bi učinilo zeleni vodonik konkurentnim

zeleni-vodonik

Slika: Pixabay/akitada31

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni vodonik je i dalje mnogo manje konkurentan u odnosu na fosilna goriva, pa Evropska unija (EU) mora da usvoji politike koje bi drastično smanjile troškove njegove proizvodnje. Podrška korišćenju vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije koštaće između 10 i 24 milijarde evra godišnje do kraja ove decenije, navodi se u studiji koju su izradile organizacije Agora Energiewende i Guidehouse.

Čak i kada bi cena emisija CO2 u EU porasla na 100-200 evra po toni, sa sadašnjih 50 evra, ni to ne bi učinilo zeleni vodonik dovoljno konkurentnim, upozorava Patrick Graichen, izvršni direktor Agora Energiewende.

Zeleni vodonik bi ostao nekonkurentan čak i pri ceni emisija CO2 od 100-200 evra po toni

U studiji se predlaže usmeravanje finansijske podrške prvo na “nekontroverzne” primene vodonika, kao što su proizvodnja čelika, amonijaka i drugih hemikalija u sektoru industrije, prekookeanski avio i pomorski transport i dugoročno skladištenje energije u elektroenergetskom sektoru.

Identifikovani su i najprikladniji instrumenti za postizanje ovog cilja, a to su ugovori o razlici za emisije CO2 u industriji, kvota za aviosaobraćaj, aukcije za podsticaje za kogenerativna postrojenja i ugovori o snabdevanju vodonikom.

Potražnja za zelenim vodonikom će rasti kako se EU bude kretala ka klimatskoj neutralnosti

Na putu ka klimatskoj neutralnosti EU, koju unija planira da dostigne najkasnije 2050. godine, potražnja za zelenim vodonikom će rasti i čak premašiti sadašnju potražnju za vodonikom proizvedenim korišćenjem fosilnih goriva, navodi se u studiji.

EU godišnje troši 340 teravat časova (TWh) vodonika koji je skoro u potpunosti proizveden korišćenjem fosilnih goriva, poput prirodnog gasa, što ga čini značajnim izvorom gasova sa efektom staklene bašte. Sa druge strane, zeleni vodonik se dobija hidrolizom u kojoj se koristi 100% obnovljiva energija, pa je stoga klimatski neutralan, navodi se u saopštenju organizacije Agora Energiewende.

Vodonik će imati ključnu ulogu u primeni evropskog paketa propisa Fit for 55

Autori izveštaja takođe navode da će vodonik biti jedan od ključnih elementa u primeni paketa propisa Fit for 55, koji ima za cilj da omogući smanjenje neto emisija EU za 55% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...