OIE

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Slika: FCH JU

Objavljeno

25.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije i institucije najavljuju projekte i udruživanje tokom prve Evropske nedelje vodonika, usredsređene na tehnologije koje mogu da doprinesu postizanju neto nula emisija štetnih gasova.

Posle osnivanja Evropskog saveza za čisti vodonik u julu, u toku je Evropska nedelja vodonika. Organizovali su je javno-privatno partnerstvo za gorive ćelije i vodonik FCH JU i Evropska komisija da bi okupili glavne aktere i podstakli rešenja za vodonik iz obnovljivih izvora koja doprinose energetskoj tranziciji.

Niz onlajn događaja od 23. do 27. novembra, među kojima je i predstojeći H2 forum, posvećeni su ulozi ovog goriva u postizanju cilja Evropske unije da do 2050. svede neto emisije gasova s efektom staklene bašte na nulu.

Zeleni vodonik se proizvodi elektrolizom vode pomoću energije iz obnovljivih izvora i nema emisija gasova s efektom staklene bašte, za razliku od plavog i sivog, kod kojih je molekul H2 izvučen iz fosilnih goriva. On se koristi za prevoz, zatim za skladištenje i proizvodnju energije i međusektorsku integraciju, a postoji mogućnost primene u čeličanama i drugoj teškoj industriji.

Jedan od ciljeva iz strategije EU je da se u roku od deset godina proizvede deset miliona tona zelenog vodonika

U EU se još lome koplja oko toga da li bi plavi vodonik, dobijen od prirodnog gasa, trebalo prihvatiti kroz Evropski zeleni dogovor kao tranziciono gorivo. Jedan od ciljeva iz strategije EU za vodonik je da se u roku od deset godina pomoću energije iz obnovljivih izvora proizvede deset miliona tona te materije.

Podrška inovacijama

Evropska nedelja vodonika je uključila dodelu priznanja, pa je projekat Mama-Mea proglašen za najbolju inovaciju zahvaljujući ubrzanoj proizvodnji membrana s elektrodama. Everywh2ere je prepoznat kao šampion rada na terenu nakon što je tehnološka rešenja za vodonik učinio pristupačnim muzičkoj industriji, velikim filmskim festivalima, gradilištima i u drugim delatnostima. Grupa projekata za statične sisteme gorivih ćelija dobila je priznanje za najveći uspeh.

Pilot-projekti su zasad najveći sektor u sektoru vodonika

Sektor se brzo širi, mada pilot-projekti trenutno čine njegov najveći deo. Horizon 2020 je u septembru objavio poziv za inovacije vredan 186 milliona evra, a među zadacima su demonstracija elektrolizatora od stotinu megavata i zelenih aerodroma i luka kao multimodalnih čvorišta za održivu i pametnu mobilnost.

Predstavljanje najvažnijih projekata

Čim je Evropska nedelja vodonika započela, Valérie Bouillon-Delporte, predsednica industrijske grupacije Hydrogen Europe, objavila je nameru da se do kraja nastupajuće decenije pusti u promet 100.000 kamiona na vodonik i instalira hiljadu stanica za punjenje.

WindEurope i SolarPower Europe iskoristili su priliku da proglase pokretanje koalicije za vodonik iz obnovljivih izvora energije (Renewable Hydrogen Coalition) sa inovatorima, preduzetnicima i kompanijama.

Istog dana, nemački državni operater železnica Deutsche Bahn i gigant inženjeringa Siemens saopštili su da će 2024. pustiti u saobraćaj probni voz na vodonik umesto kompozicije koja troši dizel-gorivo i postaviti stanicu za punjenje. Projekat je osmišljen tako da smanjuje emisije ugljen-dioksida za 330 tona godišnje. Voz bi trebalo da ima operativni domet od 600 kilometara.

Od nedavnih vesti vredi pomenuti i da, po izveštajima iz medija, Italija priprema nacionalnu strategiju za vodonik sa ciljem da ostvari investicije od deset milijardi evra. Ta zemlja se navodno sprema za instaliranje kapaciteta od pet gigavata do 2030. godine za razdvajanje od kiseonika u vodi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

25. novembar 2020. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

25. novembar 2020. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

25. novembar 2020. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

25. novembar 2020. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...