OIE

Siemens, Uniper će koristiti vodonik u postojećoj gasnoj infrastrukturi

Siemens Uniper vodonik gasna infrastruktura

Slika: Siemens

Objavljeno

09.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Siemens i Uniper su proširili saradnju na takozvanu braunfild transformaciju s ciljem da dekarbonizuju energetska postrojenja tako što će uvesti vodonik iz obnovljivih izvora. Višak struje iz vetroelektrana mogao bi da se koristi u elektrolizi.

Uniper SE i Siemens Gas and Power sklopili su sporazum o radu na dekarbonizaciji proizvodnje struje i razvoju rešenja za spregu više sektora i sve to uz pomoć sve rasprostranjenije tehnologije čija je osnova vodonik. Poslovne prilike biće istražene u energetici, mobilnosti i industrijskim kapacitetima istovremeno, po navodima iz dve kompanije.

Uloga elektrolize

Ovaj gas može da se koristi na ugljenično neutralan način, a projekti su zamišljeni tako da uključe ceo lanac stvaranja vrednosti. Pristup je zasnovan na električnoj energiji iz obnovljivih izvora i postojećoj infrastrukturi za prirodni gas. Navedena divizija Siemens SE-a radi sa opremom za prenos i distribuciju struje i elektrolizu.

Uniperov generalni direktor Andreas Schierenbeck nagovestio je da se prva prezentacija zajedničkih projekata može očekivati u roku od godinu dana. Poduhvat treba da obuhvati sisteme za skladištenje energije, kazali su inženjeri.

Razvoj tehnologije skladištenja

Vetar može da se koristi za napajanje opreme za elektrolizu i dobijanje vodonika onda kad vetroturbine mogu da proizvedu više struje nego što je potrebno u sistemu prenosa. Uloga baterija poslednjih godina stalno jača.

Najkonvencionalniji način je još uvek pumpanje vode u akumulacije na većoj visini u reverzibilnim hidroelektranama korišćenjem viška električne energije, da bi se onda turbine aktivirale kad potražnja poraste.

Dekarbonizacija

Nemačke firme su saopštile da će oceniti podesnost Uniperovog skladišnog prostora i gasnih turbina za upotrebu vodonika. Najvažniji zadatak, dodale su, jeste da utvrde kako vodonik može da doprinese dok se gase elektrane na ugalj. Uniper se obavezao da zatvori te pogone u Evropi u roku od pet godina i da neto ispuštanje ugljenika dovede na nulu najkasnije 2035. godine.

Planirano je da Simensova koncepcija braunfild transformacije, preoblikovanja postojećeg kapaciteta za drugačiju upotrebu, uključi grejanje, otkriveno je u najavi. Svetski gigant inženjeringa ispituje potencijal pristupa power-to-X, to jest tehnologija kojima se struja pretvara u nešto drugo.

Uniper ima fabrike za prevođenje struje u gas u Falkenhagenu i Hamburgu, a prvu je pre dve godine proširio postrojenjem za metanizaciju. Posle ukidanja upotrebe uglja i prelaska na sigurno snabdevanje energentima, gde će osnova biti gas, korišćenje gasa pogodnog za klimu biće jedan od najvažnijih koraka ka uspešnoj transformaciji energetskog sistema; stoga, dekarbonizacija industrije gasa, uključujući proizvodnju električne energije iz gasa, presudna je u pokušaju Nemačke i Evrope da dostignu klimatske ciljeve, naglasio je Schierenbeck.

Zeleni ili čisti vodonik je jedna od alatki Evropske unije u primeni Evropskog zelenog plana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. april 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. april 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. april 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. april 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu