OIE

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Foto: This_is_Engineering from Pixabay

Objavljeno

23.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana na javnim zgradama u svom vlasništvu i ostvario uštede od 30 do 50 odsto u potrošnji električne energije.

Fotonaponske elektrane instalirane su u okviru projekta Sunce nad Vukovarom ukupne vrednosti 774.968 evra od čega bespovratna sredstva iznose 658.723 evra.

Solarni paneli za sopstvenu potrošnju ukupne snage 863 kW postavljeni su na javnim zgradama u vlasništvu Grada, i to na šest osnovnih škola, dva vrtića, zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju i na Plivalištu Vukovar.

Projekat je započet maja 2022, a završava se, kako su navele gradske vlasti, za nekoliko dana.

Finansiranje dobijeno iz evropskih fondova

Filip Sušac, zamenik gradonačelnika, rekao je da je reč o uštedama od 30-50 odsto ukupne električne energije na lokacijama na kojima su solarne elektrane postavljene. Osim toga, doprinosi se i i razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, dodao je on.

Grad je takođe želeo da se na ovaj način transformiše u ugljenično neutralan grad i da poboljšati energetsku efikasnost javnih zgrada.

Dražen Čulig, načelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, naglasio je da će projektom Sunce nad Vukovarom javne zgrade u gradskom vlasništvu ostvariti velike uštede.

Procenjuje se oko 90.000 evra mesečno, istakao je on.

Projekat su finansirali Island, Lihtenštajna i Norveške kroz Finansijski mehanizam Evropskog ekonomskog prostora 2014-2021. uz nacionalno sufinansiranje Hrvatske u okviru programa Energija i klimatske promene.

Sprovode se pripreme da se geotermalna energija koristi za grejanje

U istom periodu Vukovar je sproveo i projekat Čista energija za Vukovar kojim je započet proces istraživanja geotermalnih potencijala.

Sušac je istakao da su znali da na području grada postoji taj potencijal, a to su sada i dokazali. Sada se priprema projektno-tehnička dokumentaciju koja je nužna za dalji razvoj projekta.

Cilj je spojiti gradsku toplanu na izvore geotermala kako bi dugoročno obezbedili povoljnu toplotnu energiju, dodao je on.

Projekat Čista energija za Vukovar ukupne je vrednosti 259.470 evra, od čega su bespovratna sredstva 217.330 evra. Finansijeri su isti, kao i kod instaliranja solarnih panela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

23. april 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

23. april 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

23. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

23. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović