OIE

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Foto: This_is_Engineering from Pixabay

Objavljeno

23.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana na javnim zgradama u svom vlasništvu i ostvario uštede od 30 do 50 odsto u potrošnji električne energije.

Fotonaponske elektrane instalirane su u okviru projekta Sunce nad Vukovarom ukupne vrednosti 774.968 evra od čega bespovratna sredstva iznose 658.723 evra.

Solarni paneli za sopstvenu potrošnju ukupne snage 863 kW postavljeni su na javnim zgradama u vlasništvu Grada, i to na šest osnovnih škola, dva vrtića, zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju i na Plivalištu Vukovar.

Projekat je započet maja 2022, a završava se, kako su navele gradske vlasti, za nekoliko dana.

Finansiranje dobijeno iz evropskih fondova

Filip Sušac, zamenik gradonačelnika, rekao je da je reč o uštedama od 30-50 odsto ukupne električne energije na lokacijama na kojima su solarne elektrane postavljene. Osim toga, doprinosi se i i razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, dodao je on.

Grad je takođe želeo da se na ovaj način transformiše u ugljenično neutralan grad i da poboljšati energetsku efikasnost javnih zgrada.

Dražen Čulig, načelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, naglasio je da će projektom Sunce nad Vukovarom javne zgrade u gradskom vlasništvu ostvariti velike uštede.

Procenjuje se oko 90.000 evra mesečno, istakao je on.

Projekat su finansirali Island, Lihtenštajna i Norveške kroz Finansijski mehanizam Evropskog ekonomskog prostora 2014-2021. uz nacionalno sufinansiranje Hrvatske u okviru programa Energija i klimatske promene.

Sprovode se pripreme da se geotermalna energija koristi za grejanje

U istom periodu Vukovar je sproveo i projekat Čista energija za Vukovar kojim je započet proces istraživanja geotermalnih potencijala.

Sušac je istakao da su znali da na području grada postoji taj potencijal, a to su sada i dokazali. Sada se priprema projektno-tehnička dokumentaciju koja je nužna za dalji razvoj projekta.

Cilj je spojiti gradsku toplanu na izvore geotermala kako bi dugoročno obezbedili povoljnu toplotnu energiju, dodao je on.

Projekat Čista energija za Vukovar ukupne je vrednosti 259.470 evra, od čega su bespovratna sredstva 217.330 evra. Finansijeri su isti, kao i kod instaliranja solarnih panela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

23. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

23. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

23. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

23. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara