OIE

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

kina energetska tranzicija

Foto: 琛茜 蒋 from Pixabay

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, pa se očekuje da do 2050. godine petostruko uveća svoje kapacitete za korišćenje obnovljivih izvora energije i smanji udeo u globalnim emisijama CO2 sa 33 na 22 odsto, navodi se u izveštaju o energetskoj tranziciji u Kini norveške konsultantske firme DNV.

Kina je zacrtala da do 2060. godine postane klimatski neutralna odnosno da nacionalne neto emisije budu nula. I, kako pokazuje izveštaj Energy Transition Outlook China 2024 – A national forecast to 2050, ide joj odlično.

Prema rečima Remija Eiksena, direktora firme DNV, svi koji posećuju Kinu poslednjih desetak godina ne mogu da ne primete da nebo iznad gradova postaje vedrije, a da su ulice pune električnih vozila i autobusa. To su, kako je dodao, vidljivi znaci, napora da se sprovede dekarbonizacija.

Kineske emisije će do 2050. biti smanjene zapanjujućih 70 odsto, što će biti posledica zamene uglja obnovljivom energijom u proizvodnji struje i elektrifikacije krajnje potrošnje, dodao je Eriksen.

Kina će po udelu struje u finalnoj potrošnji prestići Evropu i SAD

Kina je poslednjih godina lider u korišćenju obnovljive energije, što će potpuno izmeniti strukturu proizvodnje električne energije. Udeo obnovljive energije će se, prema procenama DNV-a, sa sadašnjih 30 odsto povećati na 88 odsto do 2050, a solar i vetar će proizvoditi 38 odsto struje. Više od trećine solarnih elektrana imaće skaldištenje energije, pre svega baterije.

U istom periodu snaga nuklearnih elektrana će biti duplirana, ali će njihov udeo u proizvodnji biti samo pet odsto, navodi se u Izveštaju.

Korišćenje zelene energije će smanjiti kineske emisije CO2, koje sada najviše dolaze iz termoelektrana na ugalj. Zemlja je na kraju 2022. bila odgovorna za oko 33 odsto globalnih emisija, a analitičari DNV-a smatraju da će do 2050. to biti smanjeno na 22 odsto.

Dugoročno posmatrano Kina je na putu da dostigne klimatsku neutralnost 2060, ali da bi tamo i stigla moraće da ubrza dekarbonizaciju proizvođačke industrije, piše u Izveštaju.

kina energetska tranzicija proizvodnja energija

Energetska tranzicija doneće i promene u potrošnji energije, pa će potrošnja dostignuti vrhunac 2030, da bi se smanjila 20 odsto do 2050. usled elektrifikacije i mera za povećanje energetske efikasnosti, ali i smanjenja populacije za sto miliona stanovnika.

Udeo električne energije u finalnoj potrošnji energije, prema analitičarima DNV-a, će dostići 47 odsto čime će Kina prestići Evropu i Sevrnu Ameriku, ali će i dalje biti iza regiona OECD Pacific, koji uključuje Japan, Australiju, Južnu Koreju i Novi Zeland.

Energetska bezbednost je strateški cilj energetske tranzicije Kine

U Izveštaju se naglašava da kineske vlasti vode energetsku tranziciju sa strateškim ciljem da se obezbedi energetska bezbednost. Ali, zasad, taj cilj se samo delimično ostvaruje.

Iako je sektor proizvodnje električne energije predvodnik u zameni uglja zelenim energentima, domaća proizvodnja uglja neće moći da zadovolji domaće potrebe. Sektori nafte i gasa će, takođe, nastaviti da zavise od uvoza, pa će se 84 odsto nafte i 58 odsto gasa nabavljati iz inostranstva.

Veća upotreba zelene i nuklearne energije mogla bi da poveća energetsku nezavisnost, navodi se u izveštaju Energy Transition Outlook China 2024 – A national forecast to 2050.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

24. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

24. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

24. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

24. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara