OIE

Solar i Kina – šampioni 2023. u sektoru obnovljivih izvora energije

iea kina solar izvestaj renewables 2023

Foto: Soraj Shahi from Pixabay

Objavljeno

11.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora povećani su u 2023. godini za rekordnih 50 odsto ili za 510 GW, najviše zahvaljujući solarnoj energiji i Kini. To je najbrža stopa rasta u poslednje dve decenije, ali i dalje je nedovoljna da se ti kapaciteti utrostruče do 2030. što je cilj postavljen na konferenciji o klimatskim promenama COP28 prošlog meseca, navodi se u izveštaju Renewables 2023, koji je pripremila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Solarne fotonaponske elektrane čine tri četvrtine povećanja obnovljivih kapaciteta širom sveta, dok je Kina 2023. godine instalirala isto solarnih panela kao ceo svet u 2022. Rast solara u Kini iznosio je 116 odsto, a instalacije za korišćenje energije vetra povećane su 66 odsto, navodi se u Izveštaju.

IEA je saopštila da je 2023. bila 22. godina za redom u kojoj je postavljen rekord u rastu novih kapaciteta za zelenu energiju. Rekordan rast zabeležile su Evropa, Sjedinjene Države i Brazil, ali je Kina, kako se dodaje, bila neverovatna.

Obnovljivi izvori energije će do 2025. prestići ugalj i postati najveći izvor za proizvodnju električne energije

IEA procenjuje da će globalni kapaciteti za obnovljivu energiju, ako se zadrže trenutne politike i stanje na tržištu, dostići 7.300 GW do 2028. Fotonaponske elektrane i vetar činiće, kako je navela ova Agencija, 95 odsto rasta, a obnovljivi izvori će do 2025. nadmašiti ugalj i postati najveći izvor za proizvodnju električne energije.

Ovakav rast doneo bi do 2030. povećanje globalnih zelenih kapaciteta za 2,5 puta u odnosu na sadašnje stanje, što je manje od cilja trostrukog povećanja postavljenog na COP28, saopštila je IEA.

Agencija smatra da vlade mogu da nadomeste razliku i dostignu 11.000 GW do 2030. prevazilaženjem trenutnih izazova (neizvesnosti u politikama; nedovoljna ulaganja u mreže; administrativne barijere i problemi u izdavanju dozvola; nedovoljno finansiranje) i bržom implementacijom postojećih politika.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, smatra da vlade imaju alate potrebne da dostignu postavljeni cilj. On je naglasio da su vetroparkovi na kopnu i fotonaponske elektrane trenutno jeftinije od novih postrojenja na fosilna goriva skoro svuda i jeftinije od postojećih postrojenja na fosilna goriva u većini zemalja.

„Za mene je najvažniji izazov za međunarodnu zajednicu brzo povećanje finansiranja i korišćenje obnovljivih izvora energije u većini ekonomija u razvoju i usponu, od kojih su mnoge ostavljene same sebi u okviru razvoja nove energetske ekonomije. Od toga će zavisiti dostizanje trostrukog povećanja obnovljive enegije“, poručio je Birol.

Cene fotonaponskih panela smanjene su 50 odsto u 2023.

U Izveštaju se navodi da su cene solarnih fotonaponskih panela u 2023. snižene skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i to smanjenje troškova i rast instalacija će se nastaviti. Razlog je, kako se navodi, povećanje globalnog proizvodnog kapaciteta za koji se predviđa da će dostići 1.100 GW do kraja 2024, što će znatno premašiti potražnju.

Nasuprot tome, industrija vetra (izvan Kine) suočava se sa izazovnim tržišnim uslovima zbog kombinacije stalnih prekida u lancu snabdevanja, viših troškova i dužih procedura za dobijanje dozvola koji zahtevaju veću pažnju donosioca odluka, navodi se u Izveštaju.

Do 2028. očekuje se nekoliko važnih dostignuća u sektoru energetike

IEA je istakla da je svet na putu da u narednih pet godina instalira više obnovljivih kapaciteta nego što je instalirano otkako je izgrađena prva komercijalna elektrana na obnovljive izvore energije pre više od 100 godina.

Fotonaponska postrojenja i vetroelektrane će činiti 95 odsto globalne ekspanzije obnovljivih izvora, a do 2028. se očekuju i važna dostignuća u sektoru zelene energije:

  • U 2024. vetar i solar će zajedno proizvesti više električne energije nego hidroelektrane.
  • U 2025. obnovljivi izvori će nadmašiti ugalj i postati najveći izvor za proizvodnju električne energije.
  • Vetar će prestići  nuklearnu energiju u proizvodnji električne energije 2025, a solar 2026.
  • U 2028. obnovljivi izvori energije činiće više od 42 odsto globalne proizvodnje električne energije, pri čemu će se udeo vetra i solara udvostručiti na 25 odsto.

Očekuje se da će se kapaciteti za solar i vetar na kopnu do 2028. više nego udvostručiti u Sjedinjenim Državama, Evropskoj Uniji, Indiji i Brazilu, u poređenju sa poslednjih pet godina, saopštila je IEA u izveštaju Renewables 2023.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

11. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

11. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

11. januar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

11. januar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara