Životna sredina

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, na četiri od šest blokova. Izvođač je japanski Mitsubishi Power. Sledeće godine treba da Elektroprivredi Srbije preda takvo postrojenje u TENT-u B, pa bi ukupno bilo obuhvaćeno 90 odsto proizvodnje struje iz uglja u zemlji.

Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Obrenovcu. Sistem za odsumporavanje u TENT-u A vredan je 215 miliona evra, istakla je na otvaranju.

Emisije sumpor-dioksida će biti smanjene trideset puta, a i količina ispuštenih praškastih materija – PM čestica se bitno redukuje, ističe ministarka. To znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh, napomenula je.

Izvođač je japanska kompanija Mitsubishi Power, a izgradnju je finansirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA). Odsumporavanje pomoću dva apsorbera je uvedeno za blokove A3 do A6. TENT A1 i A2 su predviđeni za gašenje pre kraja 2027. godine, gotovo šest decenija od izgradnje. Projekat u najvećoj termoelektrani u Srbiji je počeo još pre skoro sedam godina.

RHE Bistrica će biti za Srbiju ono što je danas TENT A

Zvaničnoj primopredaji prisustvovala je i delegacija iz Japana.

Isto takvo postrojenje se gradi i u TENT-u B u Ušću u blizini Obrenovca. Sistem za odsumporavanje u termoelektrani Kostolac B bio je prvi projekat u ovoj oblasti. U januaru prošle godine dobio je upotrebnu dozvolu.

Mitsubishi Power, koji se ranije zvao Mitsubishi Hitachi Power Systems, uradio je prethodno isti posao u termoelektrani Ugljevik u Republici Srpskoj.

Srbija razgovara s Vladom Japana i agencijom JICA, koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, podsetila je Đedović Handanović. „Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE Bistrica, i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde”, poručila je.

Emisije SO2 u TENT-u A padaju na ispod 200 miligrama po kubnom metru, kažu zvaničnici, a u Srbiji je dozvoljeno 400 miligrama. Biće ispuštano manje od 20 miligrama PM čestica po kubiku, saopšteno je ranije.

Mitsubishi Power će četvrti sistem za odsumporavanje u regionu završiti pre kraja 2025. godine

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kazao je na skupu da će sistem za odsumporavanje u TENT-u B biti dovršen krajem sledeće godine. Kompanija će tako staviti tačku na pitanje emisija štetnih materija iz Termoelektrana Nikola Tesla i Kostolca B, koji su zaslužni za 90% proizvodnje električne energije iz uglja u Srbiji, kazao je.

Postrojenje za odsumporavanje koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspenzija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontakt sa dimnim gasovima i upija SO2. Rezultat reakcije je formiranje gipsa,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

25. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

25. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

25. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

25. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara