Životna sredina

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, na četiri od šest blokova. Izvođač je japanski Mitsubishi Power. Sledeće godine treba da Elektroprivredi Srbije preda takvo postrojenje u TENT-u B, pa bi ukupno bilo obuhvaćeno 90 odsto proizvodnje struje iz uglja u zemlji.

Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Obrenovcu. Sistem za odsumporavanje u TENT-u A vredan je 215 miliona evra, istakla je na otvaranju.

Emisije sumpor-dioksida će biti smanjene trideset puta, a i količina ispuštenih praškastih materija – PM čestica se bitno redukuje, ističe ministarka. To znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh, napomenula je.

Izvođač je japanska kompanija Mitsubishi Power, a izgradnju je finansirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA). Odsumporavanje pomoću dva apsorbera je uvedeno za blokove A3 do A6. TENT A1 i A2 su predviđeni za gašenje pre kraja 2027. godine, gotovo šest decenija od izgradnje. Projekat u najvećoj termoelektrani u Srbiji je počeo još pre skoro sedam godina.

RHE Bistrica će biti za Srbiju ono što je danas TENT A

Zvaničnoj primopredaji prisustvovala je i delegacija iz Japana.

Isto takvo postrojenje se gradi i u TENT-u B u Ušću u blizini Obrenovca. Sistem za odsumporavanje u termoelektrani Kostolac B bio je prvi projekat u ovoj oblasti. U januaru prošle godine dobio je upotrebnu dozvolu.

Mitsubishi Power, koji se ranije zvao Mitsubishi Hitachi Power Systems, uradio je prethodno isti posao u termoelektrani Ugljevik u Republici Srpskoj.

Srbija razgovara s Vladom Japana i agencijom JICA, koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, podsetila je Đedović Handanović. „Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE Bistrica, i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde”, poručila je.

Emisije SO2 u TENT-u A padaju na ispod 200 miligrama po kubnom metru, kažu zvaničnici, a u Srbiji je dozvoljeno 400 miligrama. Biće ispuštano manje od 20 miligrama PM čestica po kubiku, saopšteno je ranije.

Mitsubishi Power će četvrti sistem za odsumporavanje u regionu završiti pre kraja 2025. godine

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kazao je na skupu da će sistem za odsumporavanje u TENT-u B biti dovršen krajem sledeće godine. Kompanija će tako staviti tačku na pitanje emisija štetnih materija iz Termoelektrana Nikola Tesla i Kostolca B, koji su zaslužni za 90% proizvodnje električne energije iz uglja u Srbiji, kazao je.

Postrojenje za odsumporavanje koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspenzija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontakt sa dimnim gasovima i upija SO2. Rezultat reakcije je formiranje gipsa,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

25. april 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

25. april 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

25. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović