x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU osniva savez za čisti vodonik da bi ubrzala dekarbonizaciju industrije

12.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
EU osniva savez za čisti vodonik da bi ubrzala dekarbonizaciju industrije

Evropska komisija objavila je inicijativu za čistu proizvodnju vodonika sa ciljem sa se ubrza dekarbonizacija industrije, a planirani Evropski savez za čisti vodonik (European Clean Hydrogen Alliance), čije je osnivanje deo nove industrijske strategije EU, mogao bi postati stvarnost već ovog leta.

Savez za čisti vodonik, koji bi spojio investitore sa partnerima iz vlada, institucija i industrije, pojačao bi napore da se utvrde potrebe za tehnologijom, prilike za ulaganje i regulatorne prepreke i mogućnosti, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Vodonik ima potencijal da zameni energiju koja se proizvodi iz fosilnih izvora, kao i da omogući i optimizuje proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u velikim količinama i doprinese povećanju energetske sigurnosti i otpornosti EU.

Vodonik bi mogao pomoći da se smanje emisije CO2 u sektorima u kojima je teško postići smanjenje, poput proizvodnje čelika

Korišćenjem vodonika kao goriva mogle bi se oboriti emisije CO2 u u sektorima u kojima je teško postići smanjenje, poput proizvodnje čelika i cementa i hemijske industrije, ali potrebna tehnologija je još uvek skupa, navodi se u medijskim izveštajima.

Tudor Constantinescu, glavni savetnik za energetiku u Evropskoj komisiji, rekao je da bi vodonik mogao biti „karika koja nedostaje u energetskoj tranziciji“ jer bi mogao doprineti dekarbonizaciji prerađivačke industrije i transporta, uključujući avionski, pomorski i kamionski prevoz.

Evropska komisija planira slične inicijative i u drugim sektorima

Ovaj savez, koji ima široku podršku među zemljama članicama EU i kompanijama u lancu proizvodnje vodonika, biće formiran po ugledu na Evropski savez za baterije (European Battery Alliance). On je okupio više od 200 kompanija, vlada i naučnoistraživačkih organizacija. Nemačka i Holandija su među članicama EU koje su pokazale najveće interesovanje za vodonik, javljaju mediji.

Nakon osnivanja Saveza za čisti vodonik, Evropska komisija bi mogla pokrenuti slične inicijative i u drugim sektorima, kao što su sektori sa niskom emisijom CO2 i proizvodnja sirovina, navodi se u saopštenju.

Cilj nove industrijske strategije EU je „globalno konkurentna, zelena i digitalna Evropa“, stoji u saopštenju komisije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.