Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

EU osniva savez za čisti vodonik da bi ubrzala dekarbonizaciju industrije

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija objavila je inicijativu za čistu proizvodnju vodonika sa ciljem sa se ubrza dekarbonizacija industrije, a planirani Evropski savez za čisti vodonik (European Clean Hydrogen Alliance), čije je osnivanje deo nove industrijske strategije EU, mogao bi postati stvarnost već ovog leta.

Savez za čisti vodonik, koji bi spojio investitore sa partnerima iz vlada, institucija i industrije, pojačao bi napore da se utvrde potrebe za tehnologijom, prilike za ulaganje i regulatorne prepreke i mogućnosti, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Vodonik ima potencijal da zameni energiju koja se proizvodi iz fosilnih izvora, kao i da omogući i optimizuje proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u velikim količinama i doprinese povećanju energetske sigurnosti i otpornosti EU.

Vodonik bi mogao pomoći da se smanje emisije CO2 u sektorima u kojima je teško postići smanjenje, poput proizvodnje čelika

Korišćenjem vodonika kao goriva mogle bi se oboriti emisije CO2 u u sektorima u kojima je teško postići smanjenje, poput proizvodnje čelika i cementa i hemijske industrije, ali potrebna tehnologija je još uvek skupa, navodi se u medijskim izveštajima.

Tudor Constantinescu, glavni savetnik za energetiku u Evropskoj komisiji, rekao je da bi vodonik mogao biti „karika koja nedostaje u energetskoj tranziciji“ jer bi mogao doprineti dekarbonizaciji prerađivačke industrije i transporta, uključujući avionski, pomorski i kamionski prevoz.

Evropska komisija planira slične inicijative i u drugim sektorima

Ovaj savez, koji ima široku podršku među zemljama članicama EU i kompanijama u lancu proizvodnje vodonika, biće formiran po ugledu na Evropski savez za baterije (European Battery Alliance). On je okupio više od 200 kompanija, vlada i naučnoistraživačkih organizacija. Nemačka i Holandija su među članicama EU koje su pokazale najveće interesovanje za vodonik, javljaju mediji.

Nakon osnivanja Saveza za čisti vodonik, Evropska komisija bi mogla pokrenuti slične inicijative i u drugim sektorima, kao što su sektori sa niskom emisijom CO2 i proizvodnja sirovina, navodi se u saopštenju.

Cilj nove industrijske strategije EU je „globalno konkurentna, zelena i digitalna Evropa“, stoji u saopštenju komisije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu