OIE

EU osniva savez za čisti vodonik da bi ubrzala dekarbonizaciju industrije

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija objavila je inicijativu za čistu proizvodnju vodonika sa ciljem sa se ubrza dekarbonizacija industrije, a planirani Evropski savez za čisti vodonik (European Clean Hydrogen Alliance), čije je osnivanje deo nove industrijske strategije EU, mogao bi postati stvarnost već ovog leta.

Savez za čisti vodonik, koji bi spojio investitore sa partnerima iz vlada, institucija i industrije, pojačao bi napore da se utvrde potrebe za tehnologijom, prilike za ulaganje i regulatorne prepreke i mogućnosti, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Vodonik ima potencijal da zameni energiju koja se proizvodi iz fosilnih izvora, kao i da omogući i optimizuje proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u velikim količinama i doprinese povećanju energetske sigurnosti i otpornosti EU.

Vodonik bi mogao pomoći da se smanje emisije CO2 u sektorima u kojima je teško postići smanjenje, poput proizvodnje čelika

Korišćenjem vodonika kao goriva mogle bi se oboriti emisije CO2 u u sektorima u kojima je teško postići smanjenje, poput proizvodnje čelika i cementa i hemijske industrije, ali potrebna tehnologija je još uvek skupa, navodi se u medijskim izveštajima.

Tudor Constantinescu, glavni savetnik za energetiku u Evropskoj komisiji, rekao je da bi vodonik mogao biti „karika koja nedostaje u energetskoj tranziciji“ jer bi mogao doprineti dekarbonizaciji prerađivačke industrije i transporta, uključujući avionski, pomorski i kamionski prevoz.

Evropska komisija planira slične inicijative i u drugim sektorima

Ovaj savez, koji ima široku podršku među zemljama članicama EU i kompanijama u lancu proizvodnje vodonika, biće formiran po ugledu na Evropski savez za baterije (European Battery Alliance). On je okupio više od 200 kompanija, vlada i naučnoistraživačkih organizacija. Nemačka i Holandija su među članicama EU koje su pokazale najveće interesovanje za vodonik, javljaju mediji.

Nakon osnivanja Saveza za čisti vodonik, Evropska komisija bi mogla pokrenuti slične inicijative i u drugim sektorima, kao što su sektori sa niskom emisijom CO2 i proizvodnja sirovina, navodi se u saopštenju.

Cilj nove industrijske strategije EU je „globalno konkurentna, zelena i digitalna Evropa“, stoji u saopštenju komisije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica