OIE

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Foto: Opština Halandri

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva u naselju Halandri u okrugu Severna Atina mogu da se priključe opštinskoj energetskoj zajednici tako što će investirati po dve do tri i po hiljade evra u projekat solarne elektrane od 150 kilovata. Lokalna samouprava procenjuje da će im se novac vratiti u roku od tri godine.

Na javnom parkiralištu u jednom predgrađu Atine biće izgrađena nadstrešnica, a na njoj fotonaponski pogon koji će snabdevati opštinske zgrade i domaćinstva. Lokalna samouprava u naselju Halandri u grčkoj pokrajini Atika je objavila da će pritom, u okviru mera za suzbijanje energetskog siromaštva, ugroženim građanima besplatno obezbediti struju.

Ova zemlja je u Evropskoj uniji među onima sa najviše energetskih zajednica. Takođe je jedno od najvećih tržišta u pogledu proizvodnje električne energije i tople vode pomoću solarnih panela po glavi stanovnika i udelu u potrošnji. Opština Halandri je dodala da će prva u Grčkoj uključiti građane u ovakav poduhvat.

Solarna energetska zajednica će besplatno snabdevati ugrožena domaćinstva električnom energijom

U regionu kojeg prati Balkan Green Energy News, Turska nadaleko prednjači u izgradnji opštinskih i gradskih solarnih elektrana. U Rumuniji je ta aktivnost u lokalnim samoupravama u velikom zamahu, pa može da se očekuje brz rast ovakvih kapaciteta.

Što se tiče energetskih zajednica i zadruga, čiji je status regulisan pravnim okvirom na nivou EU, od ostalih zemalja prednjači Slovenija. Ostale zemlje znatno zaostaju i u tom segmentu i u projektima većih fotonaponskih postrojenja za potrebe lokalnih samouprava.

Inače, gradonačelnik Atine Haris Dukas je prošlog meseca predstavio inicijativu za takozvanu Atinsku energetsku koaliciju. On je na skupu sa čelnicima prestoničkih i atičkih opština Egaleo, Vironas, Zografu, Kalitea, Moshato-Tavros, Papagu-Holargos i Nea Jonija naveo da je glavni cilj obezbediti građanima jeftinije energente.

Inicijalna investicija procenjena na sto hiljada evra

Halandri, koji se nalazi u okrugu Severna Atina, planira kapacitet od 150 kilovata za pomenuti fotonaponski projekat, prvi u okviru svoje energetske zajednice. Očekuje proizvodnju 230 megavat-sati godišnje, a radni vek postrojenja bi bio 25 godina.

Svi članovi i članice će imati jednako pravo glasa, objasnili su zvaničnici. Pogon će domaćinstvima koja učestvuju pokriti celokupne potrebe za strujom i tako im smanjiti račune na nulu, navode u lokalnoj samoupravi. Procenili su i da će period povraćaja investicije trajati tek dve do tri godine.

Opština predviđa da će ukupni troškovi iznositi stotinu hiljada evra, a očekuje da će se u ovoj, prvoj fazi rada energetske zajednice priključiti 30 do 40 domaćinstava. Ona treba da investiraju po između dve i tri i po hiljade evra.

Halandri pokušava da postigne energetsku autonomiju

U projektu učestvuje jedna katedra sa Univerziteta u Zapadnoj Atici (UniWA ili, na grčkom jeziku, PaDA). Ona uz to sarađuje sa organizacijom Electra Energy Cooperative u osnivanju energetskih zajednica.

„Energetska kriza i energetsko siromaštvo ne mogu da se prevaziđu bez građana i njihovog učešća. Zato su ovi napori koje započinjemo veoma važni. Treba da promenimo percepciju velikih projekata za proizvodnju zelene energije koji samo stalno povećavaju troškove za energente i sve više štete životnoj sredini. Energetska tranzicija se trenutno ne sprovodi na demokratski način i samim tim podriva ideju po kojoj je zamišljena. Vidimo stalne promene pravnog okvira koje stvaraju prepreke za bilo kakav pokušaj postizanja energetske autonomije“, izjavio je na prezentaciji inicijative načelnik Opštine Halandri Simos Rusos.

Inače, ta lokalna samouprava je još uspela da dobije dozvole za 800 kilovata, koji će pokriti više od 30 odsto njenih potreba, naveli su njeni predstavnici. Halandri se takođe prijavio za bespovratnih 1,98 miliona evra od EU za solarne panele, toplotne pumpe i mere energetske efikasnosti za 11 škola. Opština je dodala da će učestvovati sa dva miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

24. april 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

24. april 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

24. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

24. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović