Električna energija

Vlada Severne Makedonije uputila predloge dva energetska zakona Sobranju

Vlada Severne Makedonije predloge dva energetska zakona Sobranju

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

13.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija će regulisati oblast zelene energetike posebnim aktom. Prelazna vlada je usvojila predlog izmena Zakona o energetici i predlog Zakona o obnovljivim izvorima energije i prosledila ih poslanicima.

Promenama zakonskog okvira koje se spremaju u Severnoj Makedoniji, biće uvedena delatnost skladištenja energije u baterijama, zatim statistički transferi s drugim zemljama te energetske zajednice i garancije porekla. Vlada je izglasala predlog nove verzije Zakona o energetici i predlog Zakona o obnovljivim izvorima energije, čime prvi put izdvaja zeleni segment.

Dokumenti su upućeni Sobranju Severne Makedonije. Ova zemlja ima prelaznu vladu, budući da opšti izbori treba da se održe za dva meseca. U takvoj situaciji nije uobičajeno da vlasti pokušavaju da proguraju važne zakone.

Zakoni za odlazeći parlament

Osim toga, vlada je nedavno usvojila predloge zakona o prva četiri strateška partnerstva u sektoru energetike, posle višegodišnjih priprema i pregovora. Time je navukla kritike u nekim krugovima, pogotovo onima bliskima opoziciji, ali su primetne i nesuglasice među ministrima iz vladajuće koalicije.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je najnoviji potez kabineta u skladu s njegovim opredeljenjem da podstakne investicije u obnovljive izvore kao i sa propisima Evropske unije, a pogotovo Paketom za čistu energiju. Cilj predloženog Zakona o obnovljivim izvorima energije je da pojednostavi procedure, stoji u objavi.

Na scenu u energetici stupaju aktivni kupci

Glavna svrha predloženog Zakona o energetici je usklađivanje pravnog okvira sa onim u EU radi obezbeđivanja pouzdanog, sigurnog i kvalitetnog snabdevanja potrošača energentima i za energetski efikasan, konkurentan i finansijski održiv sektor energetike, naglasila je vlada. Dalje, saopštila je da su ovi predlozi zasnovani na principima nediskriminacije, nepristrasnosti i transparentnosti.

Oba su razvijena uz pomoć Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).

Između ostalog, prvim izmenama Zakona o energetici u poslednjih pet godina pokrivaju se fosilni gas i tečni prirodni gas (LNG) i definišu se strateški projekti s pravom na državnu pomoć. Predlog o obnovljivima sadrži odredbu po kojoj bi se najmanji proizvodni sistemi izuzeli iz nacionalnog registra. Osim toga, prepoznaće aktivne potrošače – aktivne kupce.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

13. mart 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

13. mart 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

13. mart 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

13. mart 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost