OIE

Severna Makedonija paketom zakona uvodi skladištenje energije na tržište

Severna Makedonija paketom zakona uvodi skladistenje energije trziste

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

21.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Po nacrtu Zakona o energetici, na tržište električne energije će stupiti operatori baterijskih i drugih sistema za skladištenje energije. Severna Makedonija ga je objavila zajedno sa novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji bi još trebalo da uvede statističke transfere s drugim zemljama, energetske zajednice i garancije porekla struje.

U prvih jedanaest meseci ove godine, novoinstalirani kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Severnoj Makedoniji dostigao je 379,3 megavata i bio 149 odsto veći nego cele 2022. godine. Na tom fonu, Ministarstvo ekonomije je objavilo nacrte nove verzije Zakona o energetici i novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i pozvalo zainteresovane osobe, privredne i druge subjekte i institucije da pošalju komentare.

Naime, pomenuti uspon, kojeg gotovo u celosti čine solarni sistemi, omogućio je vladi da 1. decembra vrati nižu tarifu za struju sredinom dana za domaćinstva.

Stoga su definisanje operatora skladišta energije i njihovih pogona i širi zakonski okvir za taj sektor neke od najvažnijih novina. U njega je uključen prirodni gas, čak i kao tečni prirodni gas ili LNG.

Javne rasprave su zakazane za 10. odnosno 9. januar. Dva zakona su namenjena usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Paketom za čistu energiju Evropske unije.

Operatorima sistema za skladištenje električne energije neće biti dozvoljeno da koriste struju iz mreže

Operatori pogona za skladištenje električne energije dobijaju pravo da kupuju i prodaju struju. Električnu energiju će moći da vuku isključivo iz elektrana, a ne iz mreže. Operatori postojećih fotonaponskih sistema neće biti u obavezi da dodaju baterije, kako stoji u nacrtu Zakona o energetici.

Kompanije iz Hrvatske i Italije su u poslednje vreme pokazale interesovanje za izgradnju pogona koje bi činile isključivo baterije

Nacionalnim operatorima prenosnog i distributivnog sistema ne bi bilo dozvoljeno da grade baterijske stanice u komercijalne svrhe osim ukoliko nijedan drugi subjekat nije zainteresovan. Kompanije iz Hrvatske i Italije su u poslednje vreme pokazale interesovanje za izgradnju pogona koje bi činile isključivo baterije, prenosi Bloomberg Adria.

Nacrt Zakona o energetici, prva nova verzija posle pet godina, propisuje da se status strateškog projekta, s pravom na državnu pomoć, može proglasiti za dalekovode, skladištenje energije, važnu opremu i sisteme za zaštitu i digitalizaciju, pametne mreže, investicije u fosilni gas i postrojenja za vodonik, zatim za hvatanje i zarobljavanje ugljenika (CCS) i njegovu preradu, i cevovode i skladišta za naftu.

Kategoriju aktivnih potrošača čine prozjumeri, energetske zajednice

Što se tiče odredbi Zakona o obnovljivim izvorima energije, njegovi autori su napisali da im je namera da pojednostave izdavanje dozvola i druge administrativne procedure.

Predloženo je da se instalacije snage dva i manje kilovata ne upisuju u registar. Po novim pravilima, Ministarstvo ekonomije će biti zaduženo da objavljuje indikativne godišnje planove tendera za odabiranje postrojenja koja će dobiti podršku za svoj rad.

U okviru napora da se transponuje zakonodavstvo Evropske unije, takođe je predviđeno uvođenje garancija porekla električne energije kao i omogućavanje statističkog transfera udela obnovljivih izvora u potrošnji energije između Severne Makedonije i država članica EU i ugovornih strana Energetske zajednice. Pored toga, jedno poglavlje zakona je posvećeno aktivnim potrošačima (koji se drugde nazivaju i aktivnim kupcima), od kojih su prozjumeri (formalno potrošači-proizvođači) već postojali.

Druga kategorija aktivnih potrošača su zajednice ili zadruge korisnika obnovljivih izvora energije (zajednice ili zadruge obnovljivih izvora energije). Treba napomenuti i da bi Zakon o obnovljivim izvorima energije trebalo da počne da se primenjuje šest meseci nakon što stupi na snagu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

21. decembar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

21. decembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

21. decembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

21. decembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost