OIE

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana. Konkurs za javno-privatna partnerstva obuhvata 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona.

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ), saopštila je da se u nekim privrednim zonama određene parcele zemljišta ne koristi više od 15 godina. Iz tog razroda TIRZ je odlučio da ga iskoristi na najbolji način, za razvoj solarnih elektrana.

Poziv za zaključivanje javno-privatnog partnerstva za razvoj solarnih elektrana važi za 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona. One uglavnom nisu pogodne za izgradnju proizvodnih objekata, stoji u direkcijinom saopštenju.

Poziv je otvoren do 29. decembra

Zaključivanje javno-privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju, upravljanje i finansiranje solarnih elektrana predviđeno je u zonama Skopje 1 i Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. Ugovori će biti zaključeni na 25 godina. Poziv je otvoren do 29. decembra.

Prema studiji izvodljivosti, očekivana vrednost investicija je 40 miliona evra. Maksimalni instalirani (pik) kapacitet na osnovu studije je 50 megavata. U tenderskoj dokumentaciji stoji da se najveća ukupna snaga fotonaponskih postrojenja očekuje u Štipu, 34 megavata. Parcele u zbiru zauzimaju 60,6 hektara, od čega je 54,3 hektara predviđeno za solarne elektrane.

Moguće je ulaganje više kompanija

Procedura je takva da je moguće ulaganje više kompanija, kako domaćih, tako i stranih. Državi će ići procenat prihoda svake od njih, a predviđena je i dodatna fiksna naknada za zemljište.

Prema studiji koju je izradila međunarodna revizorska kuća Grant Thornton, samo fiksna naknada je procenjena na ukupno 14 miliona evra tokom trajanja ugovora.

„Ova sredstva će biti namenjena za pokrivanje troškova pripreme zemljišta u zonama, kao i za druge infrastrukturne poduhvate u cilju brže i uspešnije realizacije ovih investicionih projekata“, piše u saopštenju. Deo prihoda će se takođe koristiti za finansiranje TIRZ-ovih inicijativa za podršku mladima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

5. decembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

5. decembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

5. decembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

5. decembar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik