OIE

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana. Konkurs za javno-privatna partnerstva obuhvata 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona.

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ), saopštila je da se u nekim privrednim zonama određene parcele zemljišta ne koristi više od 15 godina. Iz tog razroda TIRZ je odlučio da ga iskoristi na najbolji način, za razvoj solarnih elektrana.

Poziv za zaključivanje javno-privatnog partnerstva za razvoj solarnih elektrana važi za 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona. One uglavnom nisu pogodne za izgradnju proizvodnih objekata, stoji u direkcijinom saopštenju.

Poziv je otvoren do 29. decembra

Zaključivanje javno-privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju, upravljanje i finansiranje solarnih elektrana predviđeno je u zonama Skopje 1 i Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. Ugovori će biti zaključeni na 25 godina. Poziv je otvoren do 29. decembra.

Prema studiji izvodljivosti, očekivana vrednost investicija je 40 miliona evra. Maksimalni instalirani (pik) kapacitet na osnovu studije je 50 megavata. U tenderskoj dokumentaciji stoji da se najveća ukupna snaga fotonaponskih postrojenja očekuje u Štipu, 34 megavata. Parcele u zbiru zauzimaju 60,6 hektara, od čega je 54,3 hektara predviđeno za solarne elektrane.

Moguće je ulaganje više kompanija

Procedura je takva da je moguće ulaganje više kompanija, kako domaćih, tako i stranih. Državi će ići procenat prihoda svake od njih, a predviđena je i dodatna fiksna naknada za zemljište.

Prema studiji koju je izradila međunarodna revizorska kuća Grant Thornton, samo fiksna naknada je procenjena na ukupno 14 miliona evra tokom trajanja ugovora.

„Ova sredstva će biti namenjena za pokrivanje troškova pripreme zemljišta u zonama, kao i za druge infrastrukturne poduhvate u cilju brže i uspešnije realizacije ovih investicionih projekata“, piše u saopštenju. Deo prihoda će se takođe koristiti za finansiranje TIRZ-ovih inicijativa za podršku mladima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

5. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

5. decembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

5. decembar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

5. decembar 2023. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika