OIE

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

Direkcija za tehnolosko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana. Konkurs za javno-privatna partnerstva obuhvata 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona.

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ), saopštila je da se u nekim privrednim zonama određene parcele zemljišta ne koristi više od 15 godina. Iz tog razroda TIRZ je odlučio da ga iskoristi na najbolji način, za razvoj solarnih elektrana.

Poziv za zaključivanje javno-privatnog partnerstva za razvoj solarnih elektrana važi za 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona. One uglavnom nisu pogodne za izgradnju proizvodnih objekata, stoji u direkcijinom saopštenju.

Poziv je otvoren do 29. decembra

Zaključivanje javno-privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju, upravljanje i finansiranje solarnih elektrana predviđeno je u zonama Skopje 1 i Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. Ugovori će biti zaključeni na 25 godina. Poziv je otvoren do 29. decembra.

Prema studiji izvodljivosti, očekivana vrednost investicija je 40 miliona evra. Maksimalni instalirani (pik) kapacitet na osnovu studije je 50 megavata. U tenderskoj dokumentaciji stoji da se najveća ukupna snaga fotonaponskih postrojenja očekuje u Štipu, 34 megavata. Parcele u zbiru zauzimaju 60,6 hektara, od čega je 54,3 hektara predviđeno za solarne elektrane.

Moguće je ulaganje više kompanija

Procedura je takva da je moguće ulaganje više kompanija, kako domaćih, tako i stranih. Državi će ići procenat prihoda svake od njih, a predviđena je i dodatna fiksna naknada za zemljište.

Prema studiji koju je izradila međunarodna revizorska kuća Grant Thornton, samo fiksna naknada je procenjena na ukupno 14 miliona evra tokom trajanja ugovora.

„Ova sredstva će biti namenjena za pokrivanje troškova pripreme zemljišta u zonama, kao i za druge infrastrukturne poduhvate u cilju brže i uspešnije realizacije ovih investicionih projekata“, piše u saopštenju. Deo prihoda će se takođe koristiti za finansiranje TIRZ-ovih inicijativa za podršku mladima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

5. decembar 2023. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

5. decembar 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

5. decembar 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

5. decembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu