OIE

PiKCELL Group i AE Solar gradiće fabriku solarnih panela u Tetovu

PiKCELL Group i AE Solar gradiće farbiku solarnih panela u Tetovu

Foto: PiKCELL Group (facebook)

Objavljeno

19.09.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka kompanija AE Solar i severnomakedonska PiKCELL grupa planiraju zajedničku investiciju u izgradnju fabrike fotonaponskih panela u Tetovu. Postrojenje bi trebalo da počne sa radom u martu.

U tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni (TIDZ) u Tetovu, nemačka kompanija AE Solar će u saradnji sa PiKCELL grupom izgraditi fabriku za proizvodnju najsavremenijih fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, objavila je na svom Facebook profilu ova severnomakedonska kompanija.

Početak građevinskih radova planiran je za oktobar, a postrojenje bi trebalo da počne sa radom već u martu, saopšteno je. Predviđeno je otvaranje dve stotine radnih mesta, navelo je preduzeće sa sedištem u Skoplju.

Prema informacijama koje je navela PiKCELL grupa, u fabrici će se proizvoditi paneli sastavljeni od višespojnih solarnih ćelija „najnovije tehnologije sa efikasnošću od 23 procenta,“ a kapacitet će dostići jedan gigavat godišnje.

PiKCELL grupa je visokotehnološka kompanija za razvoj i proizvodnju monokristalnih i polikristalnih fotonaponskih solarnih modula i fotonaponskih termalnih modula. Godišnji kapacitet iznosi 250 megavata, a proizvodni pogon ima površinu 4.000 kvadratnih metara, stoji na njenom sajtu.

Preduzeće postoji od 2018. godine, a jedan od njegovih osnivača bio je aktuelni premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

AE Solar je počeo sa radom 2003. godine u Kenigsbrunu. U portfelju ima preko 3.200 instalacija u više od 95 zemalja. Kompanija upravlja fabrikama u Evropi i Aziji. Poseduje najveću proizvodnu jedinicu pod jednim krovom u Evropi, koja se nalazi u Gruziji, Ima kapacitet veći od jednog gigavata godišnje.

Nemačka kompanija je prošle godine najavila da će uložiti 150 miliona evra u izgradnju fabrike solarnih panela u blizini bugarskog grada Plovdiva i da će u Kajseriju u Turskoj otvoriti postrojenje s kapacitetom od jednog gigavata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

19. septembar 2022. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

19. septembar 2022. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

19. septembar 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

19. septembar 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan