OIE

PiKCELL Group i AE Solar gradiće fabriku solarnih panela u Tetovu

PiKCELL Group i AE Solar gradiće farbiku solarnih panela u Tetovu

Foto: PiKCELL Group (facebook)

Objavljeno

19.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija AE Solar i severnomakedonska PiKCELL grupa planiraju zajedničku investiciju u izgradnju fabrike fotonaponskih panela u Tetovu. Postrojenje bi trebalo da počne sa radom u martu.

U tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni (TIDZ) u Tetovu, nemačka kompanija AE Solar će u saradnji sa PiKCELL grupom izgraditi fabriku za proizvodnju najsavremenijih fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, objavila je na svom Facebook profilu ova severnomakedonska kompanija.

Početak građevinskih radova planiran je za oktobar, a postrojenje bi trebalo da počne sa radom već u martu, saopšteno je. Predviđeno je otvaranje dve stotine radnih mesta, navelo je preduzeće sa sedištem u Skoplju.

Prema informacijama koje je navela PiKCELL grupa, u fabrici će se proizvoditi paneli sastavljeni od višespojnih solarnih ćelija „najnovije tehnologije sa efikasnošću od 23 procenta,“ a kapacitet će dostići jedan gigavat godišnje.

PiKCELL grupa je visokotehnološka kompanija za razvoj i proizvodnju monokristalnih i polikristalnih fotonaponskih solarnih modula i fotonaponskih termalnih modula. Godišnji kapacitet iznosi 250 megavata, a proizvodni pogon ima površinu 4.000 kvadratnih metara, stoji na njenom sajtu.

Preduzeće postoji od 2018. godine, a jedan od njegovih osnivača bio je aktuelni premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

AE Solar je počeo sa radom 2003. godine u Kenigsbrunu. U portfelju ima preko 3.200 instalacija u više od 95 zemalja. Kompanija upravlja fabrikama u Evropi i Aziji. Poseduje najveću proizvodnu jedinicu pod jednim krovom u Evropi, koja se nalazi u Gruziji, Ima kapacitet veći od jednog gigavata godišnje.

Nemačka kompanija je prošle godine najavila da će uložiti 150 miliona evra u izgradnju fabrike solarnih panela u blizini bugarskog grada Plovdiva i da će u Kajseriju u Turskoj otvoriti postrojenje s kapacitetom od jednog gigavata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

19. septembar 2022. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

19. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

19. septembar 2022. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

19. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"