OIE

PiKCELL Group i AE Solar gradiće fabriku solarnih panela u Tetovu

PiKCELL Group i AE Solar gradiće farbiku solarnih panela u Tetovu

Foto: PiKCELL Group (facebook)

Objavljeno

19.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija AE Solar i severnomakedonska PiKCELL grupa planiraju zajedničku investiciju u izgradnju fabrike fotonaponskih panela u Tetovu. Postrojenje bi trebalo da počne sa radom u martu.

U tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni (TIDZ) u Tetovu, nemačka kompanija AE Solar će u saradnji sa PiKCELL grupom izgraditi fabriku za proizvodnju najsavremenijih fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, objavila je na svom Facebook profilu ova severnomakedonska kompanija.

Početak građevinskih radova planiran je za oktobar, a postrojenje bi trebalo da počne sa radom već u martu, saopšteno je. Predviđeno je otvaranje dve stotine radnih mesta, navelo je preduzeće sa sedištem u Skoplju.

Prema informacijama koje je navela PiKCELL grupa, u fabrici će se proizvoditi paneli sastavljeni od višespojnih solarnih ćelija „najnovije tehnologije sa efikasnošću od 23 procenta,“ a kapacitet će dostići jedan gigavat godišnje.

PiKCELL grupa je visokotehnološka kompanija za razvoj i proizvodnju monokristalnih i polikristalnih fotonaponskih solarnih modula i fotonaponskih termalnih modula. Godišnji kapacitet iznosi 250 megavata, a proizvodni pogon ima površinu 4.000 kvadratnih metara, stoji na njenom sajtu.

Preduzeće postoji od 2018. godine, a jedan od njegovih osnivača bio je aktuelni premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

AE Solar je počeo sa radom 2003. godine u Kenigsbrunu. U portfelju ima preko 3.200 instalacija u više od 95 zemalja. Kompanija upravlja fabrikama u Evropi i Aziji. Poseduje najveću proizvodnu jedinicu pod jednim krovom u Evropi, koja se nalazi u Gruziji, Ima kapacitet veći od jednog gigavata godišnje.

Nemačka kompanija je prošle godine najavila da će uložiti 150 miliona evra u izgradnju fabrike solarnih panela u blizini bugarskog grada Plovdiva i da će u Kajseriju u Turskoj otvoriti postrojenje s kapacitetom od jednog gigavata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

19. septembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

19. septembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. septembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora