OIE

Severna Makedonija izgradila prvi solarni park na napuštenom ugljenokopu

Severna Makedonija prvi solarni park napustenom ugljenokopu Oslomej

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Premijer Dimitar Kovačevski je otvorio solarnu elektranu snage deset megavata u termoenergetskom kompleksu REK Oslomej i izjavio da Severna Makedonija želi da pređe sa fosilnih goriva na proizvodnju energije iz sunca i vetra, hidrocentrala i gasa.

Fotonaponsko postrojenje Oslomej 1, koje je među projektima iz Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan, počelo je s probnim radom. Taj sistem kapaciteta 10 megavata izgrađen je na bivšem ugljenokopu u istoimenom termoenergetskom kompleksu u opštini Kičevo u zapadnom delu Severne Makedonije.

I rudnici i termoelektrana i solarna elektrana pripadaju državnom preduzeću Elektrani na Severna Makedonija (ESM), koje već ima jedan vetropark, Bogdanci, i planira da ga proširi. Kompanija namerava da zatvori svoje termoelektrane na ugalj i mazut i prebaci ih na gas ili da ih zameni postrojenjima na obnovljive izvore.

Za Oslomej u pripremi još tri fotonaponska postrojenja

Premijer Dimitar Kovačevski je na svečanom otvaranju izjavio da Vlada Severne Makedonije i njeni partneri žele da sprovedu tranziciju privrede, u kojoj dominiraju fosilna goriva, na proizvodnju energije iz sunca i vetra, hidrocentrala i gasa. Dodao je da će nova solarna elektrana imati godišnju proizvodnju između 15 i 17 gigavat-sati, što odgovara potrošnji struje u 2.800 domaćinstava.

ESM radi na studiji za još jedan fotonaponski sistem od 10 megavata, a potpisani su sporazumi za još dve solarne elektrane, što će REK Oslomej potpuno prebaciti sa uglja na obnovljive izvore energije, naglasio je Kovačevski.

Kovačevski: Kompleks REK Oslomej će biti potpuno prebačen sa uglja na obnovljive izvore

Ugovori su dodeljeni privatnim partnerima Fortis Energy iz Turske i Solar Pro iz Bugarske. Oni su u obavezi da plaćaju nadoknadu ravnu 18 odnosno 18,5 odsto učinka, što ukupno iznosi milion i po evra godišnje, naveo je premijer.

Kovačevski je takođe ukazao na velike projekte solara i vetra u razvoju, poput onog kojeg sprovodi francuski Akuo, i izjavio da je u pripremi više od jednog gigavata sa statusima strateških investicija. Privatni partner za hidroelektranu Čebren će biti odabran do kraja juna, dodao je i nazvao to najvažnijim projektom za energetsku tranziciju zemlje.

Severnomakedonska privreda će do 2040. postati klimatski neutralna

Ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi izjavio je da će upotreba uglja i prebacivanje na obnovljive izvore biti okončani za deset godina i da će privreda do 2040. postati klimatski neutralna. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini je ranije kazao da će planirani rok za prestanak korišćenja uglja biti odložen sa 2027. na 2030. godinu.

Vlada je ranije nagovestila da će planirani rok za prestanak korišćenja uglja biti odložen sa 2027. na 2030. godinu, a ministar Kreshnik Bekteshi sada kaže da će taj proces biti završen za deset godina

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je za Oslomej 1 obezbedila zajam od 5,9 miliona evra, podsetila je za taj projekat, vredan 8,7 miliona evra, iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan dobijeno i 1,6 miliona evra bespovratnih sredstava.

EBRD je takođe saopštio da sa ESM-om radi na daljoj izgradnji solarnih elektrana. Ovaj kreditor je odobrio finansiranje za proširenje postrojenja u Oslomeju i instaliranje još jednog u REK Bitola, a ukupni kapacitet iznosi 30 megavata. EU je i ovde dala podršku grantom od 5,1 miliona evra.

U zemlji trenutno postoji samo još jedna solarna elektrana srednje veličine, pet megavata, a izgradio ju je EVN Macedonia u Negotinu.

Inače, naftna kompanija Hellenic Petroleum je juče svečano otvorila najveću solarnu elektranu u Grčkoj i na Balkanu, kapaciteta 204,3 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...