Električna energija

Severna Makedonija odlaže rok za prekid korišćenja uglja na 2030. godinu

Severna Makedonija odlaze rok prekid koriscenja uglja 2030

Foto: Catazul from Pixabay

Objavljeno

28.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini izjavio je da će Severna Makedonija zatvoriti svoje dve termoelektrane na ugalj najkasnije 2030. godine. Vlada je ranije najavila da će postepeno ukidanje upotrebe uglja biti okončano 2027. godine.

Dimitar Kovačevski je postao premijer Severne Makedonije 16. januara, nakon što je Zoran Zaev dao ostavku, a čini se da vlada već revidira svoj ambiciozni plan za prestanak korišćenja uglja, pritisnuta energetskom krizom.

Državni proizvođač struje Elektrani na Severna Makedonija (ESM) je polovinom meseca privremeno preuzeo kontrolu nad daljinskim grejanjem u Skoplju jer su se operateri tog sistema našli u finansijskom škripcu zbog skoka cena gasa i nemogućnosti da utiču na regulisane cene za korisnike. Vlada je intervenisala sa šest miliona evra i očekuje da joj sredstva budu vraćena sledeće godine.

Severna Makedonija je u Novembru proglasila stanje energetske krize i pribegla hitnim nabavkama uglja za termoelektrane REK Bitola i REK Oslomej i mazuta za elektranu Negotino.

Snabdevanje strujom i dalje zavisi od termoelektrana u Bitolju, Oslomeju

Svi su svesni da su REK Bitola i REK Oslomej zaslužni za 65 odsto domaće proizvodnje struje, kazao je medijima ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini. On je obećao podršku države za izgradnju solarnih elektrana u ta dva termoenergetska kompleksa i izjavio da će oba biti zatvorena najkasnije 2030. godine.

Nuredini je dodao da je Severna Makedonija nameravala da odbaci ugalj 2028. godine.

Zapravo, odmah nakon što je bivši premijer Zoran Zaev pomenuo taj rok, vlada se krajem juna pridružila međunarodnom savezu PPCA (Powering Past Coal Alliance), koji promoviše prelazak sa uglja na čiste izvore energije, i najavila da će ugalj prestati da upotrebljava najkasnije 2027. godine.

Nuredini je tada istakao da je najveći izazov sprovođenje pravične tranzicije, koja obuhvata radnike i radnice u industriji uglja i stanovništvo oblasti čija privreda zavisi od tog fosilnog goriva.

Energija iz obnovljivih izvora donosi čist vazduh

Ulaganje u energiju iz obnovljivih izvora i zatvaranje termoelektrana REK Bitola i REK Oslomej će rešiti problem zagađenosti vazduha, naglasio je ministar.

Kampanja Ujedinjeni Balkan za čist vazduh ranije je objavila, pozivajući se na naučna istraživanja, da izloženost zagađenom vazduhu smanjuje plodnost za deset odsto i povećava rizik od spontanog pobačaja i smrti po porođaju za 13 procenata. Dodala je da u Severnoj Makedoniji svake godine umire 3.400 ljudi samo usled izloženosti mikroskopskim česticama prašine kategorije PM2.5.

Očekuje se da parlament odobri izgradnju još jedne solarne elektrane u kompleksu REK Bitola, od 30 megavata, napomenuo je Nuredini.

Treba reći i da je susedna Grčka u svom predlogu Zakona o klimi odredila 2028. za rok za prestanak korišćenja uglja, iako su njeni zvaničnici ranije tvrdili da će poslednja takva termoelektrana preći na gas 2025. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija