Energetska efikasnost

Bitolj dobija toplovod za daljinsko grejanje iz termoelektrane na ugalj

Bitolj toplovod daljinsko grejanje termoelektrane na ugalj

Foto: Vasko Kovačevski (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

09.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Skoro 40 godina od puštanja termoelektrane u rad, kod rudarsko-energetskog kombinata – REK Bitola krenula je izgradnja toplovoda za daljinsko grejanje. Severna Makedonija se sprema da zatvori taj kompleks kod Bitolja i zameni ga elektranom na gas.

Elektrani na Severna Makedonija (ESM) su obeležile početak radova na toplovodu za Bitolj, Mogilu i Novake. Budući sistem daljinskog grejanja se zasniva na toplotnoj energiji iz termoelektrane u kompleksu REK Bitola, gde se kopa i sagoreva ugalj.

Generalni direktor Vasko Kovačevski (na slici) izjavio je da će na grejnu mrežu biti povezano 35 vladinih i institucija lokalne samouprave u Bitolju. Na to će otići trećina kapaciteta, a ostatak je za stambene i poslovne zgrade u tom gradu i u Novacima i Mogili, napomenuo je.

Sistem daljinskog grejanja biće prebačen na gas

Prvi čovek državne elektroprivrede ESM dodao je da će novi sistem u najvećoj meri eliminisati korišćenje zagađujućih goriva. Opštine Novaci i Mogila se oslanjaju na poljoprivredu, a toplovod će takođe omogućiti grejanje staklenika i plastenika i drugih objekata, kaže Kovačevski.

Strategija je da se deo kapaciteta rudarsko-energetskog kombinata – REK Bitola zameni kogeneracionom elektranom na gas, što znači da bi i novo postrojenje proizvodilo i struju i toplotnu energiju. Imovinska pitanja na putanji gasovoda se rešavaju eksproprijacijom, izjavio je Kovačevski. Toplotna podstanica u Bitolju je trebalo da radi na mazut, ali biće na gasni pogon, otkrio je.

Severna Makedonija je najavila da će postepeno prekinuti s korišćenjem uglja najkasnije 2027. godine.

S toplovodom dolaze niže cene

Ministar privrede Kreshnik Bekteshi tvrdi da će uvođenje daljinskog grejanja doneti cene koje će biti niže nego za druge energente.

Projekat je omogućen uzimanjem kredita od nemačke razvojne banke KfW od preko 40 miliona evra, dok ESM ulaže sedam miliona evra iz sopstvenih izvora, saopštila je vlada. Izvođač ima dve godine da položi cevi od termoenergetskog kompleksa REK Bitola do Bitolja i da po gradu razvuče distribucionu mrežu.

Elektrana se nalazi 12 kilometara od grada. Ekoenerg iz Hrvatske je krenuo da radi studiju izvodljivosti za ovaj projekat 2012. godine, piše na ESM-ovoj veb stranici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije