Životna sredina

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo deklaraciju o smanjenju zagađenja vazduha

deklaracija-zagadjenje-vazduha-zapadni-balkan

Slika: Pixabay/Foto-Rabe

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo je deklaraciju kojom su prihvatili da preduzmu dobrovoljne mere za smanjenje zagađenja vazduha u svojim gradovima i opštinama, od kojih se većina nalazi u regionima sa ugljenokopima ili termoelektranama na ugalj.

Deklaracija gradonačelnika je potpisana tokom nedavno održanog Foruma Energetske zajednice o pravednoj tranziciji, a u okviru inicijative koju su pokrenuli Sekretarijat Energetske zajednice i mađarski Zeleni centar za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Mere će uglavnom biti usmerene na grejanje u domaćinstvima, industriju i saobraćaj

Inicijativa za regione sa čistim vazduhom (Clean Air Regions Initiative – CARI) je fokusirana na najvažnije izvore zagađenja vazduha, kao što su grejanje u domaćinstvima, industrija i saobraćaj, a cilj je da se regioni i zajednice podstaknu na delovanje u oblasti kvaliteta vazduha na dobrovoljnoj osnovi, stoji u saopštenju.

Inicijativa CARI ostaje otvorena i za druge zainteresovane opštine

Devet potpisnika deklaracije su Banovići, Kakanj, Lukavac, Maglaj i Tuzla u Bosni i Hercegovini, Bitolj u Severnoj Makedoniji, Pljevlja u Crnoj Gori, kao i Novi Sad i Niš u Srbiji.

Gradovi i opštine koji su pristupili inicijativi će, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice i WBGC-a, izraditi, usvojiti i sprovesti akcione planove za poboljšanje kvaliteta vazduha koji će sadržati ambiciozne politike i mere. Takođe će razmenjivati iskustva i informacije o napretku i rezultatima u drugim regionima i opštinama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Nacionalne konsultacije u okviru inicijative Stokholm+50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti...

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi