Životna sredina

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo deklaraciju o smanjenju zagađenja vazduha

deklaracija-zagadjenje-vazduha-zapadni-balkan

Slika: Pixabay/Foto-Rabe

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo je deklaraciju kojom su prihvatili da preduzmu dobrovoljne mere za smanjenje zagađenja vazduha u svojim gradovima i opštinama, od kojih se većina nalazi u regionima sa ugljenokopima ili termoelektranama na ugalj.

Deklaracija gradonačelnika je potpisana tokom nedavno održanog Foruma Energetske zajednice o pravednoj tranziciji, a u okviru inicijative koju su pokrenuli Sekretarijat Energetske zajednice i mađarski Zeleni centar za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Mere će uglavnom biti usmerene na grejanje u domaćinstvima, industriju i saobraćaj

Inicijativa za regione sa čistim vazduhom (Clean Air Regions Initiative – CARI) je fokusirana na najvažnije izvore zagađenja vazduha, kao što su grejanje u domaćinstvima, industrija i saobraćaj, a cilj je da se regioni i zajednice podstaknu na delovanje u oblasti kvaliteta vazduha na dobrovoljnoj osnovi, stoji u saopštenju.

Inicijativa CARI ostaje otvorena i za druge zainteresovane opštine

Devet potpisnika deklaracije su Banovići, Kakanj, Lukavac, Maglaj i Tuzla u Bosni i Hercegovini, Bitolj u Severnoj Makedoniji, Pljevlja u Crnoj Gori, kao i Novi Sad i Niš u Srbiji.

Gradovi i opštine koji su pristupili inicijativi će, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice i WBGC-a, izraditi, usvojiti i sprovesti akcione planove za poboljšanje kvaliteta vazduha koji će sadržati ambiciozne politike i mere. Takođe će razmenjivati iskustva i informacije o napretku i rezultatima u drugim regionima i opštinama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

1. jul 2021. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

1. jul 2021. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

1. jul 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

1. jul 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici