Životna sredina

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo deklaraciju o smanjenju zagađenja vazduha

deklaracija-zagadjenje-vazduha-zapadni-balkan

Slika: Pixabay/Foto-Rabe

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo je deklaraciju kojom su prihvatili da preduzmu dobrovoljne mere za smanjenje zagađenja vazduha u svojim gradovima i opštinama, od kojih se većina nalazi u regionima sa ugljenokopima ili termoelektranama na ugalj.

Deklaracija gradonačelnika je potpisana tokom nedavno održanog Foruma Energetske zajednice o pravednoj tranziciji, a u okviru inicijative koju su pokrenuli Sekretarijat Energetske zajednice i mađarski Zeleni centar za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Mere će uglavnom biti usmerene na grejanje u domaćinstvima, industriju i saobraćaj

Inicijativa za regione sa čistim vazduhom (Clean Air Regions Initiative – CARI) je fokusirana na najvažnije izvore zagađenja vazduha, kao što su grejanje u domaćinstvima, industrija i saobraćaj, a cilj je da se regioni i zajednice podstaknu na delovanje u oblasti kvaliteta vazduha na dobrovoljnoj osnovi, stoji u saopštenju.

Inicijativa CARI ostaje otvorena i za druge zainteresovane opštine

Devet potpisnika deklaracije su Banovići, Kakanj, Lukavac, Maglaj i Tuzla u Bosni i Hercegovini, Bitolj u Severnoj Makedoniji, Pljevlja u Crnoj Gori, kao i Novi Sad i Niš u Srbiji.

Gradovi i opštine koji su pristupili inicijativi će, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice i WBGC-a, izraditi, usvojiti i sprovesti akcione planove za poboljšanje kvaliteta vazduha koji će sadržati ambiciozne politike i mere. Takođe će razmenjivati iskustva i informacije o napretku i rezultatima u drugim regionima i opštinama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra