Životna sredina

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo deklaraciju o smanjenju zagađenja vazduha

deklaracija-zagadjenje-vazduha-zapadni-balkan

Slika: Pixabay/Foto-Rabe

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Devet gradonačelnika sa Zapadnog Balkana potpisalo je deklaraciju kojom su prihvatili da preduzmu dobrovoljne mere za smanjenje zagađenja vazduha u svojim gradovima i opštinama, od kojih se većina nalazi u regionima sa ugljenokopima ili termoelektranama na ugalj.

Deklaracija gradonačelnika je potpisana tokom nedavno održanog Foruma Energetske zajednice o pravednoj tranziciji, a u okviru inicijative koju su pokrenuli Sekretarijat Energetske zajednice i mađarski Zeleni centar za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Mere će uglavnom biti usmerene na grejanje u domaćinstvima, industriju i saobraćaj

Inicijativa za regione sa čistim vazduhom (Clean Air Regions Initiative – CARI) je fokusirana na najvažnije izvore zagađenja vazduha, kao što su grejanje u domaćinstvima, industrija i saobraćaj, a cilj je da se regioni i zajednice podstaknu na delovanje u oblasti kvaliteta vazduha na dobrovoljnoj osnovi, stoji u saopštenju.

Inicijativa CARI ostaje otvorena i za druge zainteresovane opštine

Devet potpisnika deklaracije su Banovići, Kakanj, Lukavac, Maglaj i Tuzla u Bosni i Hercegovini, Bitolj u Severnoj Makedoniji, Pljevlja u Crnoj Gori, kao i Novi Sad i Niš u Srbiji.

Gradovi i opštine koji su pristupili inicijativi će, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice i WBGC-a, izraditi, usvojiti i sprovesti akcione planove za poboljšanje kvaliteta vazduha koji će sadržati ambiciozne politike i mere. Takođe će razmenjivati iskustva i informacije o napretku i rezultatima u drugim regionima i opštinama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

1. jul 2021. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

1. jul 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

1. jul 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

1. jul 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji