Električna energija

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

Severna Makedonija produzava stanje energetske krize za jos sest meseci

Foto: rj_078 from Pixabay

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije predložila je parlamentu da produži stanje energetske krize za šest meseci, do 9. juna 2022. godine.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je pripremila odluku za produženja stanja energetske krize u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje zbog problema u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije za domaću potrošnju i zbog stanja na berzama.

Stanje energetske krize proglašeno je 9. novembra

Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom, saopštila je Vlada.

Da podsetimo, Vlada je 9. novembra proglasila energetsku krizu zbog nestašice električne energije na domaćem tržištu uzrokovane povremenim prekidima u radu velikih termoelektranama, zatim zbog nedostatka uglja za proizvodnju električne energije i nemogućnosti da se obezbedi dovoljna rezerva u slučaju nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije.

Stanje energetske krize je tada ograničeno na 30 dana.

Najvažnija mera bila je transfer budžetskih sredstava državnom proizvođaču električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatoru prenosnog sistema MEPSO kako bi se olakšao uvoz električne energije.

REK Oslomej pokrenuta, zatvoren javni poziv za nabavku mazuta za TEC Negotino

Posle sednice Vlade, portparol Duško Arsovski rekao je da ESM povećava domaću proizvodnju struje.

ESM je povećao proizvodnju uglja za REK Bitola, ali i uvezao oko 90.000 tona, a planira da nabavi dodatnih 810.000 tona u 2022. godini, rekao je on.

Arsovski je istakao da je nakon jednomesečnog remonta REK Oslomej juče počeo probni rad i da su u toku pripreme za proizvodnju u elektrani TEC Negotino.

Javni poziv za nabavku mazuta za Negotino je zatvoren, i čim mazut bude isporučen, počeće proizvodnja, naglasio je Arsovski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

2. decembar 2021. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

2. decembar 2021. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

2. decembar 2021. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

2. decembar 2021. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu