Električna energija

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

Severna Makedonija produzava stanje energetske krize za jos sest meseci

Foto: rj_078 from Pixabay

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije predložila je parlamentu da produži stanje energetske krize za šest meseci, do 9. juna 2022. godine.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je pripremila odluku za produženja stanja energetske krize u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje zbog problema u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije za domaću potrošnju i zbog stanja na berzama.

Stanje energetske krize proglašeno je 9. novembra

Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom, saopštila je Vlada.

Da podsetimo, Vlada je 9. novembra proglasila energetsku krizu zbog nestašice električne energije na domaćem tržištu uzrokovane povremenim prekidima u radu velikih termoelektranama, zatim zbog nedostatka uglja za proizvodnju električne energije i nemogućnosti da se obezbedi dovoljna rezerva u slučaju nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije.

Stanje energetske krize je tada ograničeno na 30 dana.

Najvažnija mera bila je transfer budžetskih sredstava državnom proizvođaču električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatoru prenosnog sistema MEPSO kako bi se olakšao uvoz električne energije.

REK Oslomej pokrenuta, zatvoren javni poziv za nabavku mazuta za TEC Negotino

Posle sednice Vlade, portparol Duško Arsovski rekao je da ESM povećava domaću proizvodnju struje.

ESM je povećao proizvodnju uglja za REK Bitola, ali i uvezao oko 90.000 tona, a planira da nabavi dodatnih 810.000 tona u 2022. godini, rekao je on.

Arsovski je istakao da je nakon jednomesečnog remonta REK Oslomej juče počeo probni rad i da su u toku pripreme za proizvodnju u elektrani TEC Negotino.

Javni poziv za nabavku mazuta za Negotino je zatvoren, i čim mazut bude isporučen, počeće proizvodnja, naglasio je Arsovski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dodik mandic buk bijela

Dodik: Nudimo Crnoj Gori da se pridruži projektu Buk Bijela

2. decembar 2021. - Predsednik Republike Srpske izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane i da ga više ne blokira

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

2. decembar 2021. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

2. decembar 2021. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

2. decembar 2021. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni