Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

Severna Makedonija produzava stanje energetske krize za jos sest meseci

Foto: rj_078 from Pixabay

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije predložila je parlamentu da produži stanje energetske krize za šest meseci, do 9. juna 2022. godine.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je pripremila odluku za produženja stanja energetske krize u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje zbog problema u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije za domaću potrošnju i zbog stanja na berzama.

Stanje energetske krize proglašeno je 9. novembra

Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom, saopštila je Vlada.

Da podsetimo, Vlada je 9. novembra proglasila energetsku krizu zbog nestašice električne energije na domaćem tržištu uzrokovane povremenim prekidima u radu velikih termoelektranama, zatim zbog nedostatka uglja za proizvodnju električne energije i nemogućnosti da se obezbedi dovoljna rezerva u slučaju nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije.

Stanje energetske krize je tada ograničeno na 30 dana.

Najvažnija mera bila je transfer budžetskih sredstava državnom proizvođaču električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatoru prenosnog sistema MEPSO kako bi se olakšao uvoz električne energije.

REK Oslomej pokrenuta, zatvoren javni poziv za nabavku mazuta za TEC Negotino

Posle sednice Vlade, portparol Duško Arsovski rekao je da ESM povećava domaću proizvodnju struje.

ESM je povećao proizvodnju uglja za REK Bitola, ali i uvezao oko 90.000 tona, a planira da nabavi dodatnih 810.000 tona u 2022. godini, rekao je on.

Arsovski je istakao da je nakon jednomesečnog remonta REK Oslomej juče počeo probni rad i da su u toku pripreme za proizvodnju u elektrani TEC Negotino.

Javni poziv za nabavku mazuta za Negotino je zatvoren, i čim mazut bude isporučen, počeće proizvodnja, naglasio je Arsovski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem