Električna energija

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

Severna Makedonija produzava stanje energetske krize za jos sest meseci

Foto: rj_078 from Pixabay

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije predložila je parlamentu da produži stanje energetske krize za šest meseci, do 9. juna 2022. godine.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je pripremila odluku za produženja stanja energetske krize u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje zbog problema u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije za domaću potrošnju i zbog stanja na berzama.

Stanje energetske krize proglašeno je 9. novembra

Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom, saopštila je Vlada.

Da podsetimo, Vlada je 9. novembra proglasila energetsku krizu zbog nestašice električne energije na domaćem tržištu uzrokovane povremenim prekidima u radu velikih termoelektranama, zatim zbog nedostatka uglja za proizvodnju električne energije i nemogućnosti da se obezbedi dovoljna rezerva u slučaju nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije.

Stanje energetske krize je tada ograničeno na 30 dana.

Najvažnija mera bila je transfer budžetskih sredstava državnom proizvođaču električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatoru prenosnog sistema MEPSO kako bi se olakšao uvoz električne energije.

REK Oslomej pokrenuta, zatvoren javni poziv za nabavku mazuta za TEC Negotino

Posle sednice Vlade, portparol Duško Arsovski rekao je da ESM povećava domaću proizvodnju struje.

ESM je povećao proizvodnju uglja za REK Bitola, ali i uvezao oko 90.000 tona, a planira da nabavi dodatnih 810.000 tona u 2022. godini, rekao je on.

Arsovski je istakao da je nakon jednomesečnog remonta REK Oslomej juče počeo probni rad i da su u toku pripreme za proizvodnju u elektrani TEC Negotino.

Javni poziv za nabavku mazuta za Negotino je zatvoren, i čim mazut bude isporučen, počeće proizvodnja, naglasio je Arsovski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. decembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. decembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije