Električna energija

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

Severna Makedonija produzava stanje energetske krize za jos sest meseci

Foto: rj_078 from Pixabay

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije predložila je parlamentu da produži stanje energetske krize za šest meseci, do 9. juna 2022. godine.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je pripremila odluku za produženja stanja energetske krize u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje zbog problema u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije za domaću potrošnju i zbog stanja na berzama.

Stanje energetske krize proglašeno je 9. novembra

Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom, saopštila je Vlada.

Da podsetimo, Vlada je 9. novembra proglasila energetsku krizu zbog nestašice električne energije na domaćem tržištu uzrokovane povremenim prekidima u radu velikih termoelektranama, zatim zbog nedostatka uglja za proizvodnju električne energije i nemogućnosti da se obezbedi dovoljna rezerva u slučaju nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije.

Stanje energetske krize je tada ograničeno na 30 dana.

Najvažnija mera bila je transfer budžetskih sredstava državnom proizvođaču električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatoru prenosnog sistema MEPSO kako bi se olakšao uvoz električne energije.

REK Oslomej pokrenuta, zatvoren javni poziv za nabavku mazuta za TEC Negotino

Posle sednice Vlade, portparol Duško Arsovski rekao je da ESM povećava domaću proizvodnju struje.

ESM je povećao proizvodnju uglja za REK Bitola, ali i uvezao oko 90.000 tona, a planira da nabavi dodatnih 810.000 tona u 2022. godini, rekao je on.

Arsovski je istakao da je nakon jednomesečnog remonta REK Oslomej juče počeo probni rad i da su u toku pripreme za proizvodnju u elektrani TEC Negotino.

Javni poziv za nabavku mazuta za Negotino je zatvoren, i čim mazut bude isporučen, počeće proizvodnja, naglasio je Arsovski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

2. decembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

2. decembar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

2. decembar 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

2. decembar 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna