Električna energija

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize 

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije proglasila je stanje energetske krize kako bi obezbedila redovno snabdevanje električnom energijom potrošača u zemlji. Odluka će važiti 30 dana.

Stanje energetske krize proglašeno je zbog nedostatka električne energije na domaćem tržištu uzrokovanog povremenim prekidima u radu najvećih termoelektrana, zatim zbog nedostatka uglja za njihov rad i zbog nedovoljnih rezervi za slučaj nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije, saopštila je Vlada.

Razlozi koji su navedeni, kako je rečeno, mogli bi da naruše stabilnost elektroenergetskog sistema u zemlji.

Državne kompanije ESM i MEPSO dobiće 65 miliona evra za uvoz elektrčne energije

Odluka Vlade omogućava preduzimanje više mera, među kojima je i finansijska intervencija za kupovinu dodatnih količina električne energije, a utvrđuju se i prava i obaveze državnih energetskih kompanija: proizvođača električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatora prenosnog sistema MEPSO.

Odluka Vlade, kako je ranije rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, u suštini ima za cilj da omogući transfer budžetskih sredstava ovim firmama.

Procenjuje se da će dve kompanije imati na raspolaganju 65 miliona evra, uglavnom za uvoz električne energije, prenose lokalni mediji.

Vlada priprema mere za pomoć najsiromašnijim potrošačima

ESM je, kako se navodi u odluci, dužan da u roku od 15 dana dostavi paket mera za suzbijanje energetske krize. Takođe, Ministarstvo rada i socijalne politike će, u koordinaciji sa Ministarstvom privrede, pripremiti mere za zaštitu potrošača koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije.

Vlada je zatražila i od Ministarstva privrede da predloži rešenje prema kojem bi državne institucije nabavljale struju od ESM-a po nižim cenama od onih na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. novembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. novembar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. novembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. novembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji