Električna energija

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize 

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije proglasila je stanje energetske krize kako bi obezbedila redovno snabdevanje električnom energijom potrošača u zemlji. Odluka će važiti 30 dana.

Stanje energetske krize proglašeno je zbog nedostatka električne energije na domaćem tržištu uzrokovanog povremenim prekidima u radu najvećih termoelektrana, zatim zbog nedostatka uglja za njihov rad i zbog nedovoljnih rezervi za slučaj nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije, saopštila je Vlada.

Razlozi koji su navedeni, kako je rečeno, mogli bi da naruše stabilnost elektroenergetskog sistema u zemlji.

Državne kompanije ESM i MEPSO dobiće 65 miliona evra za uvoz elektrčne energije

Odluka Vlade omogućava preduzimanje više mera, među kojima je i finansijska intervencija za kupovinu dodatnih količina električne energije, a utvrđuju se i prava i obaveze državnih energetskih kompanija: proizvođača električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatora prenosnog sistema MEPSO.

Odluka Vlade, kako je ranije rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, u suštini ima za cilj da omogući transfer budžetskih sredstava ovim firmama.

Procenjuje se da će dve kompanije imati na raspolaganju 65 miliona evra, uglavnom za uvoz električne energije, prenose lokalni mediji.

Vlada priprema mere za pomoć najsiromašnijim potrošačima

ESM je, kako se navodi u odluci, dužan da u roku od 15 dana dostavi paket mera za suzbijanje energetske krize. Takođe, Ministarstvo rada i socijalne politike će, u koordinaciji sa Ministarstvom privrede, pripremiti mere za zaštitu potrošača koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije.

Vlada je zatražila i od Ministarstva privrede da predloži rešenje prema kojem bi državne institucije nabavljale struju od ESM-a po nižim cenama od onih na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku