Električna energija

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize 

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije proglasila je stanje energetske krize kako bi obezbedila redovno snabdevanje električnom energijom potrošača u zemlji. Odluka će važiti 30 dana.

Stanje energetske krize proglašeno je zbog nedostatka električne energije na domaćem tržištu uzrokovanog povremenim prekidima u radu najvećih termoelektrana, zatim zbog nedostatka uglja za njihov rad i zbog nedovoljnih rezervi za slučaj nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije, saopštila je Vlada.

Razlozi koji su navedeni, kako je rečeno, mogli bi da naruše stabilnost elektroenergetskog sistema u zemlji.

Državne kompanije ESM i MEPSO dobiće 65 miliona evra za uvoz elektrčne energije

Odluka Vlade omogućava preduzimanje više mera, među kojima je i finansijska intervencija za kupovinu dodatnih količina električne energije, a utvrđuju se i prava i obaveze državnih energetskih kompanija: proizvođača električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatora prenosnog sistema MEPSO.

Odluka Vlade, kako je ranije rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, u suštini ima za cilj da omogući transfer budžetskih sredstava ovim firmama.

Procenjuje se da će dve kompanije imati na raspolaganju 65 miliona evra, uglavnom za uvoz električne energije, prenose lokalni mediji.

Vlada priprema mere za pomoć najsiromašnijim potrošačima

ESM je, kako se navodi u odluci, dužan da u roku od 15 dana dostavi paket mera za suzbijanje energetske krize. Takođe, Ministarstvo rada i socijalne politike će, u koordinaciji sa Ministarstvom privrede, pripremiti mere za zaštitu potrošača koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije.

Vlada je zatražila i od Ministarstva privrede da predloži rešenje prema kojem bi državne institucije nabavljale struju od ESM-a po nižim cenama od onih na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica

Bezbednost telekomunikacija restrikcija struje Evropa

Bezbednost telekomunikacija u slučaju restrikcija struje – evo šta Evropa radi

04 октобра 2022 - Neadekvatna priprema za restrikcije struje u Evropi može da dovede do prekida u telekomunikacijama, vodosnabdevanju i drugim sektorima

Tople probe od 3. oktobra, grejna sezona od 15. oktobra

Počele tople probe, grejanje od 15. oktobra

04 октобра 2022 - Miroslav Čučković, gradski menadžer, je istakao da će temperature u stanovima tokom zime biti kao i prethodnih godina

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW