Električna energija

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize 

Severna Makedonija proglasila stanje energetske krize

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije proglasila je stanje energetske krize kako bi obezbedila redovno snabdevanje električnom energijom potrošača u zemlji. Odluka će važiti 30 dana.

Stanje energetske krize proglašeno je zbog nedostatka električne energije na domaćem tržištu uzrokovanog povremenim prekidima u radu najvećih termoelektrana, zatim zbog nedostatka uglja za njihov rad i zbog nedovoljnih rezervi za slučaj nepredviđenih problema u proizvodnji električne energije, saopštila je Vlada.

Razlozi koji su navedeni, kako je rečeno, mogli bi da naruše stabilnost elektroenergetskog sistema u zemlji.

Državne kompanije ESM i MEPSO dobiće 65 miliona evra za uvoz elektrčne energije

Odluka Vlade omogućava preduzimanje više mera, među kojima je i finansijska intervencija za kupovinu dodatnih količina električne energije, a utvrđuju se i prava i obaveze državnih energetskih kompanija: proizvođača električne energije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatora prenosnog sistema MEPSO.

Odluka Vlade, kako je ranije rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, u suštini ima za cilj da omogući transfer budžetskih sredstava ovim firmama.

Procenjuje se da će dve kompanije imati na raspolaganju 65 miliona evra, uglavnom za uvoz električne energije, prenose lokalni mediji.

Vlada priprema mere za pomoć najsiromašnijim potrošačima

ESM je, kako se navodi u odluci, dužan da u roku od 15 dana dostavi paket mera za suzbijanje energetske krize. Takođe, Ministarstvo rada i socijalne politike će, u koordinaciji sa Ministarstvom privrede, pripremiti mere za zaštitu potrošača koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije.

Vlada je zatražila i od Ministarstva privrede da predloži rešenje prema kojem bi državne institucije nabavljale struju od ESM-a po nižim cenama od onih na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

10. novembar 2021. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

10. novembar 2021. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

10. novembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

10. novembar 2021. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović