Električna energija

Severna Makedonija planira da proglasi stanje energetske krize

Severna Makedonija planira da proglasi stanje energetske krize

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

05.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije proglasiće stanje energetske krize kako bi obezbedila dovoljno električne energije za potrošače u zemlji.

Odluka ima za cilj da omogući transfer budžetskih sredstava energetskim kompanijama kao što su državni proizvođač električne energije Elektrani na Severnoj Makedoniji (ESM) i operator prenosnog sistema MEPSO koje bi, u slučaju potrebe, trebalo da obezbede uvoz električne energije, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Vlada je već usvojila uredbu o stanju energetske krize

Inače, Vlada je pre nedelju dana usvojila uredbu o stanju energetske krize kako bi uskladila donošenje mera i odluka povodom enormnog rasta cena električne energije sa zakonom o energetici.

Treba napomenuti da je početkom oktobra Vlada kako bi sprečila povećanje cena odlučila da pojača eksploataciju uglja i aktivira treći blok u termoelektrani REK Bitola, kao i da uveze 1,8 miliona tona uglja kako bi povećala proizvodnju električne energije. Zemlje regiona se na različite načine bore protiv energetske krize, pa je tako Srbija zamrzla cene za privredu u novembru

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da ne predviđa restrikcije u snabdevanju električnom energijom i da se sve relevantne institucije redovno sastaju kako bi pratile stanje u elektroenergetskom sektoru.

Ministar ekoenomije Bekteši će predložiti uvođenje stanja energetske krize proglasi u utorak

Uredbom o stanju energetske krize predviđene su različite mere, uključujući transfer budžetskih sredstava energetskim kompanijama ESM i MEPSO, rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši prilikom gostovanja na televiziji Alsat, navodi se na sajtu Ministarstva.

On će Vladi predložiti da na sastanku u utorak donese odluku o proglašenju stanja energetske krize. Svi akteri u energetskom sektoru, kako je dodao, rade na analizama koliko sredstava će biti potrebno da se transferiše energetskim kompanijama.

Bekteshi je siguran da Vlada ima sredstva da interveniše i obezbedi dovoljno novca za energetske kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

5. novembar 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

5. novembar 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

5. novembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. novembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin