Električna energija

Severna Makedonija planira da proglasi stanje energetske krize

Severna Makedonija planira da proglasi stanje energetske krize

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

05.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije proglasiće stanje energetske krize kako bi obezbedila dovoljno električne energije za potrošače u zemlji.

Odluka ima za cilj da omogući transfer budžetskih sredstava energetskim kompanijama kao što su državni proizvođač električne energije Elektrani na Severnoj Makedoniji (ESM) i operator prenosnog sistema MEPSO koje bi, u slučaju potrebe, trebalo da obezbede uvoz električne energije, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Vlada je već usvojila uredbu o stanju energetske krize

Inače, Vlada je pre nedelju dana usvojila uredbu o stanju energetske krize kako bi uskladila donošenje mera i odluka povodom enormnog rasta cena električne energije sa zakonom o energetici.

Treba napomenuti da je početkom oktobra Vlada kako bi sprečila povećanje cena odlučila da pojača eksploataciju uglja i aktivira treći blok u termoelektrani REK Bitola, kao i da uveze 1,8 miliona tona uglja kako bi povećala proizvodnju električne energije. Zemlje regiona se na različite načine bore protiv energetske krize, pa je tako Srbija zamrzla cene za privredu u novembru

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da ne predviđa restrikcije u snabdevanju električnom energijom i da se sve relevantne institucije redovno sastaju kako bi pratile stanje u elektroenergetskom sektoru.

Ministar ekoenomije Bekteši će predložiti uvođenje stanja energetske krize proglasi u utorak

Uredbom o stanju energetske krize predviđene su različite mere, uključujući transfer budžetskih sredstava energetskim kompanijama ESM i MEPSO, rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši prilikom gostovanja na televiziji Alsat, navodi se na sajtu Ministarstva.

On će Vladi predložiti da na sastanku u utorak donese odluku o proglašenju stanja energetske krize. Svi akteri u energetskom sektoru, kako je dodao, rade na analizama koliko sredstava će biti potrebno da se transferiše energetskim kompanijama.

Bekteshi je siguran da Vlada ima sredstva da interveniše i obezbedi dovoljno novca za energetske kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. novembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. novembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. novembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. novembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.