Električna energija

Severna Makedonija povećava proizvodnju struje iz uglja da bi izbegla skok cena

ugalj-skok-cena-struje

Slika: Pixabay/stafichukanatoly

Objavljeno

06.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija će povećati iskopavanje uglja i aktivirati treći blok u rudarsko-energetskom kompleksu REK Bitola, ali i uvesti 1,8 miliona tona uglja, kako bi povećala proizvodnju električne energije i izbegla skok cena struje usled njihovog naglog porasta na međunarodnom tržištu.

Ugalj koji će biti uvezen putem međunarodnog tendera biće korišćen i za nastavak proizvodnje u termoelektrani Oslomej, koja je trebalo da pređe u rezervu.

ESM planira da viškove struje iz dodatke proizvodnje prodaje na tržištu

Državna elektroenergetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) planira povećanu proizvodnju od decembra 2021. do aprila 2022. godine, što će podmiriti domaće potrebe, a sav višak će biti prodat na slobodnom tržištu, rekao je Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM.

Trenutna cena struje ostaće nepromenjena barem do kraja decembra

Plan ESM-a da se poveća iskopavanje uglja i proizvodnja struje i uveze ugalj će omogućiti da se pokriju potrebe garantovanog snabdevača, kompanije EVN Home, za snabdevanje domaćinstava po ceni dosta nižoj od tržišne kako građani ne bi bili izloženi cenovnom šoku, kazao je Kovačevski.

Marko Bislimoski, predsednik regulatorne komisije za energetiku i vodu, rekao je da će trenutna cena električne energije, koja je utvrđena u junu, ostati na snazi barem do kraja decembra.

Severna Makedonija je najavila zatvaranje obe elektrane na ugalj do 2027.

Severna Makedonija je ranije najavila da planira da prestane sa korišćenjem uglja i zatvori obe svoje termoelektrane najkasnije do 2027. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. oktobar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. oktobar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. oktobar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

6. oktobar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu