Električna energija

Severna Makedonija povećava proizvodnju struje iz uglja da bi izbegla skok cena

ugalj-skok-cena-struje

Slika: Pixabay/stafichukanatoly

Objavljeno

06.10.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Severna Makedonija će povećati iskopavanje uglja i aktivirati treći blok u rudarsko-energetskom kompleksu REK Bitola, ali i uvesti 1,8 miliona tona uglja, kako bi povećala proizvodnju električne energije i izbegla skok cena struje usled njihovog naglog porasta na međunarodnom tržištu.

Ugalj koji će biti uvezen putem međunarodnog tendera biće korišćen i za nastavak proizvodnje u termoelektrani Oslomej, koja je trebalo da pređe u rezervu.

ESM planira da viškove struje iz dodatke proizvodnje prodaje na tržištu

Državna elektroenergetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) planira povećanu proizvodnju od decembra 2021. do aprila 2022. godine, što će podmiriti domaće potrebe, a sav višak će biti prodat na slobodnom tržištu, rekao je Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM.

Trenutna cena struje ostaće nepromenjena barem do kraja decembra

Plan ESM-a da se poveća iskopavanje uglja i proizvodnja struje i uveze ugalj će omogućiti da se pokriju potrebe garantovanog snabdevača, kompanije EVN Home, za snabdevanje domaćinstava po ceni dosta nižoj od tržišne kako građani ne bi bili izloženi cenovnom šoku, kazao je Kovačevski.

Marko Bislimoski, predsednik regulatorne komisije za energetiku i vodu, rekao je da će trenutna cena električne energije, koja je utvrđena u junu, ostati na snazi barem do kraja decembra.

Severna Makedonija je najavila zatvaranje obe elektrane na ugalj do 2027.

Severna Makedonija je ranije najavila da planira da prestane sa korišćenjem uglja i zatvori obe svoje termoelektrane najkasnije do 2027. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

6. oktobar 2021. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

6. oktobar 2021. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. oktobar 2021. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. oktobar 2021. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom