Električna energija

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Slika: Wassim Chouak on Unsplash

Objavljeno

16.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev je izjavio da će u Severnoj Makedoniji početi da se plaća ekološka taksa od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte i da će porez na dodatu vrednost za struju biti smanjen sa 18 na pet procenata.

Potrošače u Severnoj Makedoniji očekuje povećanje računa za struju, na ime masovnih investicija u gas i energiju iz obnovljivih izvora. Premijer Zoran Zaev je pre dve nedelje obećao da vlada ove godine neće povećati cene, a upravo je najavio i da će porez na dodatu vrednost za električnu energiju biti spušten sa 18 na pet odsto na godinu dana. Međutim, objavio je i da će država uvesti eko-taksu na naftu od 3,5 denara odnosno 5,7 evrocenti po litru.

Povrh svega, Zaev je nešto kasnije otkrio da bi „u narednim godinama“ trebalo da bude uvedena i ekološka taksa na ugalj i električnu energiju proizvedenu od uglja.

Taksa na naftu može biti korak ka naplaćivanju emisija na ime korišćenja fosilnih goriva

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač nedavno je napomenuo da bi vlade na Zapadnom Balkanu trebalo da nametnu takse na ugljenik kao privremenu meru pre uvođenja nacionalnih sistema za trgovanje emisijama i njihove integracije sa ETS-om u Evropskoj uniji.

Po njegovom mišljenju, takva dažbina bi bila nadograđena na postojeće „sitne takse na sumpor-dioksid i druge emisije“, a EU bi „mogla da kombinuje pritisak sa podsticajima da bi se emisije smanjile“ u regionu.

Vlada će eko-taksu iskoristiti da poništi nadolazeći rast cena struje

Zaev je naglasio da su predstojeće mere deo državnog programa za životnu sredinu. Izjavio je da će i ubrajajući eko-taksu, za čije uvođenje nije nagovestio datum, cene nafte i benzina u Severnoj Makedoniji biti među najnižima.

Zaev tvrdi da ljudi treba više da koriste bicikle, trotinete i električna vozila

Za rečenu naknadu se računa da će za šest meseci doneti 1.66 milijardi denara (27,3 miliona evra) u budžet, računajući po prošlogodišnjim podacima o javnom prihodu, rekao je predsednik vlade. Sredstva su namenjena za investicije u obnovljivu energiju, ali i za poništavanje porasta cena struje koji dolazi s liberalizacijom tržišta električne energije, tako da one ove godine ne budu morale da se povećaju, istakao je.

Severna Makedonija će socijalnim programima ublažiti udarac na siromašna domaćinstva

„Razvićemo sve socijalne programe tako da 2022, 2023. i 2024. godine najsiromašniji građani budu spremni da lakše prebrode sve energetske promene što dolaze s prelaskom sa termoelektrana na ugalj na zelenu energiju poput fotonaponskih postrojenja i vetrenjača“, objasnio je Zaev. Po njegovim rečima, vlada će eko-taksu na naftu uvesti kao poruku da „napuste naftu i naftne derivate i da ih manje koriste“ te da „češće putuju biciklima, trotinetima i električnim vozilima, jer to radi ceo svet“.

Premijer je izjavio da će PDV na električnu energiju biti smanjen oko 1. jula na godinu dana, pa da će onda biti podignut na 10 odsto do početka jula 2023, kada treba da bude vraćen na 18 procenata.

Vlada je takođe odredila pomoć od 3.000 do 10.000 evra za kompanije za prevoz putnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. jun 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. jun 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. jun 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. jun 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji