Električna energija

Grčka pomerila rok za napuštanje uglja sa 2028. na 2025. godinu

Grcka rok napustanje uglja 2028 2025

Slika: CapeCom from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana Ptolemaida 5 biće prebačena s uglja na gas 2025, tri godine ranije nego što je planirano. To postrojenje u izgradnji bi trebalo da bude poslednje ove vrste u Grčkoj, jer su sva druga određena za gašenje zaključno s 2023. godinom.

Ubrzo nakon što je proizvođač struje Public Power Corp. (PPC), u većinskom državnom vlasništvu, zvanično objavio da namerava da jedinu novu elektranu na ugalj već 2025. transformiše u gasnu, Alexandra Sdoukou, grčka generalna sekretarka za energetiku i rudne resurse u Ministarstvu za životnu sredinu i energetiku, potvrdila je da se njena zemlja „oprašta od ere uglja“ ranije nego što je bilo planirano.

Kompanija je u svom pogonu, trenutno u izgradnji, do 2028. trebalo da troši lignit. Predsednik i generalni direktor Georgios Stassis je nedavno već nagovestio mogućnost da se rok ubrza.

Curi vreme za konkurisanje za sredstva iz EU

Budući da je završetak elektrane na ugalj u regionu Zapadne Makedonije zakazan za sledeću godinu, sve je upitnije da li će moći da izbegne ogromne gubitke na ime rastućih cena sertifikata za emitovanje ugljen-dioksida i troškova konverzije na drugo fosilno gorivo. Čak i da cena emisionih kredita za CO2 ostane ista do 2028, PPC bi bio obavezan da plati preko milijardu evra, a skoro toliko će koštati ceo novi blok.

Premijer Kyriakos Mitsotakis odredio je 2028. za prestanak upotrebe uglja pre samo godinu i po dana

Ukoliko EU odluči da s krajem 2025. prestane da finansira projekte na fosilni gas, troškovi za konverziju s uglja na gas bi se povećali. Još jedan izazov su maloprodajne cene daljinskog grejanja za osiromašenu lokalnu zajednicu.

Osim toga, PPC, poznat i kao DEI, prodao je petogodišnje zelene obveznice vrednosti 775 miliona evra s klauzulom o performansama na polju zaštite životne sredine. Država u ovoj energetskoj kompaniji ima udeo od 51,1 odsto. Premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru 2019. da će zemlja prestati da koristi ugalj najkasnije 2028. godine.

PPC planira da umešava vodonik, ali zaštitnici životne sredine se protive fosilnom gasu

Stassis je izjavio da će Ptolemaida 5 biti pretvorena u sistem s kombinovanim ciklusom na gas koji će ostaviti mogućnost da se kasnije u određenoj razmeri dodaje vodonik. On je obavestio parlamenta da bi kapacitet tako mogao skoro da se udvostruči, sa 660 megavata na 1,15 gigavata. Za sve ostale termoelektrane na ugalj predviđeno je da budu zatvorene najkasnije 2023. godine.

PPC je protraćio 1,4 milijarde evra na Ptolemaidu 5, ali je nakon brojnih neuspešnih pokušaja da za to postrojenje obezbedi izuzetak od propisa odlučio da je konvertuje u neodrživ pogon na fosilni gas, saopštila je kampanja Europe Beyond Coal, koja se zalaže za odbacivanje uglja u Evropi. Namera Grčke da instalira četiri gasne elektrane ukupne snage 3,3 gigavata se kosi s ciljevima iz njenog Nacionalnog plana za energetiku i klimu i bez Ptolemaide 5, upozorila je ta organizacija.

Zajednice koje su ranije zavisile od uglja zaslužuju mnogo više nego da ih vežu za još fosilnih goriva, poput gasa, navodi Mahi Sideridou iz organizacije Europe Beyond Coal

„PPC je konačno shvatio da je bacio milijarde na Ptolemaidu 5 i izazvao nezapamćenu štetu po ljudsko zdravlje i privredu Grčke. Činjenica da četvrti po veličini proizvođač lignita u EU napušta ugalj vam govori sve što treba da znate o stanju u toj industriji. PPC sada treba potpuno da se posveti ogromnom potencijalu obnovljivih izvora u zemlji. Zajednice koje su ranije zavisile od uglja zaslužuju mnogo više nego da ih vežu za još fosilnih goriva, poput fosilnog gasa“, navodi Mahi Sideridou iz Europe Beyond Coal.

Fosilni gas ima isti status kao ugalj pre 15 godina i suočiće se narednih godina sa sličnom krizom neupotrebljivog kapitala, izjavio je Dimitris Tsekeris iz organizacije WWF Greece, nacionalnog ogranka Svetskog fonda za prirodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. april 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

29. april 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

29. april 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

29. april 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana