Električna energija

Grčka zvanično otpisala četiri bloka termoelektrana na ugalj

Grcka otpisala cetiri bloka termoelektrana ugalj

Slika: Martina Janochová from Pixabay

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Delovima dve termoelektrane koji ne rade već godinu odnosno dve godine dana oduzete su dozvole, tako da se 1,2 gigavata snage briše iz evidencije. Grčka ima cilj da preostala 2,2 gigavata na ugalj u severnoj oblasti ugasi najkasnije 2028. godine. Budućnost planiranog bloka Ptolemaida 5 je neizvesna, pa do toga može doći i ranije.

Regulatorna uprava za energetiku (RAE) Grčke poništila je proizvodne dozvole za blokove Kardia 1 i 2 i Amyntaio 1 i 2, kojima upravlja Public Power Co. Njihov udeo u kapacitetu proizvodnje struje iz uglja u toj zemlji bio je 27 odsto.

PPC-jeva Kardia je svoja dva bloka s mreže skinula u junu 2019, kada su potrošili 17.500 radnih sati koji su im dodeljeni po propisima Evropske unije za zaštitu životne sredine, u okviru opt-aut mehanizma. Termoelektrana Amyntaio, koja je svojih 17.500 radnih sati potrošila u novembru 2018, ipak je nastavila s proizvodnjom do 2. maja. Ta četiri bloka na lignit na severu Grčke imala su ukupan kapacitet od 1,2 gigavata.

Ovo zvanično zatvaranje je prvo posle 2016, kada su otpisane Ptolemaida 3 i 4, podseća Green Tank. Grčka je 2019. najavila da će najkasnije 2028. prestati da koristi lignit i zameniti kapacitete na ugalj onima iz obnovljivih izvora. Ta balkanska zemlja računa na svoja i sredstva iz EU za oporavak svojih područja koja zavise od uglja.

Upravo zatvoreni delovi termoelektrana bili su među najgorim zagađivačima u EU

Sistemi na lignit što su sada uklonjeni bili su decenijama među najgorim zagađivačima u EU. Kardia 1 i 2 su od 2012. do 2019. ispustile količinu sitne prašine – PM čestica 15 puta veću od dozvoljene. Amyntaio je više nego šestostruko nadmašio granicu za sumpor-dioksid.

Privreda regiona zavisnih od uglja je opustošena i potrebna im je podrška

„Zvanično zatvaranje četiri bloka na lignit u Amyntaiu i Kardiji ukazuje na hitnu potrebu da se da podrška regionima u zemlji koji zavise od lignita i već se suočavaju s posledicama očiglednog kolapsa proizvodnje lignita u Grčkoj. Grčkoj su na raspolaganju sve mogućnosti za potpuni prelazak sa lignita na čistu energiju na društveno pravičan način, bez ‘posredne uloge’ fosilnog gasa kao ‘tranzicionog goriva'“, izjavio je Nikos Mantzaris, viši analitičar u Green Tanku.

Planovi za Ptolemaidu 5 na tankom ledu

PPC je i dalje odlučan u nameri da izgradi blok Ptolemaida 5 na lignit, snage 660 megavata. Predsednik i generalni direktor PPC-ja Georgios Stassis izjavio je prošle nedelje da će planirano postrojenje verovatno biti prebačeno na gas najkasnije 2025. umesto 2028, čime bi se grčka era uglja završila ranije. Budući da je završetak te elektrane na ugalj predviđen sledeće godine, sve je upitnije da li će moći da izbegne ogromne gubitke na ime rastućih cena sertifikata za emitovanje ugljen-dioksida i troškova konverzije na drugo fosilno gorivo.

Jedina preostala elektrana na ugalj u Grčkoj morala bi do 2028. da plati više od milijardu evra za dozvole za ispuštanje CO2

Čak i da cena emisionih kredita za CO2 ostane ista do 2028, PPC bi bio obavezan da plati preko milijardu evra, a skoro toliko će koštati ceo novi blok. Ukoliko EU odluči da s krajem 2025. prestane da finansira projekte na fosilni gas, troškovi za konverziju bi se povećali. Još jedan izazov su maloprodajne cene daljinskog grejanja za osiromašenu lokalnu zajednicu.

RAE je naveo da Grčka na severu ima još 2,2 gigavata kapaciteta na ugalj, u regionu Zapadne Makedonije, od čega 1,6 gigavata čine pet blokova postrojenja Agios Dimitrios, a preostalih 612 megavata su Kardia 3 i 4. PPC ima i dve termoelektrane na lignit u Megalopolisu na Peloponezu. One su predviđene za zatvaranje 2023. godine.

Komentara: (1)
Tarik Kupusović / 14.04.2021.

Bravo, Grci! Na vas se treba ugledati u Srbiji, Bosni …

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. april 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. april 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. april 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. april 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti