OIE

Ažurirano: Akuo će izgraditi solarni park snage do 400 MW u Severnoj Makedoniji

Akuo solarni park 400 MW Severnoj Makedoniji

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

29.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je proglasila projekat fotonaponskog postrojenja kompanije Akuo Energy strateškom investicijom. Saopštila je da će solarni park imati kapacitet od 350 do 400 megavata i navela da je investicija vredna 270 miliona evra.

Akuo Energy SAS, sa sedištem u Parizu, namerava da izgradi solarni park Stipion u Severnoj Makedoniji preko lokalne firme Ostro Solar iz Skoplja, objavila je vlada i dodelila projektu status strateške investicije. Investicija je procenjena na 270 miliona evra, a snaga postrojenja će biti između 350 i 400 megavata, stoji u saopštenju s poslednje sednice kabineta.

Premijer Zoran Zaev, koji je nedavno podneo ostavku, izjavio je u septembru da je Akuo među stranim investitorima koji su izrazili interesovanje za velike projekte u energetici.

Akuo Energy Central Europe je partner kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy u projektu vetroparka Bašaid od 85 megavata kod Kikinde u Srbiji. Ovaj francuski investitor u energiju iz obnovljivih izvora ima i uznapredovali projekat vetroelektrane Çiçavica od 100 megavata na Kosovu*.

Akuo je ove godine u Bugarskoj kupio pet hidroelektrana ukupne snage 15,5 megavata.

Severna Makedonija je dosad dala status strateške investicije projektima za elektrane iz obnovljivih izvora kompanija wpd i EFT, kao i domaćoj firmi Zoka trejd za postrojenje za gasifikaciju otpada plazmom.

Zaev je takođe rekao da će Severna Makedonija zajedno s Albanijom i Srbijom investirati u fotonaponski sistem od 700 megavata, ali nije otkrio detalje. Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija, ESM, dobila je u maju zadatak da pripremi projekat za solarnu elektranu kapaciteta do 350 megavata u blizini Štipa.

 

Ažurirano: Vlada Severne Makedonije je saopštila da je reč o projektu predviđenom na lokaciji kod Štipa koja je prvobitno bila predviđena za aerodrom za teretne avione. Dodaje se da je u pripremi zakon o realizaciji investicije i da se očekuje da će biti usvojen sledeće godine.

Prve količine električne energije biće proizvedene 2023, a solarna elektrana treba da bude završena do kraja 2024. godine, navedeno je u objavi, uz informaciju da se godišnji učinak procenjuje na 650 gigavat-sati.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. novembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. novembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

29. novembar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

29. novembar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra