OIE

Ažurirano: Akuo će izgraditi solarni park snage do 400 MW u Severnoj Makedoniji

Akuo solarni park 400 MW Severnoj Makedoniji

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

29.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je proglasila projekat fotonaponskog postrojenja kompanije Akuo Energy strateškom investicijom. Saopštila je da će solarni park imati kapacitet od 350 do 400 megavata i navela da je investicija vredna 270 miliona evra.

Akuo Energy SAS, sa sedištem u Parizu, namerava da izgradi solarni park Stipion u Severnoj Makedoniji preko lokalne firme Ostro Solar iz Skoplja, objavila je vlada i dodelila projektu status strateške investicije. Investicija je procenjena na 270 miliona evra, a snaga postrojenja će biti između 350 i 400 megavata, stoji u saopštenju s poslednje sednice kabineta.

Premijer Zoran Zaev, koji je nedavno podneo ostavku, izjavio je u septembru da je Akuo među stranim investitorima koji su izrazili interesovanje za velike projekte u energetici.

Akuo Energy Central Europe je partner kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy u projektu vetroparka Bašaid od 85 megavata kod Kikinde u Srbiji. Ovaj francuski investitor u energiju iz obnovljivih izvora ima i uznapredovali projekat vetroelektrane Çiçavica od 100 megavata na Kosovu*.

Akuo je ove godine u Bugarskoj kupio pet hidroelektrana ukupne snage 15,5 megavata.

Severna Makedonija je dosad dala status strateške investicije projektima za elektrane iz obnovljivih izvora kompanija wpd i EFT, kao i domaćoj firmi Zoka trejd za postrojenje za gasifikaciju otpada plazmom.

Zaev je takođe rekao da će Severna Makedonija zajedno s Albanijom i Srbijom investirati u fotonaponski sistem od 700 megavata, ali nije otkrio detalje. Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija, ESM, dobila je u maju zadatak da pripremi projekat za solarnu elektranu kapaciteta do 350 megavata u blizini Štipa.

 

Ažurirano: Vlada Severne Makedonije je saopštila da je reč o projektu predviđenom na lokaciji kod Štipa koja je prvobitno bila predviđena za aerodrom za teretne avione. Dodaje se da je u pripremi zakon o realizaciji investicije i da se očekuje da će biti usvojen sledeće godine.

Prve količine električne energije biće proizvedene 2023, a solarna elektrana treba da bude završena do kraja 2024. godine, navedeno je u objavi, uz informaciju da se godišnji učinak procenjuje na 650 gigavat-sati.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.