OIE

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

Slika: Stefan Emmerling from Pixabay

Objavljeno

19.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Francuska kompanija IEL OIE Balkan Renewable Energy najavila je za sledeću godinu početak gradnje vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

Kako je prenela eKapija, Nataša Lazarević, direktorka firme IEL OIE Balkan Renewable Energy, izjavila je da sa, takođe, fransuskom kompanijom Akuo Energy Central Europe nameravaju da investiraju 120 miliona evra u vetropark Bašaid.

U toku je procedura u vezi sa studijom o proceni uticaja na životnu sredinu

Za izgradnju će biti zadužena zajednička firma Basaid wind doo registrovana u Beogradu, navodi eKapija.

Trenutno se na javnom uvidu u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine nalazi zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta vetroelektrane.

„Očekujemo da do sledeće godine prikupimo sve potrebne saglasnosti i dozvole i da započnemo realizaciju projekta“, rekla je Lazarević.

Ona je istakla da ova firma već dve godine radi i na projektu geotermalne energije u kojem je učestvovao i francuski gigant EDF.

Urađene su studije izvodljivosti za gradnju geotermalnih elektrana za Vranje, Suboticu, Kikindu i Rumu

Istraživanje geotermalnog potencijala sprovodi se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, zbog čega je osnovana i radna grupa.

Urađene su studije izvodljivosti za gradnju geotermalnih elektrana za Vranje, Suboticu, Kikindu i Rumu. Reč je o proizvodnji toplotne energije za sistema daljinskog grejanja i privredu.

Jednu od pomenutih lokacija ćemo odabrati kao pilot projekat i očekujemo da izgradnja prve geotermalne elektrane startuje sledeće godine, dodala je Lazarević.

Komentara: (1)
milivoj / 04.12.2020.

Poznato je da je sever Banata i juznije bogat prizemnom i letecom divljaci i o tome smo na TV imali priliku da vidimo kako se DRUSTVA zelenih staraju o retkim primercima divljaci a narocito ptica sokolovi orlovi itd i treba se spremati novi tv film koliko je od postojecih divljaci ostalo nakon izgradnje vetro parkova;Da li su pitani Zeleni ………??

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

19. novembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. novembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

19. novembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

19. novembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu