OIE

Osnovana radna grupa za prve geotermalne elektrane u Vojvodini

Osnovana-radna-grupa-za-prve-geotermalne-elektrane-u-Vojvodini

Foto: falco/Pixabay

Objavljeno

07.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Radna grupa za unapređenje realizacije razvoja projekata geotermalnih elektrana na teritoriji AP Vojvodine osnovana je sa ciljem da realizuje prve geotermalne elektrane u severnoj srpskoj pokrajini.

Radna grupa, osnovana prošle nedelje na poziv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i francuske kompanije ES-Geothermie, pred sebe je postavila cilj da realizuje prve geotermalne elektrane i snabdevanje sistema daljinskog grejanja i industrije iz postojećih vojvođanskih geotermalnih potencijala, navodi se u saopštenju opštine Vrbas na portalu Vrbas.net.

Aktivnosti radne grupe temelje se na Memorandumu o razumevanju potpisanim između Pokrajinske vlade i kompanije ES-Geothermie u martu 2017. godine, na osnovu koga je prilikom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji potpisan protokol o daljoj saradnji u cilju realizacije ovog projekta.

Članovi radne grupe su:

  • Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas,
  • Nataša Lazarević, direktorka kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy, u većinskom vlasništvu francuske kompanije Initiatives & Energies Locales (IEL),
  • Jean-Jacques Graff, direktor kompanije ES-Geothermie, deo francuske kompanije Electricite de Strasbourg (ES),
  • Justine Mouchot, rukovodilac na projektu GOSPEL,
  • Danijela Radoš, Rudolf Tot i Slavoljub Arsenijević iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj,
  • Milan Popović iz kompanije NIS, u većnskom vlasništvu ruske kompanije Gazprom,
  • Ivana Demić iz Naučno-tehnološkog centra NIS Naftagas,
  • Bojan Bogdanović iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD),
  • Miroslav Ćićulić, direktor toplane Kikinda, i
  • Davor Andrašić, rukovodilac Subotičke toplane.

Projekat GOSPEL identifikovao potencijale u Vojvodini

Projekat GOSPEL (Srpski projekat za proizvodnju toplotne i električne energije iz geotermalnog resursa) je većim delom finansiralo Ministarstvo ekonomije i finansija, a podržala Pokrajinska vlada, rečeno je prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije (AFPG).

Studija je prepoznala 4 industrijska projekta u vezi sa dubokim geotermalnim vodama koja su izvodljiva na teritoriji Srbije: Subotica, Kikinda, i Sremska Mitrovica – Ruma. Reč je o projektima proizvodnje toplotne energije za snabdevanje mreža daljinskog grejanja u gradovima ili industrijskim zonama, odnosno za proizvodnju električne energije.

Procenjeni kapaciteti budućih geotermalnih elektrana su između 11 MWh i 17 MWh, što odgovara ukupnoj investiciji od 7 do 18 miliona evra, navela je Pokrajinska vlada.

Prof. dr Ana Vranješ iz Laboratorije za geotermalnu energiju i energetsku efikasnost Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koja je učestvovala u projektu GOSPEL, izjavila je ranije za portal eKapija da su za rezultate istraživanja u Subotici zainteresovane toplane, koje bi dodale u svoj sistem 34% geotermalne energije.

Kada je reč o Kikindi, sa temperaturam višom od 130 stepeni, potencijal bi mogao da se iskoristi i za električnu i za toplotnu energiju. Prostor između Sremske Mitrovice i Rume najviše pogoduje industriji, koja bi mogla da iskoristi 3 MWth, prenela je eKapija.

Globalne investicije dostigle 2,2 milijarde dolara u 2018.

Globalne investicije u sektor geotermalne energije dostigle su 2,2 milijarde dolara 2018.

Na kraju 2018. zemlje sa najvećim ukupnim kapacitetima za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora bile su SAD, Indonezija, Filipini, Turska, Novi Zeland, Meksiko, Italija, Island, Kenija i Japan.

Ukupna proizvodnja geotermalne energije u 2018. procenjuje se na 630 PJ, od čega je oko polovina, 89,3 TWh, bila proizvodnja električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke