OIE

Turska lider, Hrvatska šesta u izgradnji novih kapaciteta geotermalne energije u 2018.

Turska-lider-Hrvatska-geotermalna-energija

Foto: Zorlu Enerji

Objavljeno

28.06.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Turska je bila svetski lider u izgradnji novih kapaciteta geotermalne energije u 2018. godini, sa 219 MW. Hrvatska je bila šesta na svetu, sa 17,5 MW.

Turska je 2018. izgradila nekoliko postrojenja koja proizvode električnu energiju iz geotermalne energije, čime je ukupni kapacitet povećala za 21% ili 219 MW, na 1,3 GW, navodi se u izveštaju think tanka Renewable Energy Policy Network for the 21st Century Report (REN21).

Turska je četvrta na svetu po ukupnim kapacitetima za proizvodnju električne energije iz geotermalne energije, sa više od 1 GW kapaciteta izgrađenih za samo šest godina, od 2013. do 2018. godine, navodi se u izveštaju Renewables 2019 Global Status Report.

Procenjuje se da je globalno 2018. u rad pušteno 0,5 GW novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora, čime su ukupni kapaciteti dostigli 13,3 GW. Turska i Indonezija su i dalje lideri u izgradnji novih kapaciteta – ove dve zemlje su prošle godine izgradile ukupno dve trećine novih kapaciteta na svetu.

Novi blok elektrane Kizildere III najveće postrojenje izgrađeno u 2018.

Novi blok od 65,5 MW elektrane Kizildere III najveće je pojedinačno postrojenje koje koristi geotermalnu energiju izgrađeno u Turskoj 2018. godine. Izgradnjom novog bloka, Kizildere III je postala najveća geotermalna elektrana u Turskoj, ukupnog kapaciteta 165 MW.

Foto: Kizildere III (Zorlu Enerji)

U druge projekte završene tokom godine spadaju Baklaci od 19,4 MW, Buharkent od 13,8 MW, 3S Kale od 25 MW i Pamukören Blok 4 od 32 MW.

Asehir Blok 3 od 30 MW je poslednji kapacitet izgrađen prošle godine, u novembru, navodi se u izveštaju.

Većina geotermalnih elektrana u Turskoj koristi binarni princip. Ovaj postupak će koristiti sve geotermalne elektrane u izgradnji u Turskoj.

Za razliku od Turske, u ostatku sveta se uglavnom koriste princip separisanja pare (flash steam) ili princip suve pare (dry steam), koji su pogodni za resurse visokih temperatura. Binarni princip je na globalnom nivou najbrže rastuća tehnologija, delimično zahvaljujući povećanoj eksploataciji resursa relativno niskih temperatura.

Hrvatska u top 10 zahvaljujući Velikoj Cigleni

Hrvatska je 2018. godine dobila svoju prvu geotermalnu elektranu, čime je izbila na šesto mesto u izgradnji novih geotermalnih kapaciteta na svetu. Elektrana Velika Ciglena je projekat turske kompanije MB Holding.

Hrvatska planira dalji razvoj geotermalnih izvora energije sa ciljem povećanja udela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

Globalne investicije dostigle 2,2 milijarde dolara u 2018.

Globalne investicije u sektor geotermalne energije dostigle su 2,2 milijarde dolara 2018.

Zemlje koje su izgradile najviše kapaciteta 2018. su SAD, Island, Novi Zeland, Hrvatska, Filipini i Kenija.

Na kraju 2018. zemlje sa najvećim ukupnim kapacitetima za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora bile su SAD, Indonezija, Filipini, Turska, Novi Zeland, Meksiko, Italija, Island, Kenija i Japan.

Ukupna proizvodnja geotermalne energije u 2018. procenjuje se na 630 PJ, od čega je oko polovina, 89,3 TWh, bila proizvodnja električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima