OIE

Turska lider, Hrvatska šesta u izgradnji novih kapaciteta geotermalne energije u 2018.

Turska-lider-Hrvatska-geotermalna-energija

Foto: Zorlu Enerji

Objavljeno

28.06.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Turska je bila svetski lider u izgradnji novih kapaciteta geotermalne energije u 2018. godini, sa 219 MW. Hrvatska je bila šesta na svetu, sa 17,5 MW.

Turska je 2018. izgradila nekoliko postrojenja koja proizvode električnu energiju iz geotermalne energije, čime je ukupni kapacitet povećala za 21% ili 219 MW, na 1,3 GW, navodi se u izveštaju think tanka Renewable Energy Policy Network for the 21st Century Report (REN21).

Turska je četvrta na svetu po ukupnim kapacitetima za proizvodnju električne energije iz geotermalne energije, sa više od 1 GW kapaciteta izgrađenih za samo šest godina, od 2013. do 2018. godine, navodi se u izveštaju Renewables 2019 Global Status Report.

Procenjuje se da je globalno 2018. u rad pušteno 0,5 GW novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora, čime su ukupni kapaciteti dostigli 13,3 GW. Turska i Indonezija su i dalje lideri u izgradnji novih kapaciteta – ove dve zemlje su prošle godine izgradile ukupno dve trećine novih kapaciteta na svetu.

Novi blok elektrane Kizildere III najveće postrojenje izgrađeno u 2018.

Novi blok od 65,5 MW elektrane Kizildere III najveće je pojedinačno postrojenje koje koristi geotermalnu energiju izgrađeno u Turskoj 2018. godine. Izgradnjom novog bloka, Kizildere III je postala najveća geotermalna elektrana u Turskoj, ukupnog kapaciteta 165 MW.

Foto: Kizildere III (Zorlu Enerji)

U druge projekte završene tokom godine spadaju Baklaci od 19,4 MW, Buharkent od 13,8 MW, 3S Kale od 25 MW i Pamukören Blok 4 od 32 MW.

Asehir Blok 3 od 30 MW je poslednji kapacitet izgrađen prošle godine, u novembru, navodi se u izveštaju.

Većina geotermalnih elektrana u Turskoj koristi binarni princip. Ovaj postupak će koristiti sve geotermalne elektrane u izgradnji u Turskoj.

Za razliku od Turske, u ostatku sveta se uglavnom koriste princip separisanja pare (flash steam) ili princip suve pare (dry steam), koji su pogodni za resurse visokih temperatura. Binarni princip je na globalnom nivou najbrže rastuća tehnologija, delimično zahvaljujući povećanoj eksploataciji resursa relativno niskih temperatura.

Hrvatska u top 10 zahvaljujući Velikoj Cigleni

Hrvatska je 2018. godine dobila svoju prvu geotermalnu elektranu, čime je izbila na šesto mesto u izgradnji novih geotermalnih kapaciteta na svetu. Elektrana Velika Ciglena je projekat turske kompanije MB Holding.

Hrvatska planira dalji razvoj geotermalnih izvora energije sa ciljem povećanja udela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

Globalne investicije dostigle 2,2 milijarde dolara u 2018.

Globalne investicije u sektor geotermalne energije dostigle su 2,2 milijarde dolara 2018.

Zemlje koje su izgradile najviše kapaciteta 2018. su SAD, Island, Novi Zeland, Hrvatska, Filipini i Kenija.

Na kraju 2018. zemlje sa najvećim ukupnim kapacitetima za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora bile su SAD, Indonezija, Filipini, Turska, Novi Zeland, Meksiko, Italija, Island, Kenija i Japan.

Ukupna proizvodnja geotermalne energije u 2018. procenjuje se na 630 PJ, od čega je oko polovina, 89,3 TWh, bila proizvodnja električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. jun 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. jun 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. jun 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

28. jun 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine