Otpad

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

06.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Postrojenje vredno 327 miliona evra u Negotinu će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, tvrdi Premijer Zoran Zaev. Projekat za gasifikaciju plazmom treba da dobije status strateške investicije.

Nakon što se sprovede administrativna i formalna procedura, Vlada Severne Makedonije će podržati predlog izgradnje privatnog sistema za tretman komunalnog otpada bez ispuštanja štetnih gasova, kazao je medijima premijer Zoran Zaev. Pogon za gasifikaciju plazmom će biti izgrađen u mestu Negotino, u centralnom delu zemlje, nakon što bude uplaćena bankarska garancija od 10 miliona evra i nakon što parlament bude to izglasao, otkrio je.

Zaev je ponovio da će projekat, finansiran sredstvima iz Luksemburga, imati status strateške investicije. Po njegovim rečima, vredan je 327 miliona evra.

Gasifikacijom plazme dobiće se gorivo za proizvodnju struje

Predsednik vlade je istakao da s tehnologijom gasifikacije plazmom nema emisija gasova u atmosferu. Biće izdvajan prirodni gas za proizvodnju električne energije, koja će biti otkupljivana po 180 evra po megavat-satu, što će činiti projekat profitabilnim i održivim, dodao je.

Struja će biti otkupljivana po 180 evra po megavat-satu, otkriva Zaev

Otpad će pre tretmana biti sortiran da se skupe plastika, gvožđe, hartija, staklo i drugi materijali, od kojih će kompanija imati dodatan prihod, naglasio je Zaev. Po njegovim rečima, u Nemačkoj ima pedesetak takvih projekata, još 20 do 30 u Austriji i nekoliko u Sloveniji.

Privatna firma Zoka trejd (Zoka Trade) je obezbedila celokupno finansiranje, koje dolazi iz Luksemburga, izjavio je premijer i dodao da će u sistemu biti i 22 stanice i podstanice za pretovar i sto kamiona.

Preostala šljaka može da se koristi u građevinarstvu

U maju, kada je predstavljao sedmogodišnji investicioni plan za Severnu Makedoniju, Zaev je izašao s tvrdnjom da će biti uključeno i 6.000 novih kontejnera te da će biti asfaltiran put do sela Dubrovo. Na tom događaju je izjavio da će postrojenje pokriti 74 odsto teritorije zemlje odnosno 48 opština.

Pri gasifikaciji termalnom plazmom, pomoću velikog napona se između dve elektrode stvara električni luk i otpad na ogromnoj temperaturi prelazi u sintetički gas, a molekuli se razbijaju na elemente. Singas se uglavnom sastoji od vodonika i ugljen-monoksida, a treba dalje da se razdvoji na komponente.

Budući da u plazma procesu nema sagorevanja i ne koristi se kiseonik, nema dima. Jedino preostaje šljaka, koja može da se preradi i koristi u građevinarstvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

6. septembar 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

6. septembar 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

6. septembar 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. septembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti