Otpad

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

06.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Postrojenje vredno 327 miliona evra u Negotinu će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, tvrdi Premijer Zoran Zaev. Projekat za gasifikaciju plazmom treba da dobije status strateške investicije.

Nakon što se sprovede administrativna i formalna procedura, Vlada Severne Makedonije će podržati predlog izgradnje privatnog sistema za tretman komunalnog otpada bez ispuštanja štetnih gasova, kazao je medijima premijer Zoran Zaev. Pogon za gasifikaciju plazmom će biti izgrađen u mestu Negotino, u centralnom delu zemlje, nakon što bude uplaćena bankarska garancija od 10 miliona evra i nakon što parlament bude to izglasao, otkrio je.

Zaev je ponovio da će projekat, finansiran sredstvima iz Luksemburga, imati status strateške investicije. Po njegovim rečima, vredan je 327 miliona evra.

Gasifikacijom plazme dobiće se gorivo za proizvodnju struje

Predsednik vlade je istakao da s tehnologijom gasifikacije plazmom nema emisija gasova u atmosferu. Biće izdvajan prirodni gas za proizvodnju električne energije, koja će biti otkupljivana po 180 evra po megavat-satu, što će činiti projekat profitabilnim i održivim, dodao je.

Struja će biti otkupljivana po 180 evra po megavat-satu, otkriva Zaev

Otpad će pre tretmana biti sortiran da se skupe plastika, gvožđe, hartija, staklo i drugi materijali, od kojih će kompanija imati dodatan prihod, naglasio je Zaev. Po njegovim rečima, u Nemačkoj ima pedesetak takvih projekata, još 20 do 30 u Austriji i nekoliko u Sloveniji.

Privatna firma Zoka trejd (Zoka Trade) je obezbedila celokupno finansiranje, koje dolazi iz Luksemburga, izjavio je premijer i dodao da će u sistemu biti i 22 stanice i podstanice za pretovar i sto kamiona.

Preostala šljaka može da se koristi u građevinarstvu

U maju, kada je predstavljao sedmogodišnji investicioni plan za Severnu Makedoniju, Zaev je izašao s tvrdnjom da će biti uključeno i 6.000 novih kontejnera te da će biti asfaltiran put do sela Dubrovo. Na tom događaju je izjavio da će postrojenje pokriti 74 odsto teritorije zemlje odnosno 48 opština.

Pri gasifikaciji termalnom plazmom, pomoću velikog napona se između dve elektrode stvara električni luk i otpad na ogromnoj temperaturi prelazi u sintetički gas, a molekuli se razbijaju na elemente. Singas se uglavnom sastoji od vodonika i ugljen-monoksida, a treba dalje da se razdvoji na komponente.

Budući da u plazma procesu nema sagorevanja i ne koristi se kiseonik, nema dima. Jedino preostaje šljaka, koja može da se preradi i koristi u građevinarstvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost