OIE

Zaev: Severna Makedonija će investirati u solarnu elektranu od 700 MW sa Srbijom, Albanijom

Zaev Severna Makedonija solarnu elektranu 700 MW Srbijom Albanijom

Zbynek Burival on Unsplash

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je nakon sastanka s liderima Albanije i Srbije da će zajedno investirati u fotonaponski sistem od 700 megavata.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama obavezali su se na svom samitu u Skoplju da će ojačati ekonomske veze i preimenovali su trilateralnu inicijativu Mini Šengen u Otvoreni Balkan. Zasnovana je na principu Evropske unije za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala.

Trojica lidera su pozvali tri ostale zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže grupi.

„Zajedno ćemo da investiramo u verovatno najveću fotonaponsku centralu od oko 700 megavata“, izjavio je Zaev u intervjuu Tanjugu posle sastanka, ali nije otkrio pojedinosti. Pogon te snage bi sada bio najveći u Evropi.

Severnomakedonski ESM se sprema da izgradi fotonaponsko postrojenje snage do 350 megavata

Severna Makedonija je u svom investicionom planu za period zaključno s 2027. godinom objavila da očekuje 3,1 milijardu evra javnih ulaganja, privatnog kapitala i bespovratnih sredstava u sektoru energetike. Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija, ESM, već radi na zameni termoelektrana na ugalj solarnim elektranama. Ta zemlja namerava da najkasnije 2027. prestane da upotrebljava to štetno fosilno gorivo.

ESM je nedavno dobio zadatak da izgradi fotonaponski sistem kapaciteta do 350 megavata kod Štipa.

Albanija je svoje najveće projekte plasirala kroz aukcije

Albanija je na poslednjim aukcijama izabrala kompaniju Voltalia iz Francuske za projekat Spitalle od sto megavata i solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Privatne kompanije se spremaju da podignu tri solarne elektrane od po 50 megavata u Fjeru, a neće imati prava na bilo koju vrstu subvencija.

Srbija ima velike planove u segmentu solarnih elektrana

Vlada Srbije je upravo otpočela pregovore s kompanijom UGT Renewables iz Čikaga o izgradnji desetak solarnih elektrana ukupne snage jednog gigavata. Još nije poznato da li bi investitor iz Sjedinjenih Država instalirao ta fotonaponska postrojenja za državnu Elektroprivredu Srbije – EPS, ili bi projekat bio sproveden u nekom drugom obliku.

EPS priprema i vlastite poduhvate za odlagališta pepela i šljake kod termoelektrana na ugalj – jedan od 97,2 megavata i tri od po skoro deset megavata.

UGT Renewables je saopštio da će odabrati zemljište niske ekonomske vrednosti. Treba pomenuti da su opštine nedavno ovlašćene da daju državno poljoprivredno zemljište niskog kvaliteta u zakup za izgradnju elektrana na obnovljive izvore.

Ukupni kapacitet proizvodnje struje iz energije sunca u Srbiji iznosi samo 29 megavata, po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). U aprilu je usvojen Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, od kojeg investitori i država očekuju da će omogućiti brzu ekspanziju u toj oblasti.

Što se tiče privatnog sektora, Fintel energija i MK Group su prošlog meseca najavili svoj projekat Agrosolar Kula od 660 megavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo najvećim u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

3. avgust 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

3. avgust 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

3. avgust 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. avgust 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin