OIE

U Albaniji u pripremi projekat treće velike solarne elektrane bez subvencija

Albaniji projekat trece velike solarne elektrane bez subvencija

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije prihvatilo je prijavu firme Info-Telecom za izgradnju solarne elektrane u Fjeru od 50 megavata i to je treći takav projekat identične veličine u istoj opštini. Ovo fotonaponsko postrojenje neće biti subvencionisano ni na koji način.

Tržište električne energije iz solarnih elektrana u Albaniji se širi, najviše zahvaljujući aukcijama, ali zakonske reforme i nagli pad cena opreme u poslednjoj deceniji omogućili su nastanak još jednog segmenta. Ministarstvo infrastrukture i energetike objavilo je da je primilo dokumentaciju telekomunikacione kompanije Info-Telecom vezanu za plan podizanja fotonaponskog sistema od 50 megavata na potpuno komercijalnim osnovama.

Reč je o trećem takvom projektu u razvoju u opštini Fjer na jugozapadu zemlje, a svi su iste veličine. Ministarstvo je pre više od dva meseca izdalo dozvole domaćim firmama Blessed Investment i Matrix Konstruksion za instaliranje dve solarne elektrane od po 50 megavata.

Ovi projekti ne potpadaju pod obavezu potpisivanja koncesionog ugovora, niti imaju pravo na podsticaje, a struju koju proizvedu će prodavati na tržištu. S druge strane, Blue 1 i Blue 2 su ministarstvu dužni naknadu od dva odsto učinka u novcu ili električnoj energiji.

Lokacija za projekat solarne elektrane kojeg razvija Info-Telecom je u Libofši, između grada Fjera i Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta, gde Voltalia treba da izgradi svoju solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Operater telefonije opslužuje privatne klijente u Albaniji i na Kosovu*.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Enlight kupio solarnih vetroelektrana Hrvatskoj

Izraelski Enlight kupio projekte solarnih i vetroelektrana u Hrvatskoj

07 јула 2022 - Enlight je u Hrvatskoj preuzeo odnosno ušao u zajedničke projekte za proizvodnju zelene energije od ukupno 525 megavata

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

05 јула 2022 - Glavni grad Nemačke dobija električni bojler kapaciteta 200 megavata i zapremine 56 miliona litara vode, koja će se grejati iz obnovljivih izvora.

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Šta predviđa nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

04 јула 2022 - Novi propis uvodi aukcije za dodelu fid-in tarifa i premija, kao i kategorije prozjumera i zajednica obnovljive energije