OIE

U Albaniji u pripremi projekat treće velike solarne elektrane bez subvencija

Albaniji projekat trece velike solarne elektrane bez subvencija

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije prihvatilo je prijavu firme Info-Telecom za izgradnju solarne elektrane u Fjeru od 50 megavata i to je treći takav projekat identične veličine u istoj opštini. Ovo fotonaponsko postrojenje neće biti subvencionisano ni na koji način.

Tržište električne energije iz solarnih elektrana u Albaniji se širi, najviše zahvaljujući aukcijama, ali zakonske reforme i nagli pad cena opreme u poslednjoj deceniji omogućili su nastanak još jednog segmenta. Ministarstvo infrastrukture i energetike objavilo je da je primilo dokumentaciju telekomunikacione kompanije Info-Telecom vezanu za plan podizanja fotonaponskog sistema od 50 megavata na potpuno komercijalnim osnovama.

Reč je o trećem takvom projektu u razvoju u opštini Fjer na jugozapadu zemlje, a svi su iste veličine. Ministarstvo je pre više od dva meseca izdalo dozvole domaćim firmama Blessed Investment i Matrix Konstruksion za instaliranje dve solarne elektrane od po 50 megavata.

Ovi projekti ne potpadaju pod obavezu potpisivanja koncesionog ugovora, niti imaju pravo na podsticaje, a struju koju proizvedu će prodavati na tržištu. S druge strane, Blue 1 i Blue 2 su ministarstvu dužni naknadu od dva odsto učinka u novcu ili električnoj energiji.

Lokacija za projekat solarne elektrane kojeg razvija Info-Telecom je u Libofši, između grada Fjera i Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta, gde Voltalia treba da izgradi svoju solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Operater telefonije opslužuje privatne klijente u Albaniji i na Kosovu*.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.