OIE

U Albaniji u pripremi projekat treće velike solarne elektrane bez subvencija

Albaniji projekat trece velike solarne elektrane bez subvencija

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije prihvatilo je prijavu firme Info-Telecom za izgradnju solarne elektrane u Fjeru od 50 megavata i to je treći takav projekat identične veličine u istoj opštini. Ovo fotonaponsko postrojenje neće biti subvencionisano ni na koji način.

Tržište električne energije iz solarnih elektrana u Albaniji se širi, najviše zahvaljujući aukcijama, ali zakonske reforme i nagli pad cena opreme u poslednjoj deceniji omogućili su nastanak još jednog segmenta. Ministarstvo infrastrukture i energetike objavilo je da je primilo dokumentaciju telekomunikacione kompanije Info-Telecom vezanu za plan podizanja fotonaponskog sistema od 50 megavata na potpuno komercijalnim osnovama.

Reč je o trećem takvom projektu u razvoju u opštini Fjer na jugozapadu zemlje, a svi su iste veličine. Ministarstvo je pre više od dva meseca izdalo dozvole domaćim firmama Blessed Investment i Matrix Konstruksion za instaliranje dve solarne elektrane od po 50 megavata.

Ovi projekti ne potpadaju pod obavezu potpisivanja koncesionog ugovora, niti imaju pravo na podsticaje, a struju koju proizvedu će prodavati na tržištu. S druge strane, Blue 1 i Blue 2 su ministarstvu dužni naknadu od dva odsto učinka u novcu ili električnoj energiji.

Lokacija za projekat solarne elektrane kojeg razvija Info-Telecom je u Libofši, između grada Fjera i Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta, gde Voltalia treba da izgradi svoju solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Operater telefonije opslužuje privatne klijente u Albaniji i na Kosovu*.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

4. jun 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. jun 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. jun 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. jun 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage