OIE

U Albaniji u pripremi projekat treće velike solarne elektrane bez subvencija

Albaniji projekat trece velike solarne elektrane bez subvencija

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije prihvatilo je prijavu firme Info-Telecom za izgradnju solarne elektrane u Fjeru od 50 megavata i to je treći takav projekat identične veličine u istoj opštini. Ovo fotonaponsko postrojenje neće biti subvencionisano ni na koji način.

Tržište električne energije iz solarnih elektrana u Albaniji se širi, najviše zahvaljujući aukcijama, ali zakonske reforme i nagli pad cena opreme u poslednjoj deceniji omogućili su nastanak još jednog segmenta. Ministarstvo infrastrukture i energetike objavilo je da je primilo dokumentaciju telekomunikacione kompanije Info-Telecom vezanu za plan podizanja fotonaponskog sistema od 50 megavata na potpuno komercijalnim osnovama.

Reč je o trećem takvom projektu u razvoju u opštini Fjer na jugozapadu zemlje, a svi su iste veličine. Ministarstvo je pre više od dva meseca izdalo dozvole domaćim firmama Blessed Investment i Matrix Konstruksion za instaliranje dve solarne elektrane od po 50 megavata.

Ovi projekti ne potpadaju pod obavezu potpisivanja koncesionog ugovora, niti imaju pravo na podsticaje, a struju koju proizvedu će prodavati na tržištu. S druge strane, Blue 1 i Blue 2 su ministarstvu dužni naknadu od dva odsto učinka u novcu ili električnoj energiji.

Lokacija za projekat solarne elektrane kojeg razvija Info-Telecom je u Libofši, između grada Fjera i Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta, gde Voltalia treba da izgradi svoju solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Operater telefonije opslužuje privatne klijente u Albaniji i na Kosovu*.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

4. jun 2021. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

4. jun 2021. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

4. jun 2021. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

4. jun 2021. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?