GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
OIE

Albanija planira prvu aukciju za vetroelektrane za prvi kvartal 2021. godine

Albanija prvu aukciju vetroelektrane 2021

Slika: GeekHelp. TX on Unsplash

Objavljeno

28.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija priprema prvu aukciju za izgradnju vetroelektrana, a ukupan kapacitet biće do 130 megavata. Ministarka Belinda Balluku je otkrila da se za sledeću godinu planira aukcija za solarnu elektranu od sto megavata i još jedna, objedinjena, za proizvodnju struje iz vetra i sunca.

Ministarstvo infrastrukture i energetike je saopštilo da Albanija planira da objavi prvi tender za vetroelektrane do kraja marta, u cilju diverzifikacije u proizvodnji energije. Ta zemlja je gotovo potpuno zavisna od hidroelektrana, a hidrološka situacija se nedavno veoma pogoršala.

Moći će da se prijave kompanije s projektima kapaciteta od 30 do 75 megavata. Vlada je navela da će odobriti najviše 130 megavata.

Preliminarna informacija je izdata da bi investitori imali vremena da do roka za prijave odrede potencijalne lokacije, kažu u ministarstvu. Objavljena je i studija o zemljištu raspoloživom za takve projekte.

Još aukcija u pripremi za sledeću godinu

Osim toga, ministarka Belinda Balluku je otkrila da će Albanija 2021. održati aukciju za izgradnju još jednog fotonaponskog postrojenja, snage 100 megavata, nakon što završi onu za solarnu elektranu Spitalle, kao i takozvanu hibridnu aukciju za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Naime, vlada će samo dati ukupan kapacitet za moguće ugovore za otkup struje iz vetroelektrana i solarnih parkova, a investitori će moći da odaberu lokacije i tehnologiju koju bi koristili.

Švajcarski Državni sekretarijat za privredne poslove (SECO) finansirao je izradu pomenute studije za vetroelektrane, uz pomoć iz Evropske banke za obnovu i razvoj. EBRD je vladi u Tirani pružio tehničku podršku za uvođenje aukcija za energiju iz obnovljivih izvora i uključio se u razvoj više takvih elektrana. Banka je nedavno objavila da će do 27. januara doneti odluku o finansiranju plutajuće solarne elektrane na akumulaciji hidroelektrane Vau i Dejës.

Projekti vetroelektrana u Albaniji u zastoju

U Albaniji još nema vetroelektrana, iako su u razvoju projekti ukupnog kapaciteta preko 2,6 gigavata. Što se tiče solarnih elektrana, samo osam takvih pogona je pušteno u rad i svi su snage do dva megavata.

Otkazan je projekat iz prve aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, solarna elektrana od 100 megavata koja je trebalo da bude podignuta na slanom polju kod mesta Akerni

Nakon što je pobedila na prethodnoj aukciji za energiju iz obnovljivih izvora, francuska kompanija Voltalia dobila je na 15 godina fiksnu cenu otkupa polovine proizvodnje iz budućeg fotonaponskog parka Karavasta, snage 140 megavata. U toku je postupak za solarnu elektranu od 100 megavata na lokaciji Spitale.

Prva aukcija je održana pre dve godine, za projekat od sto megavata na slanom polju u Akerniju. Konzorcijum na čelu sa India Powerom ponudio je tada najnižu cenu za polovinu pogona, 59,9 evra po megavat-satu, dok je druga polovina proizvedene struje trebalo da bude prodavana na tržištu.

Međutim, ministarstvo je nedavno obznanilo da je projekat otkazan, prenosi SCAN. Po izveštajima iz drugih medija, investitori se spremaju da idu na arbitražu. Podsetimo, garantovana cena za polovinu proizvedene energije u Voltalijinoj Karavasti je samo 24,89 po megavat-satu.

Zahtev za izgradnju solarne elektrane od 50 megavata bez državnih podsticaja

Ministarstvo infrastrukture i energetike dobilo je u novembru zahtev za izgradnju solarne elektrane od 50 megavata na lokaciji Šeć Marinas u opštini Fjer na jugozapadu zemlje. Projekat razvijaju Blessed Investment i Matrix Konstruksion i ne računaju ni na kakve subvencije od države.

Balluku je rekla da je tržište struje za potrošače povezane na mrežu od 35 kilovolti liberalizovano 18. marta i da će u najskorijem roku isto biti učinjeno za sistem od 20 kilovolti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine

Odredjen maksimalan iznos premije na aukcijama za vetroelektrane u Srbiji

Regulator odredio maksimalnu cenu premije za vetar u Srbiji

25 новембра 2021 - Agencija za energetiku Republike Srbije odredila je maksimalnu otkupnu cenu za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama