OIE

Albanija raspisuje aukciju za solarni projekat snage 100 MW

albanija solarna elektrana aukcije spitalles

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija će raspisati još jednu aukciju za izgradnju solarne elektrane, a kapacitet postrojenja u području Spitalles biće 100 MW, preneli su lokalni mediji.

To će biti treća aukcija za velike solarne elektrane u zemlji. U avgustu je Albanija sa kompanijom Voltalia potpisala ugovor za projekat u oblasti Karavasta, snage 140 MW, što bi u ovom trenutku bila najveća fotonaponska elektrana u jugoistočnoj Evropi. Prva aukcija za projekat u oblasti Akerni, sange 100 MW, održana je pre dve godine, ali nakon što je konzorcijum India Power dao najbolju ponudu, procedura je zaustavljena.

Novi solarni park biće izgrađen u području Spitalles

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku raspisaće aukciju za izgradnju solarnog parka na području Spitalles, instalisane snage 100 MW, najavila je ministarka Belinda Balluku.

Pravila aukcije biće slična kao u slučaju projekta Karavasta

Pravila aukcije biće slična kao za solarni park Karavasta. Država će platiti povlašćenu cenu za proizvodnju iz 50 MW, dok će ostatak biti prodat na tržištu.

Za dve godine ponuđena cena na aukcijama je pala sa 59,9 evra za MWh na 24,89 evra

Inače, cena postignuta na aukciji za solarnu elektanu Karavasta je najniža cena solarne energije na Balkanu. Voltalia je ponudila prodaju električne energije za samo 24,89 EUR po MWh, dok su državne vlasti rekle da će pristati na tu fiksnu cenu za polovinu od 140 MW, i to na 15 godina, dok je ugovor potpisan na 30 godina.

Na prvoj aukciji, za projekat Akerni, konzorcijum India Power ponudio je 59,9 evra po MWh za polovinu od planiranih 100 MW. Voltalia je takođe učestvovala i na ovoj aukciji.

Albanija i Severna Makedonija su jedine zemlje u regionu koje organizuju aukcije za projekte iz oblasti obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

30. oktobar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. oktobar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. oktobar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. oktobar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage