OIE

Solarna elektrana Karavasta u Albaniji praviće najjeftiniju struju na Balkanu

Solarna elektrana Karavasta u Albaniji

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Na drugoj aukciji za fotonaponske sisteme velikog kapaciteta u zemlji, Voltalia je ponudila da prodaje električnu energiju za samo 24,89 evra po megavat-satu, što je rekord u regionu. Solarna elektrana Karavasta u Albaniji imaće petnaestogodišnji ugovor o fiksnoj ceni s državom za polovinu proizvodnje iz pogona snage 140 megavata, a životni vek je 30 godina.

Premijer Edi Rama i ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku najavili su da je francuska kompanija Voltalia pobedila na aukciji za podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora s ponudom od 24,89 evra po megavat-satu. Solarna elektrana Karavasta imaće 140 megavata i nalazi se na jadranskoj obali u Albaniji jugozapadno od prestonice Tirane.

U poređenju s najnižom postignutom cenom, plafon je bio postavljen na 55 evra po megavat-satu. Evropska banka za obnovu i razvoj, EBRD, bila je zadužena za tehničku podršku. Voltalia je izabrana da izgradi postrojenje i njime upravlja, a po fiksnoj ceni će moći da proda polovinu proizvedene struje. Ostatak će plasirati na tržištu.

Pola struje proizvedene u Karavasti u prvih 15 godina biće prodavano na tržištu

Vlada je „imala hrabrosti“ da isplanira i sprovede postupak, a nagrada je najniža cena struje na Balkanu, navodi Harry Boyd-Carpenter, koji je u EBRD-u odgovoran za sektor energetike u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji. „To pokazuje moć tržištâ. Ukoliko pokrenete dobro strukturisan tender, privatni sektor može da dobavi javna dobra na fantastično konkurentan i kreativan način“, izjavio je.

Solarna elektrana Karavasta bi sada bila najveća u Jugoistočnoj Evropi, ali Grčka i Rumunija planiraju da grade ogromne fotonaponske sisteme u svojim kopovima za ugalj dok budu napuštale to štetno fosilno gorivo. Turska i Crna Gora takođe imaju ambicioznije planove.

Evropska banka za obnovu i razvoj pružila je tehničku podršku

Albanija radi na diverzifikaciji svog energetskog miksa, u kojem dominiraju hidrocentrale. Ta zemlja je osetljiva na promene u hidrološkoj situaciji, pa suše mogu da uslove uvoz struje. Jugoistočna Evropa uglavnom ima solidan potencijal za iskorišćavanje energije Sunca.

Voltalijin portfelj uključuje vetroturbine, hidroelektrane, biomasu i sisteme za skladištenje električne energije. Firma osnovana 2005. ranije je objavila da namerava da instalirani kapacitet ove godine podigne preko jednog gigavata, a da još 1,6 gigavata završi ili makar počne da gradi zaključno sa 2023. godinom.

India Power je pre godinu i po dana pobedio na prvoj aukciji u Albaniji za energiju iz obnovljivih izvora velikog kapaciteta, zatraživši 59,9 evra po megavat-satu

Solarna elektrana Karavasta nalaziće se pored istoimene i najveće lagune u Albaniji i jedne od najvećih na Mediteranu, te nacionalnog parka Divjaka-Karavasta. Ucrtana je na 122 hektara u Remasu u opštini Divjaka i još 76 hektara u Libofšu u susednoj opštini Fjer.

Pobednik na drugoj aukciji za fotonaponske sisteme velike snage dobija privilegovanu cenu na 15 godina, a sporazum važi ukupno 30 godina. Prvo takvo nadmetanje održano je pre godinu i po dana, a posao je dobio India Powerov konzorcijum po 59,9 evra po megavat-satu za polovinu od planiranih 100 megavata. Voltalia je učestvovala na toj aukciji. Projekat u Akerniju je u zastoju.

Premijer Rama je naglasio da je postignuta cena daleko ispod očekivanja i izrazio nadu da će izgradnja početi na jesen. Otkrio je da Albanija planira da oživi projekat hidroelektrane Skavica i da će je izgraditi državnim novcem. Lokacija je na Crnom Drimu, a kapacitet je procenjen na 200 megavata.

Kopač: Aukcije donose niže cene za potrošače

„Pozdravljamo što je aukcija za podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila uspešna, a pogotovo postignutu cenu“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. „Aukcije za energiju iz obnovljivih izvora omogućavaju konkurentan postupak izbora za davanje podrške, što dovodi do nižih cena za energiju iz obnovljivih izvora. To je jasan dobitak za potrošače energije i utvrđuje važan pravac za region“, dodao je.

Komentara: (1)
Sloba / 29.05.2020.

Zasto ne postujte ovo na fb da svi videju gde smo mi i ko je ispred nas,

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

29. maj 2020. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

29. maj 2020. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

29. maj 2020. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

29. maj 2020. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.