x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Albanija primila preko 20 prijava za aukciju za solarnu elektranu Karavasta

20.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Benedikt Günther, Pixabay
Albanija primila preko 20 prijava za aukciju za solarnu elektranu Karavasta

Sudbina sličnog projekta na slanom polju Akerni, od sto megavata, još je nepoznata, a rok se bliži. Polovina solarnog sistema Karavasta takođe će dobiti fiksnu otkupnu cenu struje.

Kompanije iz Evrope i celog sveta pokazale su značajno interesovanje u trci za podizanje najvećeg fotonaponskog pogona u zemlji, izjavila je Belinda Baluku. Ministarka infrastrukture i energetike Albanije pohvalila je, na investitorskoj konferenciji u Istanbulu, transparentnost procesa. Mesec dana pre roka, određenog za 16. mart, bilo je više od 20 prijavljenih takmaca. Država organizuje aukciju za solarnu elektranu Karavasta u okrugu Fjer na jugozapadu.

Karavasta i presedan bez epiloga

Potpisivanje ugovora predviđeno je za 8. maj, a dve strane bi trebalo i da otkriju kalendar izgradnje. S druge strane, pojedinosti sličnog projekta na slanom polju kod mesta Akerni blizu Valone, od sto megavata, još su nepoznati. A rok se približava.

India Power Corp. Ltd., kompanija koju kontroliše Kanoria Foundation iz Kolkate, potpisala je ugovor u novembru 2018. i dobila 18 meseci za sprovođenje odredbi u delo. Pregovori navodno još traju. Ova firma vodi konzorcijum u kojem su još Mining Resources Worldwide FZE, registrovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Midami Ltd. sa sedištem u Hongkongu.

Javio se kandidat za nov solarni pogon

U međuvremenu, LM Energy Corporate Sha je izrazio spremnost da instalira fotonaponsku elektranu u oblasti Šeć Marinas do Topoje, takođe u Fjeru. Podaci iz registra otkrivaju da Fabio Signorelli drži četvrtinu preduzeća, a Genci Anastasi 18 odsto, dok Manolo D’Amico, Wah Meng Gan i Gigaenergy Srl imaju po sedam procenata.

Značajno je i da je regulaciono telo za energetiku ERE odredilo otkupnu cenu od sto evra po megavat-satu za struju koju će Statkraft AS isporučivati iz svoje plutajuće solarne elektrane od dva megavata. Posao za eksperimentalno postrojenje sa četiri celine od po pola megavata sklopljen je na 15 godina. Ona vredi 9,2 miliona evra.

Statkraft završava Moglicu dok kreće s plutajućom elektranom

Norveška kompanija je procenila da radovi počinju uskoro, a da će proizvodnja da krene u avgustu. Gigant inženjeringa naveo je da bi do sredine godine trebalo da završi svoju hidrocentralu na reci Devol na jugoistoku Albanije.

Moglica ili Moglicë je projektovana za kapacitet od 183 megavata i godišnju proizvodnju od 455 gigavat-sati. Brana je visoka zapanjujućih 160 metara. Sistem uključuje tunel od 11 kilometara.

Statkraftova druga hidroelektrana, Banja, nalazi se u središnjem delu ove balkanske zemlje. Ima 73 megavata i učinak joj je 174 gigavat-sati godišnje. Njena brana ima 80 metara.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.