OIE

Albanija primila preko 20 prijava za aukciju za solarnu elektranu Karavasta

Albanija 20 prijava aukcija solarna elektrana Karavasta

Foto: Benedikt Günther, Pixabay

Objavljeno

20.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sudbina sličnog projekta na slanom polju Akerni, od sto megavata, još je nepoznata, a rok se bliži. Polovina solarnog sistema Karavasta takođe će dobiti fiksnu otkupnu cenu struje.

Kompanije iz Evrope i celog sveta pokazale su značajno interesovanje u trci za podizanje najvećeg fotonaponskog pogona u zemlji, izjavila je Belinda Baluku. Ministarka infrastrukture i energetike Albanije pohvalila je, na investitorskoj konferenciji u Istanbulu, transparentnost procesa. Mesec dana pre roka, određenog za 16. mart, bilo je više od 20 prijavljenih takmaca. Država organizuje aukciju za solarnu elektranu Karavasta u okrugu Fjer na jugozapadu.

Karavasta i presedan bez epiloga

Potpisivanje ugovora predviđeno je za 8. maj, a dve strane bi trebalo i da otkriju kalendar izgradnje. S druge strane, pojedinosti sličnog projekta na slanom polju kod mesta Akerni blizu Valone, od sto megavata, još su nepoznati. A rok se približava.

India Power Corp. Ltd., kompanija koju kontroliše Kanoria Foundation iz Kolkate, potpisala je ugovor u novembru 2018. i dobila 18 meseci za sprovođenje odredbi u delo. Pregovori navodno još traju. Ova firma vodi konzorcijum u kojem su još Mining Resources Worldwide FZE, registrovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Midami Ltd. sa sedištem u Hongkongu.

Javio se kandidat za nov solarni pogon

U međuvremenu, LM Energy Corporate Sha je izrazio spremnost da instalira fotonaponsku elektranu u oblasti Šeć Marinas do Topoje, takođe u Fjeru. Podaci iz registra otkrivaju da Fabio Signorelli drži četvrtinu preduzeća, a Genci Anastasi 18 odsto, dok Manolo D’Amico, Wah Meng Gan i Gigaenergy Srl imaju po sedam procenata.

Značajno je i da je regulaciono telo za energetiku ERE odredilo otkupnu cenu od sto evra po megavat-satu za struju koju će Statkraft AS isporučivati iz svoje plutajuće solarne elektrane od dva megavata. Posao za eksperimentalno postrojenje sa četiri celine od po pola megavata sklopljen je na 15 godina. Ona vredi 9,2 miliona evra.

Statkraft završava Moglicu dok kreće s plutajućom elektranom

Norveška kompanija je procenila da radovi počinju uskoro, a da će proizvodnja da krene u avgustu. Gigant inženjeringa naveo je da bi do sredine godine trebalo da završi svoju hidrocentralu na reci Devol na jugoistoku Albanije.

Moglica ili Moglicë je projektovana za kapacitet od 183 megavata i godišnju proizvodnju od 455 gigavat-sati. Brana je visoka zapanjujućih 160 metara. Sistem uključuje tunel od 11 kilometara.

Statkraftova druga hidroelektrana, Banja, nalazi se u središnjem delu ove balkanske zemlje. Ima 73 megavata i učinak joj je 174 gigavat-sati godišnje. Njena brana ima 80 metara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

20. februar 2020. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

20. februar 2020. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

20. februar 2020. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

20. februar 2020. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra