OIE

Konzorcijum predvođen kompanijom India Power Corporation dao najbolju ponudu za gradnju solarne elektrane od 100 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i infrastrukture Albanije izabralo je konzorcijum koji predvodi kompanija India Power Corporation za izgradnju prve solarne elektrane u ovoj zemlji, koja će imati 100 MW. Investicija je procenjena na 70 miliona evra.

Članovi konzorcijuma, koji je u finalnoj fazi procedure izabran između tri ponuđača, su i kompanija Mining Resources FZE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Minnea Limited iz Hong Konga. Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Albanije u avgustu je raspisalo javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za gradnju solarne elektrane, a ukupno je pristiglo šest ponuda.

Vlada Albanije će se obavezati na otkup električnu energiju iz elektrane kapaciteta 50 MW po fiksnoj ceni od 0,0599 evra/kWh u periodu od 15 godina, dok će investitor moći da trguje sa preostalih 50 MW koji nisu deo sistema državnih subvencija.

Kompanija OSHEE, operator distributivnog sistema, će u ime države otkupljivati električnu energiju iz solarne elektrane, koja će biti izgrađena u oblasti Akerni, u blizini grada Valona.

Rok za izgradnju elektrane je 18 meseci nakon potpisivanja ugovora između konzorcijuma i albanske vlade.

Postignuta cena od 0,0599 evra/kWh je jedna od najnižih u regionu za solarnu energiju, niža u odnosu na cenu u Grčkoj, 0,063 evra/kWh i 0,062 evra/kWh u Turskoj, saopštilo je Ministarstvo.

U maju 2017. godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i ministarstvo potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji u cilju razvoja regulatornog okvira za solarnu energiju i projekata solarne energije koji bi trebalo da uslede.

Saradnja je trebalo da olakša razvoj projekata putem modela zasnovanog na aukcijama.

Inače, Albanija bi mogla da dobije još jednu solarnu elektranu i to na kaskadnim elektranama na reci Drim. Državna elektroprivreda KESH planira da instalira plutajuću solarnu elektranu na akumulaciji Vau i Dejes, snage 12,9 MW. Akumulacija Vau i Dejes je deo Hidroelektrane Vau i Dejes, jedne od tri HE koje čine kaskadni sistem na reci Drim.

KESH na ovaj način želi da diversifikuje svoj energetski miks, koji je gotovo u potpunosti zasnovan na hidroelektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

13. novembar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. novembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. novembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. novembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage