x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministarstvo dobilo šest ponuda za solarnu elektranu od američkih i evropskih kompanija

20.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Government of Albania
Ministarstvo dobilo šest ponuda za solarnu elektranu od američkih i evropskih kompanija

Albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike dobilo je šest ponuda od međunarodnih kompanija za izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije, saopštilo je ovo ministarstvo.

Prošlog meseca, Ministarstvo infrastrukture i energetike raspisalo je tender za izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije u oblasti Akerni u opštini Vlora. Državne subvencije biće dodeljene za snagu solarne elektrane od 50 MW, dok dodatnih između 20 i 50 MW neće biti subvencionisano.

Na otvaranju ponuda, u prisustvu specijalne komisije evidentirane su ponude šest kompanija, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Portparol ministarstva nije hteo da otkrije imena kompanija, ali je agenciji Rojters rekao da je reč o firmama iz Evropske unije i SAD, preneli su mediji.

Pristigle ponude će biti pregledane i ocenjene u skladu sa kriterijumima kvalifikacije i ocenjivanja definisanim u tenderskoj dokumentaciji, kao i metodologijom procene ponuda.

U Ministarstvu infrastrukture i energetike kažu da je ovaj tender jedno od najvažnijih dostignuća u energetskom sektoru, i dodaju da je projekat solarne elektrane za proizvodnju električne energije u skladu sa politikom albanske vlade za promociju obnovljivih izvora energije (OIE) i stranih ulaganja.

Trajanje ugovora 30 godina

Dužina važenja ugovora o solarnoj elektrani biće 30 godina, a ugovor o kupovini električne energije (PPA) trebalo bi da bude potpisan na period od 15 godina.

Ponuđači je trebalo da dostave iznos fiksne naknade u evrima po MWh za 15 godina, što je deo koji se odnosi na državne subvencije, i da se obavežu da će izgraditi dodatni kapacitiet od 20 do 50 MW, koji neće dobiti podsticaje države.

Solarna elektrana mora biti izgrađena u roku od 18 meseci od potpisivanja ugovora između investitora izabranog na tenderu i Vlade Albanije.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomaže albanskom Ministarstvu infrastrukture i energetike da razvije regulatorni okvir za solarnu energiju, kao i da sprovede projekte za ulaganja. Vlada Albanije i EBRD potpisali su prošle godine u maju i memorandum o saradnji u ovoj oblasti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.