OIE

Ministarstvo dobilo šest ponuda za solarnu elektranu od američkih i evropskih kompanija

Ministarstvo dobilo sest ponuda za solarnu elektranu od americkih i evropskih kompanija

Photo: Government of Albania

Objavljeno

20.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike dobilo je šest ponuda od međunarodnih kompanija za izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije, saopštilo je ovo ministarstvo.

Prošlog meseca, Ministarstvo infrastrukture i energetike raspisalo je tender za izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije u oblasti Akerni u opštini Vlora. Državne subvencije biće dodeljene za snagu solarne elektrane od 50 MW, dok dodatnih između 20 i 50 MW neće biti subvencionisano.

Na otvaranju ponuda, u prisustvu specijalne komisije evidentirane su ponude šest kompanija, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Portparol ministarstva nije hteo da otkrije imena kompanija, ali je agenciji Rojters rekao da je reč o firmama iz Evropske unije i SAD, preneli su mediji.

Pristigle ponude će biti pregledane i ocenjene u skladu sa kriterijumima kvalifikacije i ocenjivanja definisanim u tenderskoj dokumentaciji, kao i metodologijom procene ponuda.

U Ministarstvu infrastrukture i energetike kažu da je ovaj tender jedno od najvažnijih dostignuća u energetskom sektoru, i dodaju da je projekat solarne elektrane za proizvodnju električne energije u skladu sa politikom albanske vlade za promociju obnovljivih izvora energije (OIE) i stranih ulaganja.

Trajanje ugovora 30 godina

Dužina važenja ugovora o solarnoj elektrani biće 30 godina, a ugovor o kupovini električne energije (PPA) trebalo bi da bude potpisan na period od 15 godina.

Ponuđači je trebalo da dostave iznos fiksne naknade u evrima po MWh za 15 godina, što je deo koji se odnosi na državne subvencije, i da se obavežu da će izgraditi dodatni kapacitiet od 20 do 50 MW, koji neće dobiti podsticaje države.

Solarna elektrana mora biti izgrađena u roku od 18 meseci od potpisivanja ugovora između investitora izabranog na tenderu i Vlade Albanije.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomaže albanskom Ministarstvu infrastrukture i energetike da razvije regulatorni okvir za solarnu energiju, kao i da sprovede projekte za ulaganja. Vlada Albanije i EBRD potpisali su prošle godine u maju i memorandum o saradnji u ovoj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata