OIE

Ocean Sun isporučuje plutajuću solarnu elektranu za Statkraft u Albaniji

Ocean-Sun-plutajuca-solarna-elektrana-Statkraft-Albanija

Slika: Statkraft

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Statkraft Albanija je potpisala ugovor sa norveškom firmom za solarnu tehnologiju Ocean Sun o isporuci plutajuće solarne elektrane maksimalnog kapaciteta 2 MW na akumulaciji Banja u Albaniji, saopštila je norveška kompanija Statkraft.

Solarna elektrana će se sastojati od 4 plutajuće jedinice od po 0,5 MW, a ukupna investicija procenjena je na 2,3 miliona evra.

Norveška državna kompanija Statkraft je podnela zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u decembru 2018. godine. Projekat, kako je tada saopšteno, planiran na jezeru Hidroelektrane (HE) Baja, koja je u vlasništvu ove firme.

Prema najnovijem saopštenju Statkrafta, njihova ispostava Statkraft Albanija je u decembru 2018. dobila preliminarno odobrenje Vlade Albanije za postavljanje plutajuće solarne elektrane na jezeru HE Banja uz isplatu fid-in tarifa.

Posle dobijanja svih neophodnih dozvola i odobrenja, solarna elektrana bi trebalo da bude izgrađena tokom ove i naredne godine, naveo je Statkraft.

 

Ocean-Sun-isporucuje-plutajucu-solarnu-elektranu-za-Statkraft-u-Albaniji

Sporazum dve norveške firme je prvi veliki komercijalni ugovor za tehnologiju plutajućih solarnih elektrana kompanije Ocean Sun. Projekat bi, kako je navedeno u saopštenju, trebalo da pokaže održivost tehnologije razvijene na osnovu znanja norveške solarne i pomorske industrije.

„Testiranje nove tehnologije za plutajuće solarne panele dobro se uklapa u strategiju Statkrafta za razvoj proizvodnje obnovljive energije iz hidroelektrana, solarnih elektrana i vetroparkova. Ako se ova tehnologija pokaže dobro u praksi i ako može da obezbebi troškove koji su konkurentni, primenićemo je i na drugim našim lokacijama”, izjavio je Christian Rinning-Tonnesen, izvršni direktor Statkrafta.

Statkraft nije jedina kompanija koja ima planove za gradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji.

U decembru 2018. godine, albanska državna elektroprivreda KESH podnela je zahtev Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku da izgradi plutajuću solarnu elektranu kapaciteta 12,9 MW na akumulaciji Hidroelektrane (HE) Vau i Dejes.

Električna energija koju bi KESH proizveo na ovoj plutajućoj elektrani prodavala bi se na slobodnom tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

18. mart 2019. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

18. mart 2019. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

18. mart 2019. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

18. mart 2019. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?