OIE

Ocean Sun isporučuje plutajuću solarnu elektranu za Statkraft u Albaniji

Ocean-Sun-plutajuca-solarna-elektrana-Statkraft-Albanija

Slika: Statkraft

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Statkraft Albanija je potpisala ugovor sa norveškom firmom za solarnu tehnologiju Ocean Sun o isporuci plutajuće solarne elektrane maksimalnog kapaciteta 2 MW na akumulaciji Banja u Albaniji, saopštila je norveška kompanija Statkraft.

Solarna elektrana će se sastojati od 4 plutajuće jedinice od po 0,5 MW, a ukupna investicija procenjena je na 2,3 miliona evra.

Norveška državna kompanija Statkraft je podnela zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u decembru 2018. godine. Projekat, kako je tada saopšteno, planiran na jezeru Hidroelektrane (HE) Baja, koja je u vlasništvu ove firme.

Prema najnovijem saopštenju Statkrafta, njihova ispostava Statkraft Albanija je u decembru 2018. dobila preliminarno odobrenje Vlade Albanije za postavljanje plutajuće solarne elektrane na jezeru HE Banja uz isplatu fid-in tarifa.

Posle dobijanja svih neophodnih dozvola i odobrenja, solarna elektrana bi trebalo da bude izgrađena tokom ove i naredne godine, naveo je Statkraft.

 

Ocean-Sun-isporucuje-plutajucu-solarnu-elektranu-za-Statkraft-u-Albaniji

Sporazum dve norveške firme je prvi veliki komercijalni ugovor za tehnologiju plutajućih solarnih elektrana kompanije Ocean Sun. Projekat bi, kako je navedeno u saopštenju, trebalo da pokaže održivost tehnologije razvijene na osnovu znanja norveške solarne i pomorske industrije.

„Testiranje nove tehnologije za plutajuće solarne panele dobro se uklapa u strategiju Statkrafta za razvoj proizvodnje obnovljive energije iz hidroelektrana, solarnih elektrana i vetroparkova. Ako se ova tehnologija pokaže dobro u praksi i ako može da obezbebi troškove koji su konkurentni, primenićemo je i na drugim našim lokacijama”, izjavio je Christian Rinning-Tonnesen, izvršni direktor Statkrafta.

Statkraft nije jedina kompanija koja ima planove za gradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji.

U decembru 2018. godine, albanska državna elektroprivreda KESH podnela je zahtev Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku da izgradi plutajuću solarnu elektranu kapaciteta 12,9 MW na akumulaciji Hidroelektrane (HE) Vau i Dejes.

Električna energija koju bi KESH proizveo na ovoj plutajućoj elektrani prodavala bi se na slobodnom tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

18. mart 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

18. mart 2019. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

18. mart 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

18. mart 2019. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto