x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ocean Sun isporučuje plutajuću solarnu elektranu za Statkraft u Albaniji

18.03.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Statkraft
Ocean Sun isporučuje plutajuću solarnu elektranu za Statkraft u Albaniji

Statkraft Albanija je potpisala ugovor sa norveškom firmom za solarnu tehnologiju Ocean Sun o isporuci plutajuće solarne elektrane maksimalnog kapaciteta 2 MW na akumulaciji Banja u Albaniji, saopštila je norveška kompanija Statkraft.

Solarna elektrana će se sastojati od 4 plutajuće jedinice od po 0,5 MW, a ukupna investicija procenjena je na 2,3 miliona evra.

Norveška državna kompanija Statkraft je podnela zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u decembru 2018. godine. Projekat, kako je tada saopšteno, planiran na jezeru Hidroelektrane (HE) Baja, koja je u vlasništvu ove firme.

Prema najnovijem saopštenju Statkrafta, njihova ispostava Statkraft Albanija je u decembru 2018. dobila preliminarno odobrenje Vlade Albanije za postavljanje plutajuće solarne elektrane na jezeru HE Banja uz isplatu fid-in tarifa.

Posle dobijanja svih neophodnih dozvola i odobrenja, solarna elektrana bi trebalo da bude izgrađena tokom ove i naredne godine, naveo je Statkraft.

Sporazum dve norveške firme je prvi veliki komercijalni ugovor za tehnologiju plutajućih solarnih elektrana kompanije Ocean Sun. Projekat bi, kako je navedeno u saopštenju, trebalo da pokaže održivost tehnologije razvijene na osnovu znanja norveške solarne i pomorske industrije.

“Testiranje nove tehnologije za plutajuće solarne panele dobro se uklapa u strategiju Statkrafta za razvoj proizvodnje obnovljive energije iz hidroelektrana, solarnih elektrana i vetroparkova. Ako se ova tehnologija pokaže dobro u praksi i ako može da obezbebi troškove koji su konkurentni, primenićemo je i na drugim našim lokacijama”, izjavio je Christian Rinning-Tonnesen, izvršni direktor Statkrafta.

Statkraft nije jedina kompanija koja ima planove za gradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji.

U decembru 2018. godine, albanska državna elektroprivreda KESH podnela je zahtev Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku da izgradi plutajuću solarnu elektranu kapaciteta 12,9 MW na akumulaciji Hidroelektrane (HE) Vau i Dejes.

Električna energija koju bi KESH proizveo na ovoj plutajućoj elektrani prodavala bi se na slobodnom tržištu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.