x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Norveški Statkraft podneo zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji

20.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Facebook.com/Statkraft
Norveški Statkraft podneo zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji

Norveška državna kompanija Statkraft, najveći proizvođač električne energije iz hidro potencijala na svetu i vodeći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije u Evropi, podnela je zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane u Albaniji, navodi se u izveštajima koji citiraju albansko ministarstvo energetike.

Statkraft, koji upravlja hidroelektranama, vetroelektranama, solarnim elektranama i gasnim elektranama, kao i daljinskim grejanjem, u Albaniji upravlja svojom prvom hidroelektranom od 2007. godine. HE Banja instalisane snage 73 MW godišnje proizvodi prosečno 254 GWh električne energije, navodi se na sajtu kompanije.

Statkraft plutajuću solarnu elektranu planira da izgradi upravo na akumulaciji HE Banja. Statkraft Hidroelektranom Banja upravlja u skladu sa koncesionim ugovorom koji se odnosi in a izgradnju HE Moglice instalisane snage 172 MW, koja je pri kraju.

Prvi zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane podneo državni KESH

I albanska državna energetska kompanija KESH podnela je zahtev Ministarstvu infrastrukture i energetike za izgradnju plutajuće solarne elektrane kapaciteta 12,9 MW na akumulaciji Vau i Dejes, preneli su albanski mediji.

Predlog projekta podnet je u skladu sa propisima kojima se uređuje proizvodnja električne energije u postrojenjima koja nisu predmet koncesije. Električna energija koju bi proizvodila plutajuća solarna elektrana prodavala bi se na slobodnom tržištu.

KESH navodi da je cilj projekta da se ne upotrebi zemjište za izgradnju solarne elektrane, kao i da se maksimalno iskoristi solarna energija.

Prema ranijim izveštajima, ovo bi bila prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji, a prostirala bi se na 118.000 kvadratnih metara.

Namera izgradnje plutajuće solarne elektrane je deo strategije KESH-a da diverzifikuje svoj energetski miks, koji se sastoji skoro isključivo od hidroenergije. Akumulacija Vau i Dejes je deo Hidroelektrane Vau i Dejes, jedne od tri hidroelektrane u kaskadi na reci Drim.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.