OIE

KESH podneo zahtev za izgradnju plutajuće solarne elektrane

Foto: Wikimedia Commons/SolarWriter

Objavljeno

10.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska državna energetska kompanija KESH podnela je zahtev Ministarstvu infrastrukture i energetike za izgradnju plutajuće solarne elektrane kapaciteta 12,9 MW na akumulaciji Vau i Dejes, preneli su albanski mediji.

Uvid u detaljan zahtev za izgradnju plutajuće fotonaponske solarne elektrane moguć je u prostorijama ministarstva, a rok za dostavljanje komentara i žalbi ističe 15 dana nakon objavljivanja obaveštenja, saopštilo je ministarstvo, kako je preneo Monitor 3. decembra.

U izveštaju se navodi da je predlog projekta podnet u skladu sa propisima kojima se uređuje proizvodnja električne energije u postrojenjima koja nisu predmet koncesije. Električna energija koju bi proizvodila plutajuća solarna elektrana prodavala bi se na slobodnom tržištu.

KESH navodi da je cilj projekta da se ne upotrebi zemjište za izgradnju solarne elektrane, kao i da se maksimalno iskoristi solarna energija, prenosi Invest in Albania.

Prema ranijim izveštajima, ovo bi bila prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji, a prostirala bi se na 118.000 kvadratnih metara.

Namera izgradnje plutajuće solarne elektrane je deo strategije KESH-a da diverzifikuje svoj energetski miks, koji se sastoji skoro isključivo od hidroenergije. Akumulacija Vau i Dejes je deo Hidroelektrane Vau i Dejes, jedne od tri hidroelektrane u kaskadi na reci Drim.

KESH je objavio i da se OST, albanski operator prenosnog sistema, u principu složio da priključi plutajuću solarnu elektranu na mrežu kada bude izgrađena.

Prva solarna elektrana u Albaniji treba da se gradi u blizini Valone

Albanija je nedavno sprovela prvu aukciju za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE) u Energetskoj zajednici (EZ), čiji je Sekretarijat čestitao zemlji na obavljenom poslu i pozvao druge članice EZ da slede njen primer.

Pobednički konzorcijum treba da izgradi prvu solarnu elektranu u Albaniji u blizini grada Valone. Na aukciji je dodeljena podrška za kapacitet od 50 MW, a Vlada Albanije će energiju otkupljivati po ceni od 0,0599/kWh tokom perioda od 15 godina, što je ispod baznih i vršnih cena koje su na Mađarskoj berzi električne energije (HUPX), referentnoj berzi za uvozne cene električne energije u regionu, zabeležene u avgustu i septembru 2018. godine.

Dodatnih 50 MW kapaciteta treba da se izgradi bez podrške, dok bi prodaja električne energije bila po tržišnim cenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. decembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

10. decembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. decembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. decembar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana