OIE

Sekretarijat Energetske zajednice pozdravio održavanje prve aukcije za podršku OIE u EZ

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) čestitao je Albaniji na uspešnom sprovođenju prve aukcije za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE) u Energetskoj zajednici i pozvao druge članice EZ da slede njen primer.

„Pozdravljamo prvu aukciju za podršku OIE u Albaniji i nadamo se da će aukcije uslediti u svim članicama. Aukcije za obnovljive izvore energije omogućavaju konkurentan proces selekcije za dodelu podrške, što za rezultat ima niže cene energije iz obnovljivih izvora. Jasno je da to predstavlja korist za potrošače energije“, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, navodi se u saopštenju EZ.

Pobednički konzorcijum treba da izgradi prvu solarnu elektranu u Albaniji u blizini grada Valone. Na aukciji je dodeljena podrška za kapacitet od 50 MW, a Vlada Albanije će energiju otkupljivati po ceni od 0,0599/kWh tokom perioda od 15 godina, što je ispod baznih i vršnih cena koje su na Mađarskoj berzi električne energije (HUPX), referentnoj berzi za uvozne cene električne energije u regionu, zabeležene u avgustu i septembru 2018. godine. Dodatnih 50 MW kapaciteta treba da se izgradi bez podrške, dok bi prodaja električne energije bila po tržišnim cenama, podseća se u saopštenju.

Aukciji u Albaniji je ranije ove godine prethodio tender u Crnoj Gori, gde je dodeljen zakup državnog zemljišta za izgradnju i upravljanje solarnim fotonaponskim projektom instalisane snage 250 MW, bez subvencija, podseća se u saopštenju.

Sekretarijat EZ je zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i u saradnji sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije (IRENA) u martu 2018. godine objavio Smernice sa ciljem da pomogne zemljama da pripreme i sprovedu konkurentne postupke za dodelu podrške obnovljivim izvorima energije.

BJR Makedonija se priprema za uvođenje aukcija za podršku za OIE

BJR Makedonija priprema propise za uvođenje prozjumera i tenderskih postupaka sa elektronskim obrnutim aukcijama za dodeljivanje premija investitorima u fotonaponske sisteme i vetroelektrane.

Nacrte ovih podzakonskih akata za sprovođenje novog makedonskog zakona o energetici, koji je usvojen u maju ove godine, pripremili su konsultanti Ministarstva ekonomije i kancelarije potpredsednika vlade za ekonomska pitanja Koče Anguševa iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 September 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.