OIE

Albanija čeka ponude za solarnu elektranu Karavasta od 140 MW

Albanija ceka ponude za solarnu elektranu Karavasta od 140 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo infrastrukture i energetike saopštilo je da investitori imaju rok do 16. marta da se prijave za izgradnju fotonaponskog postrojenja jugozapadno od prestonice Tirane. Albanija traži operatera za solarnu elektranu od 140 megavata. Javni odabir će se održati 7. aprila.

Ministarka Belinda Baluku predstavila je aukcijski postupak, otvoren za strane investitore. Karavasta park se nalazi pored istoimene močvare i uvale. Albanija tvrdi da su se projektanti držali lokacija van zaštićenog područja.

Procena prekvalifikacionih i tehničkih faktora traje do 26. marta. Žalbe se primaju do 31. marta, s rokom za odgovore do 6. aprila, otkrili su zvaničnici.

Postupak je u formi aukcije, gde pobeđuje najniža ponuda

Velika komercijalna proizvodnja struje predviđena je na 122 hektara u Remasu u opštini Divjaka i još 76 hektara u Libofšu u susednoj opštini Fjer, navedeno je u dokumentaciji. Baluku je naglasila da je projekat pokrenut u sklopu vladinih napora da snabdevanje energentima učini raznovrsnijim i uključi više obnovljivih izvora.

Model je izgrađen „korak po korak“ uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, dodala je. Ministarstvo je u potpunosti prihvatilo njene savete i najbolju praksu evropskih zemalja, po ministarkinoj oceni. Strateški partneri su prihvatili proceduru, koja omogućava transparentnost i, samim tim, veće učešće, izjavila je.

Albanija cilja na snabdevanje strujom iz raznovrsnijih izvora zbog svoje ovisnosti o hidroenergije

Odabrani ponuđač neće morati posebno da pregovara sa elektrodistribucijom Oshee, koju Albanija kontroliše na celoj teritoriji, jer je ugovor za struju za solarnu elektranu uključen. Dozvola za razvoj projekta je takođe već među dokumentima.

Baluku je ukazala na zavisnost zemlje od hidrocentrala i, stoga, padavina. Albanija se oslanja na solarnu energiju i instaliranje panela i postrojenja na druge alternativne izvore u nameri da obori uvoz električne energije, rekla je.

U domaćoj studiji zasnovanoj na jednom radu iz Svetske banke, ova balkanska zemlja je podeljena na tri regije po efikasnosti u fonaponskom smislu.

Učinkom iz polovine kapaciteta u Karavasti trgovaće se otvoreno, dok će ostatak imati fiksnu cenu

Ugovor s pobednikom treba da se potpiše 8. maja, navelo je ministarstvo. Albanija planira da na tržištu prodaje učinak iz 70 megavata kapaciteta ugrađenog u solarnu elektranu. Proizvodnja iz druge polovine sistema u blizini nacionalnog parka Divjaka-Karavasta imaće povlašćenu cenu 15 godina, kaže Baluku.

Ona je procenila da će podvig biti vredan ukupno sto miliona evra. Plafon za cenu je 55 evra po megavat-satu, a pobeđuje najniža ponuda.

Ministarka Belinda Baluku procenjuje da je vrednost projekta 100 milliona evra

Albanija je prva u regionu dodelila ovakav posao kada je pre više od godinu dana završena aukcija za solarnu elektranu od sto megavata kod Valone. Grupa firmi koju je predvodio India Power Corp. pobedio je u trci za projekat u Akerniju, takođe kod jedne lagune, vredan 70 miliona evra. Konzorcijum je tražio 59,9 evra po megavat-satu za onu polovinu kapaciteta za koju je određena fiksna cena.

Komentara: (1)
Anastas Talevski / 29.10.2020.

100 miliona eura za 140 megavata (snage) elektrane nije 55 eura po megavatu. Ovaj racun i fizika uci se u osnovnoj skoli. Pozdrav iz Skoplja.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

21. januar 2020. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

21. januar 2020. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

21. januar 2020. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

21. januar 2020. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane