OIE

Energetska zajednica: BiH i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo OIE do 2020.

Energetska-zajednica-BiH-Srbija-ciljevi-za-OIE

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo obnovljivih izvora energije do 2020. godine, dok je to ostvarenje u Albaniji, na Kosovu* i Severnoj Makedoniji i dalje neizvesno, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Energetska zajednica je ove nedelje bila domaćin tri događaja o tome kako poboljšati razvoj obnovljivih izvora energije i olakšati njihovu integraciju na tržište energije kako bi se omogućila energetska tranzicija. Pronalaženje pravih politika i mera za pogodan okvir za obnovljive izvore energije, kako je naveo Sekretarijat, je od ključne važnosti jer mnoge članice Energetske zajednice kasne u ispunjavanju svojih ciljeva za udeo OIE do 2020. godine.

Situacija u Albaniji, na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji ostaje pod znakom pitanja zbog uticaja hidrologije, malih ulaganja u OIE ili povećanja potrošnje energije

Prema najnovijim statističkim podacima, koje je Sekretarijat predstavio na sastanku Koordinacione grupe za obnovljive izvore energije, BiH, Srbija i Ukrajina verovatno neće ispuniti ciljeve za obnovljive izvore energije do 2020. godine, dok je situacija u Albaniji, na Kosovu* i Severnoj Makedoniji i dalje pod znakom pitanja zbog uticaja hidrologije, niskih ulaganja u OIE ili povećanje potrošnje energije, naveo je Sekretarijat.

Nijedna članica Energetske zajednice neće ispuniti cilj o udelu OIE u transportnom sektoru od 10%

Kada je reč o cilju od 10% za udeo obnovljivih izvora energije u sektoru saobraćaja, koji je definisala Energetska zajednica, nijedna članica neće ga ispuniti, s obzirom da su njihovi udeli trenutno nula ili blizu nule. Kompletni ažurirani podaci za sve članice biće dostupni u Godišnjem izveštaju za 2019, koji će Sekretarijat objaviti sledeće nedelje.

Manjak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, označen je kao ključan nedostatak za precizno praćenje napretka u ispunjavanju ciljeva

Sekretarijat je istakao da nedostatak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, onemogućava precizno praćenje napretka članica Energetske zajednice, ali i pripremu verodostojnih projekcija za integrisane nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) do 2030.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

14. novembar 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

14. novembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. novembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

14. novembar 2019. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga