OIE

Energetska zajednica: BiH i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo OIE do 2020.

Energetska-zajednica-BiH-Srbija-ciljevi-za-OIE

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo obnovljivih izvora energije do 2020. godine, dok je to ostvarenje u Albaniji, na Kosovu* i Severnoj Makedoniji i dalje neizvesno, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Energetska zajednica je ove nedelje bila domaćin tri događaja o tome kako poboljšati razvoj obnovljivih izvora energije i olakšati njihovu integraciju na tržište energije kako bi se omogućila energetska tranzicija. Pronalaženje pravih politika i mera za pogodan okvir za obnovljive izvore energije, kako je naveo Sekretarijat, je od ključne važnosti jer mnoge članice Energetske zajednice kasne u ispunjavanju svojih ciljeva za udeo OIE do 2020. godine.

Situacija u Albaniji, na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji ostaje pod znakom pitanja zbog uticaja hidrologije, malih ulaganja u OIE ili povećanja potrošnje energije

Prema najnovijim statističkim podacima, koje je Sekretarijat predstavio na sastanku Koordinacione grupe za obnovljive izvore energije, BiH, Srbija i Ukrajina verovatno neće ispuniti ciljeve za obnovljive izvore energije do 2020. godine, dok je situacija u Albaniji, na Kosovu* i Severnoj Makedoniji i dalje pod znakom pitanja zbog uticaja hidrologije, niskih ulaganja u OIE ili povećanje potrošnje energije, naveo je Sekretarijat.

Nijedna članica Energetske zajednice neće ispuniti cilj o udelu OIE u transportnom sektoru od 10%

Kada je reč o cilju od 10% za udeo obnovljivih izvora energije u sektoru saobraćaja, koji je definisala Energetska zajednica, nijedna članica neće ga ispuniti, s obzirom da su njihovi udeli trenutno nula ili blizu nule. Kompletni ažurirani podaci za sve članice biće dostupni u Godišnjem izveštaju za 2019, koji će Sekretarijat objaviti sledeće nedelje.

Manjak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, označen je kao ključan nedostatak za precizno praćenje napretka u ispunjavanju ciljeva

Sekretarijat je istakao da nedostatak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, onemogućava precizno praćenje napretka članica Energetske zajednice, ali i pripremu verodostojnih projekcija za integrisane nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) do 2030.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

14. novembar 2019. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

14. novembar 2019. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. novembar 2019. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

14. novembar 2019. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak