x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica: BiH i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo OIE do 2020.

14.11.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Energetska zajednica: BiH i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo OIE do 2020.

Bosna i Hercegovina i Srbija verovatno neće ispuniti ciljeve za udeo obnovljivih izvora energije do 2020. godine, dok je to ostvarenje u Albaniji, na Kosovu* i Severnoj Makedoniji i dalje neizvesno, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Energetska zajednica je ove nedelje bila domaćin tri događaja o tome kako poboljšati razvoj obnovljivih izvora energije i olakšati njihovu integraciju na tržište energije kako bi se omogućila energetska tranzicija. Pronalaženje pravih politika i mera za pogodan okvir za obnovljive izvore energije, kako je naveo Sekretarijat, je od ključne važnosti jer mnoge članice Energetske zajednice kasne u ispunjavanju svojih ciljeva za udeo OIE do 2020. godine.

Situacija u Albaniji, na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji ostaje pod znakom pitanja zbog uticaja hidrologije, malih ulaganja u OIE ili povećanja potrošnje energije

Prema najnovijim statističkim podacima, koje je Sekretarijat predstavio na sastanku Koordinacione grupe za obnovljive izvore energije, BiH, Srbija i Ukrajina verovatno neće ispuniti ciljeve za obnovljive izvore energije do 2020. godine, dok je situacija u Albaniji, na Kosovu* i Severnoj Makedoniji i dalje pod znakom pitanja zbog uticaja hidrologije, niskih ulaganja u OIE ili povećanje potrošnje energije, naveo je Sekretarijat.

Nijedna članica Energetske zajednice neće ispuniti cilj o udelu OIE u transportnom sektoru od 10%

Kada je reč o cilju od 10% za udeo obnovljivih izvora energije u sektoru saobraćaja, koji je definisala Energetska zajednica, nijedna članica neće ga ispuniti, s obzirom da su njihovi udeli trenutno nula ili blizu nule. Kompletni ažurirani podaci za sve članice biće dostupni u Godišnjem izveštaju za 2019, koji će Sekretarijat objaviti sledeće nedelje.

Manjak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, označen je kao ključan nedostatak za precizno praćenje napretka u ispunjavanju ciljeva

Sekretarijat je istakao da nedostatak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grejanje, onemogućava precizno praćenje napretka članica Energetske zajednice, ali i pripremu verodostojnih projekcija za integrisane nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) do 2030.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.